Tekniikkaa ja tietoa
RPAS

Tietoa taivaalta — missä mennään RPAS-laitteiden ja niillä kerätyn tiedon hyödyntämisessä

Miehittämättömät keveät lentolaitteet, eli dronet, droonit tai paremminkin RPAS-laitteet, ovat viimeisten noin 5 vuoden aikana yleistyneet kovasti, mutta missä mennään tänä päivänä?
Jussi Knaapi
Kasvuston kuvantamisella haetaan tietoa, jolla voidaan esimerkiksi ohjata kasvinsuojeluruiskua. RPAS-kopterin multispektrikamera (Micasence RE) kuvantaa sekä värikuvan että lehtivihreän kannalta tärkeimmät aallonpituuskaistat. Traktorin kasvustosensorin (AgLeaderin OptRx) aaltoalueet on räätälöity lehtivihreän kunnon tarkkailun tärkeille alueille. Erona menetelmillä on ohjauksen viive – kasvustosensori ohjaa työlaitetta reaaliaikaisesti. RPAS-kuvannin vaatii väliprosessoinnin, eli viive on muutamia tunteja.

Koneviesti alkoi kartoittaa pienoishelikoptereiden ja -lennokkien tilannetta vuonna 2011, jolloin järjestimme Loimaan Viljelymenetelmäkentällä ensimmäisen lentonäytöksen.

Itse lentotekniikan kehitys on ollut huimaa. Laitteet ovat tulleet helpoiksi käyttää, hintataso on tippunut, tarjonta on runsasta ja lompakon paksuudesta riippuen laitteisiin on asennettavissa monipuolinen valikoima erilaisia kameroita ja sensoritekniikkaa.

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit