Tiet ja ympäristö

Akkuruohonleikkureissa elektroniikka turvaa akun kuntoa

Valmistaja
EGO LM2021E-SP on metallirunkoinen itsevetävä leikkuri 50 cm leikkuuleveydellä. Vedon nopeutta pystyy säätämään portaattomasti. Moottorin pyörimisnopeutta säädetään automaattisesti työskentelyn aikana. Kahvan saa taitettua rungon suuntaiseksi. Leikkuria voidaan säilyttää kompaktisti pystyasennossa toisin kuin polttomoottorikoneita. Malliston akuille, jopa suurimmalle 10 Ah akulle, luvataan pikalaturilla 80 minuutin latausaika.

Litiumakku sisältää nykyisin paljon ohjauselektroniikkaa, jolla on tarkoitus pidentää laitteen käyttöikää. Pelkän jännitteen mittaamisen lisäksi voidaan mitata purkuvirtaa ja yksittäisten kennojen jännitettä sekä lämpötilaa. Kennojen lämpötilan valvonta on myös tärkeää, sillä ylikuumeneminen aiheuttaa paloriskin ja kuormittaa elektroniikkaa. Litiumakkuja voidaan ladata ja purkaa hetkellisesti suuremmilla virroilla, mutta tämä aiheuttaa helposti akuston lämpenemistä. Akkujen koteloiden muotoilulla voidaan vaikuttaa jäähdytystehoon lisäämällä kaarevia pintoja ja lämpöä johtavaa pinta-alaa lisäämällä.

Kun akun energiasisältö on yli 100 Wh, luokitetaan se vaaralliseksi aineeksi, mikä tuo tuotteiden logistiikalle omat määräyksensä ja haasteensa. Tämä voi olla yksi syy valmistajien käyttää useita pienempiä akkuja akkukoneissaan.

Lue akkuruohonleikkureiden markkinoista Akkuruohonleikkureissa on paljon valinnanvaraa – sähkökoneet pärjäävät ajoittain jo polttomoottorikoneillekin KV 7/2020!

Lue lisää