Tiet ja ympäristö

Hiljaista niittoa Teho LT -kaislaleikkurilla

Koneviesti testasi kesällä 2014 sähköistä Teho-kaislaleikkuria. Nyt laitteesta on tullut markkinoille myös kevyempi ja edullisempi versio, joka soveltuu pienempiin niittoihin.
Kaikki veden kanssa tekemisiin joutuvat rakenteet on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Terän leikkuuhampaiden muotoilu suojelee teriä jonkin verran kosketuksilta vedenalaisiin kiviin, mutta suurin vastuu jää kuitenkin käyttäjälle. Siksi soutaminen on suositeltavampaa kuin moottorin käyttö – soutaja ehtii reagoida poikkeustilanteisiin nopeasti.

Kaislanleikkaus on pätevä ja nopea tapa parantaa vesistön tilaa. Usein niittäminen vaatii kuitenkin useita toistokertoja, joten avuksi on hyvä hankkia koneellista leikkuuvoimaa. Pienemmillä aloilla ja jälkileikkuissa homma hoituu esimerkiksi keveillä, akkukäyttöisillä leikkureilla.

Coastal Import Oy:n valikoimiin kuuluu heitettävien, V-mallisten viikatteiden lisäksi sähköleikkureita. Suuremman mallin kokeilu on luettavissa Koneviestin numerosta 12/2014. Tämän kauden uutuuksiin kuuluu kevyempi LT-malli. Molempien leikkureiden valmistaja on kanadalainen Salmon Industries.

Käyttöönotto helppoa

Teho LT -leikkurin käyttöönotto on nopeaa ja helppoa. Terä liitetään runkoputkeen kahdella pultilla, jonka jälkeen voikin jo siirtyä niittopuuhiin. Sorminiittokonetta muistuttavan terän leveys on 70 cm, kun isommassa versiossa kaisla kaatui 120 cm leveydeltä.

Moottorin teho on 12 volttia, jota ruokkimaan suositellaan 20 ampeeritunnin akkua. Testin aikana käytimme normaalia 60 aH:n käynnistysakkua. Näin suuri akku mahdollistaa leikkurin tuntikausien yhtäjaksoisen käytön. Käytännössä soutumies väsähti huomattavasti ennen virran loppumista. Moottori on suojattu ylikuormitukselta 20 ampeerin sulakkeella, joita testien aikana kului pari kappaletta. Sulakkeen vaihtaminen onnistuu muutamassa sekunnissa.

Laitteen paino on pudonnut isommasta versiosta yli puolella: Teho-leikkuri painaa 24 kiloa, mutta uuden Light-mallin massa on ainoastaan 10 kiloa, joten leikkuri on helppo siirtää ja kuljettaa. Leikkuri voidaan kiinnittää mihin tahansa kohtaan venettä lukitusmuttereiden avulla.

Pienessä soutuveneessä kätevimmäksi paikaksi osoittautui veneen perä, johon leikkurin kiinnittäminen onnistui näppärästi. 180 astetta kääntyvä terä mahdollistaa etenemisen eteen- ja taaksepäin, näin voidaan valita työn kannalta sopivin työtapa. Terän voi asettaa hammastetun kiinnikkeen ansiosta eri kulmiin myös pystysuunnassa, joten asentaminen esimerkiksi veneen voimakkaasti kallistettuun peräpeiliin onnistuu ongelmitta.

Vaatii soutua

Maahantuojan mukaan kevyt leikkuri on suunniteltu erityisesti pehmeärunkoisten kasvien – kuten ahvenvidan, ulpukoiden ja lumpeiden – leikkaamiseen. Näiden osalta työ sujui hyvin, hiljaisesti ja lähes huomaamatta. Myös kovemmat kaislat leikkaantuivat, mutta niiden leikkaamiseen laitetta voi suositella vain varauksin. Tiheämmässä pusikossa vauhtia täytyi hidastaa rutkasti ja loppukesän vankassa (aiemmin leikkaamattomassa) kaislikossa laite oli jo selvästi vaikeuksissa ja kykyjensä äärirajoilla. Sankassa kaislikossa leikkuuääni myös muistutti hieman vanhan dieselin louskutusta ja leikkuri värisee selvästi.

Kapeahkon terän vuoksi isompien alueiden leikkaaminen on työlästä, mutta muuten leikkuri toimii asianmukaisella tavalla. Leikkuujäte saattaa takertua kiinni pystyputkeen, mutta rivakka veneen pyörittely ja suunnanmuutos tipautti kaislalautan yleensä kyydistä, eikä käsin irrottelua juuri tarvittu.

Leikkurin terän säätö tapahtuu liikuttamalla pystyputkea kiinnikkeessä, oikeaan leikkuukorkeuteen putki asetetaan kiristämällä lukituspulttia. Leikkuuterän keveyden ansiosta tämä on sinänsä helppoa, mutta pultin kahva saisi olla suurempi. Vääntäminen vaatii näppivoimaa, ja muutaman kerran terä tipahtikin pohjaan omia aikojaan lukituksen löystyttyä.

Pientä taiteilua aiheutti myös leikkurin kippaaminen kuljetusasentoon, sillä lukitusnappi jää leikkuria kallistettaessa hieman ikävästi runkoputken alle piiloon. Suuresta ongelmasta ei ole kyse, mutta varsinkin kapeamman soutuveneen laidalla taiteiltaessa täytyy noudattaa varovaisuutta.

LT-kaislaleikkuri on toimiva laite pehmeävartisille kasveille ja harvalle kaislikolle. Isommille alueille tai sankan kaislikon ensiniittoon kannattaa kuitenkin harkita järeämpää kalustoa. Toisaalta seuraavan kesän jatkoniitoissa keveällä leikkurilla pärjää. Hintaa laitteella vielä kuitenkin on, sillä Coastal Importin nettikaupassa laitteen verollinen hinta on 1 399 euroa. Esimerkiksi mökkinaapureiden yhteiseksi laitteeksi hankittuna hinta ei kuitenkaan ole mahdoton. Vesikasvillisuus ei kertaleikkuulla yleensä tokene, joten laitetta tarvitaan useina kesinä peräkkäin.

Lisätietoja: www.cim.fi

Lue lisää