Tiet ja ympäristö
Robomow RS625 PRO

Robomow RS625 PRO -robottiruohonleikkuri: Ison nurmikon teholeikkuri

Tapio Vesterinen
Robomow oli niin kooltaan kuin teholtaankin testiryhmän järein leikkuri. Muita selvästi suuremmasta leikkuuleveydestä ja tehosta johtuen se soveltuu hyvin suurille aloille.

Robomow erottui testiryhmästä jo kokonsa ja painonsakin puolesta. Ulkokuoren design antaa ymmärtää, että Robomow on työkäyttöön tehty, sillä ulkomuoto viittaa käytännöllisyyteen.

Robomowissa on ryhmän ylivoimaisesti pienin näyttö ja vähiten painikkeita, mikä tekee leikkurin käytön ensi alkuun vaikean tuntuiseksi. Asennusvaiheessa osin ylimalkaiset käyttöohjeet lisäsivät haastetta.

Suurimmaksi ongelmaksi muodostui rajalankojen asentaminen tukiasemaan ja tukiaseman sijoittelu. Käyttöohjeessa ei mainittu kummin päin rajalangat tulee asentaa tukiaseman liittimiin, eikä sitä, kummin päin tukiasema on aseteltava rajalankaan nähden.

Yritys–erehdys-menetelmä ja sitkeä vianhaku tuottivat lopulta tulosta, ja ongelman syy selvisi – johtojen suunta ja tukiasema hoksattiin kääntää oikeaan suuntaan. Tämän jälkeen asennus sujuikin vaivattomasti. Onnistuneen asennuksen jälkeen leikkuri toimi varmasti ja saapui telakkaan lataukseen kerta toisensa jälkeen luotettavasti.

Valmista jälkeä syntyy selvästi tästä testiryhmästä nopeimmin, sillä Robomowin leikkuuleveys oli selkeästi testin suurin: 56 cm:n leikkuuleveys on yli 2,5 kertaa suurempi kuin Hondalla, joka oli testin kapein. Robomowin etenemisnopeus leikatessa on sama kuin ryhmän muilla leikkureilla, joten valmista syntyy lähes tuplanopeudella muihin leikkureihin verrattuna.

Myös etenemiskyky oli ryhmän paras. Tässä suhteessa muita suurempi paino yhdessä leveiden renkaiden kanssa oli eduksi. Leikkuri ei painunut pehmeälläkään hiekalla, ja toisaalta jumiin jäädessä paino toi vetäville pyörille pitoa. Ajologiikka ei myöskään antanut periksi pienissä vastoinkäymisissä, vaan leikkuri peruutteli ja hieroi itsensä vapaaksi yllättävänkin pahoista paikoista.

Toinen hienous leikkurin logiikassa liittyy pitkän heinän leikkuuseen. Robomowin testialueella oli aluksi muutamissa kohdissa todella pitkäksi jäänyttä heinää. Testaajia arvelutti koneen selviytyminen sen ajaessa pitkään heinikkoon. Suureksi yllätykseksi tilanne ei päättynytkään tukkeutumiseen, vaan pitkää heinää havaitessaan leikkuri hiljensi ajonopeutta tuntuvasti ja antoi lisää virtaa leikkuuterille. Valmistaja kutsuu ominaisuutta Turbomow-toiminnoksi.

Robomow on parhaimmillaan isommilla alueilla ja leikkuri pärjää myös haastavassa maastossa muita suuremman 80 mm maksimileikkuukorkeutensa ansiosta. Leikkuukorkeus säädetään mekaanisesti.

Ahtaissa tiloissa leikkurin koko ja massa ovat haitaksi. Robomow törmää esteisiin tästä ryhmästä suurimmalla voimalla, mikä vahingoittaa herkimpiä pensaita helposti. Toisinaan leikkuri osui esteeseen käännöksen aikana kulmittain, näissä tilanteissa leikkuri saattoi puskea estettä vasten täydellä voimalla muovikuori natisten.

Leikkuri on myös ryhmän äänekkäin, tuplaterät pitävät melkoista huminaa jo tyhjää pyöriessäänkin ja myös ajomoottorit ovat melko äänekkäät. Valmistajien ilmoittamien meluarvojen mukaan Robomow on yli 10 desibeliä toiseksi hiljaisinta leikkuria äänekkäämpi. Siten se ei ole paras valinta pienille pihoille ja asuinrakennusten lähelle – joille valmistajan mallistossa on sopivampiakin leikkureita.

Epätasaisella nurmikolla leikkurin leveydestä on hieman haittaa, sillä pienten monttujen pohjat jäävät leikkaamatta toisin kuin kapeammilla leikkureilla.

Robomow RS625 PRO on selvästi parhaimmillaan suurella pinta-alalla, eikä leikkuri säikähdä pidempää tai kosteaa ruohoa tai epätasaisia alustoja ja matalia kiviä tai karheikkoja.

54 pistettä, pisteen hinta 47 euroa

Lue lisää