Tekniikkaa ja tietoa
VTT Modix

VTT on kehittänyt monipuolisen suulakepuristuskoneen hankalinkien jätemateriaalien käsittelyyn

Kierrätys ja kiertotalous nousevat keskusteluissa esiin aina kun havaitaan jonkin tuotteen tai materiaalin olevan vaikea käyttää uudelleen. Muovin kierrätyksessä ollaan jo etenemässä, mutta hankalaksi todetun puuvillan kierrätys on ongelmallista. VTT on nyt kehittänyt prototyypin laitteesta, jolla hyvin erilaisia materiaaleja voidaan kierrättää uusiomateriaaliksi.
Tommi Hakala
Laite muokkaa materiaalia kahden n. 30 sentin halkaisijan lieriön välissä. Ulompi pysyy paikallaan, sisempi pyörii puristettavalle materiaalille sopivalla nopeudella. Lieriöiden välistä valmis komposiitti putoaa levymäisinä kappaleina jatkojalostettavaksi. Avonaisen sisälieriön ansiosta voidaan käyttää lisäkuumennusta, ja ulkopintaa voidaan samalla jäähdyttää.

Kierrätys ja kiertotalous ovat entistä enemmän mukana suomalaistenkin elämässä. Kierrätyksen määrät ovat lakisääteisestikin lisääntymässä, esimerkiksi EU-jätedirektiivin myötä tekstiilien erilliskierrätys tulee pakolliseksi 1.1.2025. Tämä, sekä muiden sekalaisten jätemateriaalien käsittelyn hankaluus, vaatii uusia ratkaisuja – kierrätyskelpoisten materiaalien polttaminen ei ole järkevää.

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit