Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kasvatustavat monipuolistuneet – vertailu kuitenkin vaikeaa

Pellervon taloustutkimus PTT selvitti uusien metsänkäsittelytapojen kannattavuutta. Tutkimus osoitti, että tasaikäis- ja eri-ikäiskasvatuksen kannattavuuserojen vertailu on haasteellista.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuoden 2014 alusta asti voimassa olleiden uusien metsänkäsittelytapojen myötä erilaiset kasvatustavat ovat monipuolistuneet. Aikaisemmin tavoitellun tasaikäiskasvatuksen rinnalle ovat tulleet muiden muassa jatkuva kasvatus sekä eri-ikäiskasvatus. Aihe on herättänyt paljon keskustelua metsäalan väen joukossa.

Metsämessuilla 5.11. julkaistun tutkimusraportin perusteella erilaisten kasvatustapojen vertailu on hankalaa, sillä metsänomistajien asettamat tavoitteet poikkeavat suuresti toisistaan. Tästä syystä täysin yksiselitteistä paremmuutta eri tapojen yleiselle vertailulle ei ole. Eri-ikäiskasvatuksessa kulut ovat pienemmät ja sijoittuvat tasaisemmin kiertoajalle, mutta tuottoa on hakkuukertaan nähden vähemmän. Tasaikäiskasvatuksessa taasen kulut painottuvat kiertoajan alkuun, ja tuotto tulee kiertoajan loppupuolella isompina erinä.

Metsikkökuvioiden erilaiset lähtötilanteet kasvatustavan vaihdon hetkellä ratkaisevat suuresti, miten kannattavaa puun tuottaminen on. Tutkimuksessa selvisi, että siirtyminen eri-ikäiskasvatukseen on kannattavinta tehdä metsikön kiertoajan alussa tai lopussa.