Tiet ja ympäristö

Valmistaudu yksityisteillä pakkaskeleihin ajoissa — antaa talven tulla

Talvi yllättää joka vuosi paitsi autoilijat, myös monet yksityisteitä hallinnoivat tiekunnat. Huolellinen valmistautuminen talveen hyvissä ajoin ennen sen saapumista ehkäisee monta ongelmaa.
Kyösti Aalto

Useimmat tiekunnat pitävät vuoden ainoan tiekokouksensa keväällä tai alkukesästä. Silloin päätetään tien hoidon tasosta sekä vahvistetaan talousarvio. Yleensä auraukseen ja muuhun talvihoitoon liittyvät kustannukset vievät suurimman osan tiekunnan budjetista. Talven ankaruus kuitenkin vaihtelee, joten rahaakin kuluu eri vuosina eri tavoin. Valistunut arvaus on, että aurauskalustoa tarvitaan keskimäärin parikymmentä kertaa talven aikana, paljonko se sitten maksaakaan. Tiekunnan kannattaa ehdottomasti varautua runsaslumisenkin talven aiheuttamiin kustannuksiin. On parempi, että rahaa jää tiekunnan tilille mieluummin, kuin että tie jää hoitamatta tai urakoitsija joutuu odottelemaan omaa palkkiotaan tarpeettoman pitkään.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää