Tekniikkaa ja tietoa

Cummins panostaa Eurooppaan

Valmistaja
Cummin B6.7 edustaa valmistajan mukaan uutta yksinkertaistettua moottoritekniikkaa, jossa osien pienempi määrä tuo suuremman luotettavuuden. Yksinkertaistettu jälkikäsittelylaite on suunniteltu toimimaan ilman pakokaasujenkierrätystä. Moottorista saatava huipputeho on taso 5 -versiossa 243 kW (325 hv), mikä on noin kolmannes enemmän kuin taso 4 -versiossa.

Parin viime vuoden ajan amerikkalainen moottorivalmistaja Cummins on ollut hyvin marginaalinen moottorivalmistaja useimmille eurooppalaisille konetehtaille. Varsinkin maatalouskonepuolella sen moottoreita ovat käyttäneet lähinnä eräät pienet konevalmistajat. Tästä poikkeuksena on John Deere, joka käyttää Cummins-moottoreita suurimmissa 9R- ja 9RX-traktoreissa.

EU:n tiuhaan kiristyneet päästövaatimukset ja pienet volyymit ovat epäilemättä olleet Cumminsille taloudellinen taakka. Taso 5:ttä varten Cumminsilla päätettiin suunnitella lähes kokonaan uusi moottori, jota voitaisiin tarjota maatalouskonevalmistajille – erityisesti traktoreihin.

Uudesta B6.7-moottorista haluttiin mahdollisimman yksinkertainen, jotta sen asentaminen erilaisiin koneisiin ei tuottaisi vaikeuksia. Samasta syystä sen haluttiin olevan myös litratilavuuteen nähden tehokas ja pienikokoinen.

Traktorivalmistajia ajatellen B6.7-moottoriin suunniteltiin kantava kaksiosainen öljypohja, jota olisi mahdollista edullisesti varioida eri valmistajien olemassa oleviin traktorimalleihin. Tulevaisuudessa vastaava öljypohjarakenne on tulossa myös F3.8-, B4.5- ja L9-moottoreihin.

B6.7 ei käytä EGR:ää. Sen sijaan palotapahtumaa on muokattu ja SCR-puhdistusta käytetään tehokkaasti hyväksi – mikä näkyy melko suurena urean kulutuksena. Samalla periaatteella on suunniteltu myös Cumminsin F3.8-, B4.5- ja L9-moottorit. Taso 5 on voitu saavuttaa kaikissa moottoreissa 12 litran tilavuuteen asti ilman EGR:ää.

Lue lisää