Tiet ja ympäristö
Esittely Wille 655C

Wille on osottautunut Sulun Kiinteistönhoidolle luotettavaksi työjuhdaksi

Taajamakoneita nähdään useimmiten lumitöissä, mutta niihin on saatavana useita lisälaitteita, joilla työnkuvaa saadaan monipuolistettua. Sulun Kiinteistönhoito Oy luottaa Willen koneisiin – työlaitteita hankitaan jatkuvasti lisää.
Arto Turpeinen
Wille on ympäristönhoitokoneiden selvä markkinajohtaja Suomessa.

Kotimainen Wille on ympäristönhoitokoneiden selvä markkinajohtaja Suomessa. Lajityyppinsä edustajia tosin kutsutaan myös taajamakoneiksi tai kiinteistöhoitokoneiksi. Uusia Willejä rekisteröidään vuosittain toista sataa kappaletta, kun vastaavalla rakenteella tehtyjen kilpailijoiden osuus jää murto-osaan. Kaikkiaan Willejä on myyty vuodesta 1983 alkaen jo yli 7 000 kappaletta.

Jyväskyläläinen 60 henkeä työllistävä Sulun Kiinteistönhoito on eräs merkin uskollisista käyttäjistä. Vuonna 1973 perustetulle yritykselle hankittiin ensimmäiset Willet jo 1990-luvun alussa. Tällä hetkellä koneita on neljä kappaletta, joista vanhin, 90-luvun alussa hankittu, työmyyrä on yhä käytössä kevyemmissä töissä.

Luotettavia laitteita

Eräs Sulun Kiinteistönhoidon koneista on vuosimallin 2004 Wille 655C, joka on sittemmin päivitetty päästömääräysten kiristymisen myötä 665-malliksi (pikakokeilun voi lukea KV 3/2019).

Luotettavan kaluston lisäksi tarvitaan osaavia kuljettajia. Raimo Laakkonen aloitti yrityksen palveluksessa jo vuonna 1993, jolloin kalustoon lukeutui jo Wille-merkkisiä kuormaajia.

”Ajan yleensä aina tällä samalla koneella, joten sitä tulee pidettyä kuin omaa. Mielestäni koneella pitäisi aina olla yksi ja sama kuski, sillä esim. yllättävät sivuäänet huomaa satunnaista kuljettajaa paremmin, ja tilanteen voi tarkistaa ennen mahdollisten vaurioiden syntyä”.

Laakkosen ajopelillä on tunteja takana lähes 8 000 – vuositasolla työskentelyä on siis tullut keskimäärin 533 tuntia, mutta hajonta on suurta. Etenkin muutamien viime vuosien erittäin lumiset talvet ovat kasvattaneet saldoa. Ajokilometrejä on ajassa kertynyt 77 600. Ikävuosistaan ja tunneistaan huolimatta 655C on palvellut luotettavasti.

”Isompia remontteja ei ole ollut. Ainoat ongelmat liittyvät nostosylintereiden yläpäihin, jotka ovat alkaneet muutaman kerran vuotamaan. Ilmeisesti ongelma liittyi lumea kuormatessa tehtävään kauhan ravisteluun, joka kuluttaa nivelpistettä ja väljänä aiheutti iskuja vastakkaiseen päähän sylinteriä”, Laakkonen kertoo.

Huoltojen osalta Sulun Kiinteistöhoito luottaa valtuutettuun Valttorin huoltopisteeseen. Vanhempia koneita on tosin korjailtu itsekin, sekä käytetty muilla asiantuntijoilla. Valtuutetun huollon käyttämisellä halutaan varmistaa asiantuntemus kyseisestä laitteesta, sekä oikeiden vara- ja huolto-osien käyttö.

Hydrauliikassa riittää potkua

Sulun Kiinteistönhoidolla on käytössään myös muutamia alle 10 tonnin pyöräkuormaimia, mutta Laakkonen on mieltynyt Willen ominaisuuksiin – etenkin hydrauliikka on tavallisiin kuormaajiin verrattuna väkivahva. Esimerkiksi moottorihydrauliikasta saadaan irti jopa 200 litran minuuttivirtaus.

Yrityksen koneiden pääasiallinen työsarka on lumenauraus- ja kuormaaminen, mutta muutamalla lisälaitteella työnkuvaa on saatu monipuolistettua. Lumilaitteiden osalta yritys luottaa varsin vahvasti Starkin tuotteisiin. Käytössä on esim. siipilumikauhoja ja perhosauroja, joita käytetään lähinnä ensiloskan auraamiseen. Myös keräävä harjalaite on ahkerassa käytössä.

”Aiemmin aurauksessa käytettiin yleisesti siipilumikauhoja, mutta olen kuullut yhä useampien valitsevan U-auran, jolla lunta on kätevää siirtää kasoihin. Meidän perhosauramme on turhan pystylaitaista mallia, eikä heitä lunta riittävän kauaksi”.

Yrityksen uusin hankinta on Mericrusher MC4-140 -murskain, jota ollaan toistaiseksi ehditty kokeilla lähinnä rikkakasvien poistoon, mutta talvella ajankohtaiseksi tulee polanteiden poisto. Työjohtaja Mika Valkeapään mukaan laitetta on tarkoitus hyödyntää etenkin parkkipaikoilla, joissa ruutujen väliin muodostuu usein ikäviä penkkoja. Valmistaja Suokone kertoo käyttökohteiksi myös esim. pusikoiden, risujen ja pienten kantojen murskauksen.

Nostimella korkeuksiin

Sulun Kiinteistönhoidolle tärkeä työlaite on myös Wille 9 -henkilönostin, jonka suurin työskentelykorkeus on 8,8 metriä ja sivu-ulottuma 5,7 metriä. Korikuormaksi ilmoitetaan 120 kiloa. Nostin kiinnitetään koneen takakallistus- tai takanostolaitteeseen.

Kattavia kiinteistöhuoltopalveluja tarjoavalla yrityksellä on käyttöä henkilönostimelle useissa eri kohteissa. Lyhtypylväiden polttimoiden vaihtojen ja kupujen kiillotusten lisäksi nostinta hyödynnetään esimerkiksi erilaisissa korjaustöissä ja oksien poistossa.

Willeen on saatavana useita muitakin työlaitteita. Moottoritilan päälle voidaan asentaa säiliö esim. pesulaitetta tai painepesuria varten. Lisäksi saatavana on mm. lumilinko ja lehti-imuri. Suuremmilla aloilla hyödyllisiä saattaisivat olla kelamurskain tai vesakko- ja vaakatasoleikkuri. Näille ei Sulun Kiinteistönhoidolla ole kuitenkaan ole ollut tarvetta.

”Meillä alat ovat suhteellisen pieniä ja hajanaisia, joten Willen leikkureille ei ole vielä ollut tarvetta. Meillä on kuitenkin käytössä kaksi kappaletta sauvaohjattuja ajoleikkureita”, Laakkonen kertoo.

Tällä hetkellä Sulun Kiinteistönhoidolle ei ole ajankohtaista uusia kalustoa, mutta yritysten edustajien mukaan merkki tulee pysymään samana jatkossakin.