Päästötaso 5

Euroopan uusi työkoneiden päästötaso, Stage 5, tulee voimaan kahdessa vaiheessa tästä vuodesta alkaen

Työkonemoottoreita koskeva uusi päästöluokka taso 5 tulee asteittain voimaan tämän vuoden alusta alkaen. Se tiukentaa uusia moottoreita koskevia päästövaatimuksia pienhiukkasten osalta. Nyt myös tähän saakka rajoitusten ulkopuolella olleet pienet ja isot teholuokat saavat omat päästörajat.
Arto Turpeinen
John Deere valmistaa itse suuren osan tarvitsemistaan moottoreista. JD:n vahva läsnäolo eri puolilla maailmaa on johtanut tarpeeseen valmistaa useiden eri päästövaatimusten moottoreita. EU:n Taso 5 tulee lisäämään työmäärää ja mallivalikoimaa. JD esitteli Taso 5:n tekniikkaa 2018 Intermat-messuilla Pariisissa. Kuvassa on 13,6 litran Power Tech -moottori, josta versiosta riippuen on tehoa 300–510 kW. JD suosii moottoreissaan tehokasta pakokaasun kierrätystä, jonka avulla urean kulutus on voitu painaa erittäin alhaiseksi. Tässä tapauksessa sen luvataan olevan 1–3 %.

Tämä vuosi tulee merkitsemään eurooppalaisille työkonevalmistajille suuria muutoksia. Muutokset tulevat vaikuttamaan myös koneiden ostajien ja käyttäjien elämään – tätä ei pidä unohtaa.

EU:n alueella päästörajoitusten piirissä ovat tähän saakka olleet työkonemoottorit tehovälillä 19–560 kW. Vuodesta 2014 alkaen asteittain voimaan tullut taso 4 kiristi merkittävästi päästörajoja työkonemoottoreissa, joiden teho on 56–560 kW. Taso 5 säilyttää kaasumuotoisten päästöjen rajat samalla tasolla, mutta hiukkaspäästöjen rajat kiristyvät entisestään, ja päästömääräysten piiriin tulevat kaikki moottorit 0 kW:sta alkaen.

Haluatko jatkaa lukemista?
KVPLUS-artikkelit ovat vain tilaajille. Jos haluat jatkaa lukemista, tilaa Koneviesti Digi alla olevasta linkistä edulliseen tarjoushintaan. Saat käyttöösi kaikki Koneviestin digipalvelut sekä näköislehden.
Kokeile tarjoushintaan 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Vai oletko jo tilaaja, mutta sinulla ei ole käyttäjätunnusta?
Aktivoi tunnuksesi
Haluatko jatkaa lukemista?
KVPLUS-artikkelit ovat vain tilaajille. Jos haluat jatkaa lukemista, tilaa Koneviesti Digi alla olevasta linkistä edulliseen tarjoushintaan. Saat käyttöösi kaikki Koneviestin digipalvelut sekä näköislehden.
Kokeile tarjoushintaan 8,90 €/kk
Vai oletko jo tilaaja, mutta et ole aktivoinut lukuoikeutta?
Aktivoi lukuoikeus
Liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?