Traktorit
Jake Finland Oy

Tuhansien variaatioiden Jake

Tommi Hakala
Lappajärvellä toimiva Jake Finland Oy on tunnettu traktoreiden varustelijana ja etenkin puutavarakuormainten sovitteiden valmistajana. Jake-sovitteista onkin muodostunut kuormainasennuksissa lähes standardi. Yritys on nyt laajentanut toimintaansa kokonaisten maastonosturiyhdistelmien valmistukseen.

Nykyisen Jake Finland Oy:n alkutaival alkoi nykyisen hallin pihapiirissä edelleen olevasta maatilapajasta, jossa Eero Uusimäki aloitti yritystoiminnan maatalouskoneita korjaten. Nykyinen konepajatoiminta sai alkupotkunsa 1987, jolloin valmistuivat ensimmäiset soviteosat Kronoksen puutavarakuormaimeen. Alkuun sovitteita valmistettiin vain Valmetin ja Kronoksen yhdistämiseen, mutta pian mallivalikoima laajeni yleismalliseksi niin, että sovitteita sai myös muihin nosturimerkkeihin ja traktoreihin.

Vähitellen Jaken nosturisovitteiden kysyntä suureni, osaltaan Valmet/Valtran metsävarusteluiden lisääntymisten, osaltaan sovitteiden toimivuuden ja tuotteiden hyvän maineen ansiosta. ”Niiltä osin tuote on myynyt hyvin itseään”, pohdiskelee nykyinen toimitusjohtaja Jarmo Uusimäki.

Tuotevalikoima laajeni vuonna 1994 etunostolaitteisiin, ja vuonna 2009 markkinoille tuotiin omaa valmistetta olevat kaivuulaitteet. Myös lisähydrauliikan pumppu+keulasäiliö-paketteja on tarjolla eri traktorimalleihin. Tuotekehitys on ollut aina iso osa yrityksen toimintaa. Vuosien varrella onkin kehitetty traktorien metsäkäytön helpottamiseksi pohjapanssarointeja, etuakseliston keinunnan lukitusjärjestelmiä ja teräsrakenteisia polttoainesäiliöitä.

N-sarjan Valtroista alkanut metsäkäytön teräspolttoainesäiliöiden valmistus on haastavaa, sillä eri traktorimalleissa on erilainen tankki – N1 on varustettu kaksoistankilla, N2 taasen on yksitankkinen. N3:n tankkia oli lisäainesäiliön vuoksi pienennettävä, ja N4-malli vaati suojaukset myös päästötaso 5:n komponenteille. T1–T3-sarjalaisten metsätankille ei ole ollut kysyntää, siksi niiden osalta tarjolla on alkuperäisen säiliön panssarointi.

Jake-nosturisovitteita on valmistettu lähes kaikkiin markkinoilla oleviin traktorimalleihin, vain muutama on jäänyt ilman merkkikohtaista sovitetta. ”Mallisto muodostuu markkinoiden kysynnän mukaan”, toteaa Jarmo Uusimäki.

Perusmallisia sovitteita on järeyden perusteella periaatteessa neljä: 350-, 600-, 800- ja 900-sarjat. Näistä on lisäksi omia erikoisversiotaan, esimerkiksi 900 Tilt mahdollistaa harvesterinosturin jalustan kallistamisen pituussuunnassa. LC-versiot on suunniteltu kappaletavaranostureille, DG:t taasen kaivuulaitteille.

Perinteisesti sovitteet ovat olleet ”tuppimalleja”, joissa kiilamaiset nosturiosan päät asettuvat tiiviisti traktorissa oleviin koteloihin. Uusimpien Valtran N4/T4-sarjojen osalla tästä ratkaisusta on jouduttu luopumaan, ja kiinnitys perustuu tappiliitoksiin (804/904-mallit).

Lue lisää