Tekniikkaa ja tietoa

Akkukäyttöisen työkalun valintaa helpottaa perehtyminen sähkötekniikan perusteisiin – mitä kertovat voltit, watit ja ampeeritunnit

Akkukäyttöisiä työkaluja ja laitteita on saatavana akkujännitteeltään alle 20 voltista aina 80 volttiin asti. Erityisesti akkujännitteen vaikutus laitteen käyttöominaisuuksiin on omiaan aiheuttamaan hämmennystä laitteen hankintatilanteessa. Oikean laitteen valintaa helpottaa pikainen perehtyminen sähkötekniikan perusteisiin.
Teijo Markkanen
Akkukäyttöinen ruohonleikkuri on potentiaalinen valinta silloin, kun polttomoottorin kärylle ja melulle halutaan miellyttävämpiä vaihtoehtoja. Lisäominaisuutena akkukäyttöinen kone on saman kokoluokan polttomoottorimallia huoltovapaampi ja usein myös kevyempi. Tämä 40 voltin akkujännitteellä toimiva ruohonleikkuri Greenworks GW052 löytyy IKH:n valikoimasta.

Akkukäyttöisen laitteen akussa on kaksi sähköteknistä merkintää, joista jännitettä ilmaistaan voltteina (V). Koska watteina (W) ilmaistu teho on jännitteen ja virran (A) tulo, suurempi akkujännite tarkoittaa enemmän tehoa, kun akun Ah-luku pysyy samana. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että mitä suurempi akkujännite, sitä pienemmällä virrankulutuksella sama teho pystytään tuottamaan. Toinen akussa oleva suure ampeeritunti (Ah) on puolestaan akun kokonaisvarauskyvyn mittayksikkö. Mitä suurempi Ah-luku, sen suurempi on akun kokonaisvarauskyky ja käytännössä sitä pidempi on laitteen käyttöaika latausten välissä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää