Tekniikkaa ja tietoa

Kannattaako käytetty kone ostaa Suomesta vai tuoda se ulkomailta?

Suomessa vaihtokoneiden tarjonta vaihtelee koneryhmittäin. Maarakennuskoneita on tarjolla reilusti, mutta varsinkin traktoreiden supistuneet myyntimäärät näkyvät pienenä vaihtokonevarastona. Vanhaa ja epäkuranttia kalustoa on tarjolla kaikissa kohderyhmissä, mutta uutena Suomeen myydyn, muutaman vuoden ikäisen ja tekniikaltaan nykyaikaisen vaihtokoneen löytäminen on lottovoitto.
Uolevi Oristo
Suomessa on vain harvoin myynnissä kumitelatraktoreita. Kuvassa oleva Caterpillar Challenger 45 on myyty uutena Englantiin, josta se on tullut Ruotsiin. Ostimme kunnostuksen tarpeessa olevan koneen suoraan tilalta. Catin perässä oleva 10 metrinen Väderstad-äes on sen sijaan myyty uutena Suomeen. Onneksi se löytyi Hankkijan vaihtokonevarastosta, sillä näin suuren käytetyn äkeen tuonti Ruotsista olisi maksanut maltaita. Hankkija otti myös vanhan äkeen vaihdossa, mikä lisäsi kotimaisen vaihtoehdon kiinnostavuutta.

Suomessa vallitsee krooninen hyvien ja vähän ajettujen vaihtokoneiden puute, jota korvataan tuonnilla. Meillä tarvitaan esimerkiksi tehokkaita korjuukoneita, mutta niiden käyttömäärät jäävät ilmaston saneleman lyhyen käyttökauden vuoksi väkisinkin pieniksi. Routa rajoittaa maarakennuskoneiden käyttöä, onneksi lumityöt saattavat joskus nostaa kuormauskaluston käyttöastetta.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi