Tiet ja ympäristö
Pikakokeilu Doro Klippo

Doro Klippo -kaislaleikkurilla lakoaa tiheäkin kaislikon ranta kuntoon

Kaislikko on sitkeä vastustaja, jonka leikkaaminen käsipelissä on varsin raskasta puuhaa. Markkinoilla on kuitenkin muutamia polttomoottorivoimaan luottavia kaislaleikkureita, joilla työskentely tehostuu huomattavasti. Testasimme ruotsalaisen Doro Klippon.
Arto Turpeinen
Kaislikon hävittäminen vaatii useamman leikkauskerran perättäisinä vuosina.

Sankaksi reuhahtaneen kaislikon leikkaaminen käsipelissä on työlästä hommaa – etenkin, kun parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi operaation joutuu toistamaan useita kertoja perättäisinä vuosina. Markkinoilla on onneksi myynnissä myös konevoimaan luottavia leikkureita, joilla leikkaus helpottuu huomattavasti.

Kaakon Rantavaruste tuo maahan ruotsalaisen Dorotea Mekaniskan leikkureita. Malleja on neljä, joista kaksi on hydraulikäyttöisiä ja kaksi kiilahihnavetoisia. Työleveydet ovat 1–3,07 metriä. Suurin malli kiinnitetään veneen keulaan, mikä mahdollistaa leveän leikkuu-uran. Saimme testattavaksi ”isäntä-linjan” suosituimman Klippo-mallin.

Helposti siirreltävä

Klippo-kaislaleikkurin käyttöönotoksi riittää 1,5 metriä pitkän terän kiinnittäminen putken alapäähän. Kokonaispaino on 50 kiloa, joten leikkuria saa kannettua käsipelissäkin, mutta kuivalla maalla siirtelyä helpottaa huomattavasti erikseen hankittava pyörällinen siirtoteline.

Leikkuri kiinnitetään veneen laitoihin yksinkertaisilla ruuvipuristimilla. Suurin veneen leveys voi olla 180 cm. Veneen rungon pituudeksi puolestaan suositellaan 3,5–4,2 metriä.

Luotettavaksi todettu ja helposti käynnistyvä Briggs & Strattonin 3,5 hevosvoimainen moottori on sijoitettu suoraan leikkurin pystyputken päälle. Terälle voima välittyy hihnapyörillä ja kytketään päälle yksinkertaisesti yhdellä vivulla. Testin aikana hihnat alkoivat luistaa kerran, mutta kiristäminen onnistuu helposti muutamalla lenkkiavaimella.

Tasapainottelua

Koska leikkupää ja moottori sijaitsevat samassa paketissa veneen toisella laidalla, on tasapainoa haettava vastapainoilla. Klipon tapauksessa päädyimme kahteen vesiämpäriin. Täyttömateriaali on toki lähellä, mutta aallokossa sangot tuppasivat ilman kantta hiljalleen läikkymään vajaiksi.

Mikäli leikkuria ei tarvitse jatkuvasti olla irrottamassa veneestä, niin sangot kannattaa korvata jollain jämäkämmällä vastapainolla tai ainakin täyttää hiekalla. Myös vene kannattaa mitoittaa mieluummin ylä- kuin alakanttiin, sillä liian pieni vene muuttuu etenkin terää nostettaessa epävakaaksi. Vakautta voi hakea siirtämällä moottoria hieman sivuun tai lisäämällä muuta lastia veneen toiselle laidalla.

Klipon leikkuusyvyydeksi ilmoitetaan 50 cm, mutta todellinen leikkuusyvyys riippuu toki veneen laidan korkeudesta ja syväyksestä. Terän korkeutta voi säätää melko kevyesti naruvälitteisellä veivillä. Myös terän kulmaa voi muuttaa omalla veivillään, mikä voi olla tarpeen esim. jos vene ei kulje suorassa. Kuljetusasennossa leikkurin saa kallistettua hieman veneen päälle, mutta terä jää kuitenkin reippaasti laidan ulkopuolelle.

Tehokasta leikkausta

Klippo leikkurin teräosa muistuttaa perinteistä sorminiittokonetta. Kivien varalta leikkuupäässä jouskuormitteinen laukaisumekanismi. Leikkuutehokkuuden parantamiseksi liikkuva terä on hammastettu. Leikkuri leikkaakin todella mallikkaasti paksummatkin tupot, ohuemmassa ruovikossa kaislikko kaatuu lähes tyhjäkäynnillä.

Valmistaja suosittelee leikkuunopeudeksi suurimmillaan 70 metriä minuutissa, eli 4,2 kilometriä tunnissa. Testiveneenä toimi Yanmar 440 varustettuna Yamahan 15 hevosvoimaisella moottorilla – tällä yhdistelmällä perämoottoria ei voinut käyttää juuri tyhjäkäyntinopeutta enempää, sillä leikkurin terä lähtee ”leijaamaan” ja nousee viistoon asentoon, jolloin leikkuusyvyys on epätasainen.

Ainakin testiyhdistelmällä Klippo on parhaimmillaan joko sankassa kaislikon ensikaadossa tai soutamalla edeten. Leikkuuteho riittää erinomaisesti kaikille kasveille, mutta harvassa ruovikossa pitäisi mielellään yllä korkeampaa etenemisnopeutta, mikä ei terän kallistumisen takia ollut oikein mahdollista.

Soutamalla etenemällä leikkaaminen on tarkkaa, mutta leveä terä toki vastustaa etenemistä jonkun verran. Henkisellä puolella helpottaa, kun miettii soutuleikkaamisen olevan ympäristöystävällistä hyötyliikuntaa.

Tämän tyyppisissä leikkureissa on usein ongelmana kaadetun kaislikon kertyminen leikkurin rungon ja veneen laidan väliin, mikä hidastaa ja vaikeuttaa työskentelyä huomattavasti. Klipon tapauksessa väli on kuitenkin kohtuullisen suuri, ja tupot sai selvitettyä varsin näppärästi jopa leikkauksen aikana.

Kimppakoneeksi

Doro Klippo-kaislaleikkurin hinnaksi ilmoitetaan 1 880 euroa + alv. Satunnaiseen käyttöön laitteella on vielä hintaa, mutta toisaalta täytyy muistaa, että kaislikon hävittäminen vaatii leikkauskertoja useampana peräkkäisenä vuonna. Helpon liikuteltavuutensa ansiosta laite voisi sopia vaikka kimppakoneeksi tai vuokrakäyttöön. Laite on omimillaan etenkin tiheässä kaislikossa.

Lisätietoja: www.rantavaruste.fi