Tiet ja ympäristö
Skotlannin metsätiet

Logistisia kiemuroita Skotlannin kukkuloilla ja nummilla – tieverkko kovilla

Iso-Britannian pohjoisena osana oleva Skotlanti on tunnettu lampaista ja erilaisista tislatuista nautintoaineista. Vaikka lammaslaitumia on silmänkantamattomiin, on Skotlannissa myös metsäisiä alueita ja metsäteollisuutta. Koska tieverkkoa ei ole suunniteltu raskaille puutavarakuljetuksille, aiheutuu siitä kovia haasteita puutavaralogistiikalle.
Tommi Hakala
Monella on mielikuva Skotlannista kumpuilevien lammaslaitumien ja utuisten nummien peittämänä maana. Tämäkin on totta, mutta Skotlannissa on myös paljon mutkaisten ja kapeiden teiden päissä sijaitsevia metsäalueita, joiden puutavaraa on kuljetettava sieltä puutavara-autolla pois.

Skotlannin merkitys Iso-Britannian metsäteollisuudelle on erittäin merkittävä. Skotlannin hakkuiden osuus saarivaltakunnan raakapuuhakkuista on peräti 80 %. Osasyy on se, että parhaiten rakennuspuutavaran ja sellukuidun jalostamiseen soveltuvista havumetsistä 2/3 on Skotlannissa – Englannissa on taas päinvastaisessa suhteessa lehtipuumetsiä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit