Tiet ja ympäristö

Jokamaaston nostin - Matti Holmin Mörvelö-linjatyökone

Suomessa uusitaan ja rakennetaan huoltovarmuuden vuoksi paljon uusia sähkölinjoja. Sähkölinjat kulkevat sieltä mistä suorin reitti kulkee, maastoista riippumatta. Näissä olosuhteissa Matti Holmin toteuttama Mörvelö-linjanosturi on omassa elementissään.
Sähkölinjat kulkevat läpi kivikoiden, savikoiden ja soiden. Ainoat kohteet, missä Matti Holmin Mörvelö häviää sähkölinjoille, ovat vesistöjen ylitykset. Vajaat 40 tonnia painava kone ei kellu, mutta muuten menee sinne minne Matti sen ohjastaa.

Kun liikutaan pehmeällä tai erittäin pehmeällä maaperällä, on tela-alusta ainoa toimiva ratkaisu. Tämän on pitkällä metsäkoneurakoinnin urallaan havainnut Evijärveläinen Matti Holm. Työura alkoi 1970-luvulla Valmet Jehulla, joka oli telavarusteisena kovaa valuuttaa lumisissa olosuhteissa ja pehmeillä mailla työskenneltäessä. Jehu vaihtui myöhemmin lyhyeksi jääneeseen kokeiluun 1990-luvun puolivälissä Valmetin kumitelakoneella. “Siinä tuli kerralla riittävä kokemus kumisista teloista metsäkäytössä”, vakavoituu asiaa kommentoiva Holm. Lyhyt kokeilu riitti ja siirtyminen normaaleihin, keveisiin 1990-luvun metsäkoneisiin oli edessä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi