Uutiset

Kaksi kultaa ja kuusi hopeaa – katso MaatalousKonemessujen mitalistit ja kunniamaininnat

Poikkeusolot eivät ole kokonaan pysäyttäneet Helsingin MaatalousKonemessuja, vaan tapahtuma on siirtymässä virtuaaliseen muotoon, MaatalousKonemessut verkossa 365 -palveluun. Messuperinteistä ei ole luovuttu, sillä MaatalousKonemessut palkitsi tänäkin vuonna merkittävimpiä uutuustuotteita.
Valmistajat

Palkintojen myöntämisperusteina oli tuotteen merkitys maataloudelle, vaikutus kannattavuuteen ja prosessiin, ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus sekä vaikutus työmäärään ja turvallisuuteen. Palkintoraadissa oli mukana maatalousalan toimittajia Koneviestistä, Maaseudun Tulevaisuudesta ja Käytännön Maamiehestä. Kilpailuun osallistui yhteensä lähes 50 tuotetta.

Koneviesti on syksyn mittaan ehtinyt jo esitellä useimmat palkituista tuotteista, ja nämä jutut pääset lukemaan tuotteiden nimien yhteydestä löytyviä linkkejä klikkaamalla.

Kultaa Massikalle ja Elholle

Kaksi tuotetta palkittiin kultamitaleilla, joista toinen meni Massey Fergusonin uudelle 8S-mallisarjalle. Uutuustraktorissa raati arvosti jäähdytystehoa parantavaa ja melutasoa alentavaa ohjaamon ja moottorin välistä etäisyyttä, MF:n ensimmäistä kaksoiskytkentävaihteistoa sekä pienemmillä kierroksilla maksimituottonsa saavuttavaa ecohydrauliikkaa.

Toisen kultamitalin ansaitsi Elho Scorpio 550 SF -kivenkeräyskone sivukuljettimella. Sivukuljetin tehostaa kivenkeruukoneen työskentelyä sillä kippaustauot jäävät pois, ja kuljettimella kivistä varisee ylimääräinen multa ja kasvijätteet takaisin peltoon. Raati näki uutuuden innovatiivisena ja sekä tekniikan että koko menetelmän muista poikkeavana, ja uskoo sen menestyvän kaupallisesti. Säiliön poisjääminen ja siten koneen painon väheneminen koettiin hyvänä ominaisuutena.

Kuusi hopeaa ja viisi kunniamainintaa

Hopeamitaleja jaettiin yhteensä kuusi kappaletta, joista kaksi meni puimureille, Sampo Rosenlew Comia C22 2Rotolle ja New Holland CH7.70 -puimurille. Molemmat ovat hybridipuimureita, joissa on sekä puintikela että kaksi roottoria. Kolmas viljanviljelyä koskeva palkinnonsaaja oli ThermoSeed-höyrypeittaus, jossa siemenlevintäisten tautien kemiallinen torjunta korvataan siementen höyrykäsittelyllä.

Nurmikoneiden osalta toisen hopeamitaleista ansaitsi vihdoin Suomeen saapuva Kverneland FastBale -yhdistelmäpaalain, jonka kahden kiinteän kammion rakenne mahdollistaa jatkuvatoimisen paalauksen. Toinen mitali meni Elho Arrow NK 10700 SF -perhosniittokoneelle, jossa on karhotusruuvit muttei murskainta.

Kuudennen hopeamitalin sai Valtra uusilla 100-140 hevosvoiman luokkaan suunnatuilla G-sarjan traktoreillaan, joissa on helppokäyttöinen ja monipuolisesti säädettävä voimansiirto, sekä tehokas työhydrauliikka.

Mitalisijoille yltäneiden tuotteiden ohella kunniamaininnan saivat ensiharvennuksille suunniteltu ja traktorikäyttöönkin sopiva Kesla 14RH -harvesterikoura, muovisidonnalla varustettu muuttuvakammioinen Kuhn VBP 3165 -yhdistelmäpaalain, Mepun uudet Taifun ja Storm -pölynpoistojärjestelmät, pneumaattinen Väderstad Spirit 400C -kylvölannoitin ja John Deere 6M -traktori.

Lue lisää