Tekniikkaa ja tietoa

Ratkaisuna hyvärakenteinen pelto - Liukoisen fosforin metsästys:

Peltojen ravinnepäästöt nousivat jälleen otsikoihin vuoden 2017 syyspuolella. Erityisesti ns. liukoisen fosforin päästöjen lisääntymisestä on saatu näyttöä, mutta ilmiön syyt ovat olleet hakusessa. Nyt asiaan ollaan löytämässä sekä syyt että ratkaisut. Tilanne ei ole toivoton, hyvärakenteinen maa on kaiken avain.
Amerikan Suurten järvien ja Itämeren alueella painitaan samojen teemojen parissa: miten ratkaista asutustihentymien, teollisuuden sekä intensiivisen maatalouden ympäristökuormitusta? 1) Erie järven tilannetta on seurattu Suomessakin. Hankalaan tilanteeseen löytyy monta syytä: alueen kaupungit kuormittavat jopa suorin jätevesipäästöin järveä, maatalouden viljelykierto on yksipuolistunut, ravinteiden käyttöä ei ole optimoitu, talviaikaista kasvipeitettä ei yleensä ole ja rankat sadekuurot tuntuvat yleistyneen.2) Seudun farmarit ovat ottaneet haasteen vastaan ja selvittävät yhdessä tutkijoiden kanssa, miten ravinnepäästöjä voidaan hallita. Kuvassa uudentyyppinen mittauspiste, joka tuo täsmätietoa tilanteesta pellolla. 3) Suomessakin löytyy esimerkkejä, miten haasteellista maatalouden päästöjen hallinta on. Söderfjädenin koekentältä on tutkittu säätösalaojituksen mahdollisuuksia. Alueella on lähes olemattomat fosforipäästöt, mutta typpi ja happaman veden päästöt ovat haasteena. 4) Myös Koneviesti on ottanut haasteen vastaan ja tutkii Loimaan viljelytapakokeessa, miten uusin konstein saadaan pellosta sekä tuottava että ympäristöystävällinen.

Kävimme tutustumassa, millä tavalla paljon puheena olleen Erie-järven rantamilla ja myös Missisippi-joen alkulähteillä Minnesotassa on otettu härkää sarvista ja alettu selvittää perin pohjin, mitä ja miksi pelloilta karkaa – vai karkaako ollenkaan? Vertaamme tilannetta myös omiin mittauksiimme ja havaintoihimme Suomessa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit