Tiet ja ympäristö

BearBlade-alaterä sopii ympärivuotiseen käyttöön – terän irrotus ja kiinnitys käy kätevästi

Muita tuotteita isompi maavara takaa Martti Tiaisen valmistaman BearBlade-alaterän toimivuuden aurauksessa ja lanauksessa. Tuotteelle on jo kysyntää, joten testaus ja tuotteen hiominen on osunut kohdalleen.
Hanna Laukkanen
Martti Tiainen suunnittelema alaterä on asennettu Valtra T4 -traktoriin, jossa on 650/65/42 -koon renkaat. Terään on mahdollista saada jatke oikealle puolen (näkyy kuvssa).

Yrittäjä Martti Tiainen on aurannut työkseen lähes 15 vuotta, Pohjois-Karjalassa, Nurmeksessa. ”Huomasin, että käytetty aurauskalusto ei palvellut tarvetta, Tiainen kertoo.

”Suuria lumimääriä auratessa kävi usein niin, että tehdastekoinen traktorin alaterä ei tarpeeksi tehokkaasti poistanut lunta terän edestä. Terä työnsi pahimmillaan edessään kuution verran lunta. Tämä vaatii tietenkin traktorilta paljon tehoja ja vie paljon energiaa. Toinen ongelma metsäteiden osalta oli se, että alaterän maavara ei riittänyt. Ei ole mukava jäädä traktorilla kiinni korpeen keskellä yötä ”, Tiainen sanoo.

Ei tarvita apurunkoa

Martti Tiaiselle syntyikin idea alaterästä, joka olisi toteutettu mahdollisimman yksinkertaisesti. Alaterässä on suuri maavara ja 29 asteen luovutuskulma, jolloin se työntää helpommin auratun lumen sivuun, eikä kuljeta sitä terän edessä. Tämä pienentää traktorin tehontarvetta ja ennen kaikkea polttoaineen kulutusta.

Tiainen kulutti tunteja pajassaan uutta terää luodessaan. Hän sai aikaan alaterän kiinnityksen, jossa traktorin pohjaan ei tarvita erillistä apurunkoa tai kääntöpöytää, mikä lisää maavaraa yli kymmenellä sentillä.

Alusterä toimii traktorin hydrauliikalla, eikä se näin ollen tarvitse erillistä joystick-ohjausta. Ohjausta voidaan muokata asiakkaan tarpeen mukaan. Alusterä on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön, mutta mikäli terä täytyy poistaa, poistoaika on noin 30 minuutista tuntiin.

Vähemmän polttoainetta

Alaterää voi käyttää ympäri vuoden: kesällä teiden lanaukseen ja talvella teiden auraukseen sekä jään ja polanteen poistamiseen. Tiaisella on paljon vuosien varrelle kertynyttä tietotaitoa aurauksesta.

”Merkittävänä etuna näkisin sen, että kun aurauskalusto on itsellä jatkuvassa testissä, niin mahdolliset korjaus- ja muutostarpeet on helpompi tehdä – mikä ei välttämättä isommissa yrityksissä ole aina mahdollista”, Tiainen sanoo

Tärkeä asia lopputuloksen kannalta oli se, että alaterä on tehty mahdollisimman yksinkertaisesti, jolloin siitä saadaan toimintavarma.

Myyntiä Suomeen ja ulkomaille

Alaterälle on saatu patentti Suomessa. Tuotteen osat valmistetaan pääosin alihankintana ja kokoonpano, asennus sekä testaus tehdään Tiaisen hallissa. Töissä on kolme miestä.

Tuotteelle on jo ollut kysyntää, ja toimitukset asiakkaille ovat alkaneet. Markkina-alue on koko Suomi ja mahdollisesti myös muut Pohjoismaat.

”Jatkossa voin mahdollisesti palkata lisää työvoimaa”, Tiainen suunnittelee.

Apuna rahoituksen hakemisessa on ollut Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKES. Tiainen on saanut Maaseuturahastosta perustamistukea tuotekehitykseen. Perustamistukea uuden liiketoiminnan käynnistämiseen on käytetty tuotteen kehittämiseksi myyntikuntoon sekä markkinointi- ja myyntivalmiuksien kehittämiseen.

BearBlade

• Markkinoilla olevien alaterien jyrkin luovutuskulma ja korkein maavara.

• Yksinkertainen ja kestävä rakenne.

• Hyödyntää koneen koko akseliväliä.

- hydraulilohkojen tarve 2 kpl

- terän sopivuus: yleisimmät traktorimerkit

Lisätietoja: www.bearblade.fi/bearblade

Lue lisää