Tekniikkaa ja tietoa

Turvallisuuskortti 7: Etukuormaimen riskit

Maataloudessa sattuu kuormaintapaturmia 4050 vuodessa. Esimerkiksi epäonnistunut etukuormaintyölaitteen lukittuminen tai lukitseminen on aiheuttanut viime vuosina lieviä ja vakavampia onnettomuuksia. Puolittain lukkiutunut työlaite pysyy jonkin aikaa paikoillaan, mutta saattaa irrota yllättäen ajon tai työskentelyn aikana. Seurauksena on, että traktori yleensä törmää työlaitteeseen, mistä aiheutuu isompia tai pienempiä vahinkoja. Materiaalisten menetysten lisäksi on sattunut myös kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.
Työvälineen alemmat lukituskohdat ovat käden kohdalla.

Esimerkkejä:

”Mieheni nosti tukin kuormaimen rehupihdillä. Tukki putosi pihdistä jalkani päälle.”

”NN (56 v.) kiinnitti rehukahmarin etukuormaimeen, ja hydraulinen lukitus jäi huomaamatta auki. Tiellä kahmari putosi irti ja traktori ajoi sen ylitse. Traktori törmäsi ojan vastapenkkaan, NN sinkoutui sivulasin läpi maahan ja kuoli.”

”Emäntä maalasi taloa seisoen etukuormaimen kauhassa. Sattui öljyletkurikko ja kuormain romahti maahan. Seurauksena pysyvä selkävamma, jonka takia uhri tarvitsee koko elämänsä ajan rollaattoria liikkuakseen.”

”NN (15 v.) istui etukuormaimen kauhassa työparin ajaessa konetta pitkin peltoa kivien keruutyössä. NN putosi kauhasta, jäi koneen pyörän alle ja kuoli vammoihinsa.”

”Löysäsin etukuormaimen letkuja, jolloin letkunliitin aukesi ja kuormain putosi. Jäin puristuksiin kuormaimen ja traktorin väliin. 7 kk:n työkyvyttömyys.”

”Nostin kauhaa käsivoimin, jotta se menisi paikoilleen. Kauha putosi jalkaterän päälle murtaen sen. 3,5 kk:n työkyvyttömyys.”

Vaarojen välttämiskeinoja

Tärkeimmät:

• Jätä kuormaimen työvälineet tasaiselle ja tukevalle alustalle ja muutenkin sellaiseen paikkaan, että ne on helppoa ja turvallista kytkeä!

• Varmista aina työvälineen lukitus, painamalla työvälineen kärkeä maata vasten kuormaimen avulla, tai nostamalla kuormain niin, että lukituskohdat näkyvät, tai tarkistamalla lähietäisyydeltä. Älä luota ohjaamosta näkyvään lukituksen osoittimeen!

• Varmista kuormaimen oikea tuenta sitä asennettaessa, irrotettaessa ja korjatessa! Älä mene nostetun, lukitsemattoman kuormaimen alle!

• Lue käyttöohjeet ja noudata niitä!

Muita huomioitavia asioita:

• Varmista taakan pysyminen kuormaimessa. Pidä letkut, lukituslaitteet ja muut osat kunnossa.

• Varmista työympäristön turvallisuus! Katso, että lähettyvillä ei ole lapsia tai vaaravyöhykkeellä henkilöitä. Jos tarvitset työssä apua, sovi ennen työn aloittamista yhteisistä pelinsäännöistä.

• Käytä kuormainta vain töihin, joihin se on tarkoitettu. Esimerkiksi käyttö rakennustelineenä on kielletty. Henkilönostot hydraulisilla nostovälineillä edellyttävät mm. määräysten mukaisen seisontatason kaiteineen ja letkurikkoventtiilit hydraulisylintereissä.

• Peruutuskameroita voi käyttää myös etukuormaimissa. Työvälineiden kytkentä ja monet kuormaustyöt helpottuvat ja ovat turvallisempia tehdä.

• Öljyletkujen ryhmäpikaliittimet ovat suositeltavia, ja myöskin jälkiasennettavissa.

Suurimmat riskitekijät

Kuormaimen työvälineen (kauha, haarukka jne.) vaihdossa tapahtuvat tapaturmat ovat yleisimpiä. Kytkemässä oleva henkilö jää esimerkiksi kaatuvan työvälineen alle tai laitteiden väliin.

Tapaturmakuvauksissa toistuvat kuormainten asentamisen/irrotuksen/huollon yhteydessä tapahtuvat tapaturmat. Kuormaimen tuenta maahan tai kiinnitys traktoriin on tehty väärin tai puutteellisesti, jolloin kuormain putoaa. Henkilö jää kuormaimen alle tai laitteiden väliin puristuksiin.

Epäonnistunut työvälineen lukitseminen kuormaimeen on aiheuttanut vakavia onnettomuuksia. Puolittain lukkiutunut työväline pysyy jonkin aikaa paikoillaan, mutta irtoaa yllättäen ajon tai työskentelyn aikana. Onnettomuuksia sattuu myös tilanteissa, jossa apuhenkilö on etukuormaimen vaara-alueella esimerkiksi näyttämässä kuljettajalle ohjeita ja auttamassa nostettavaa tavaraa kauhaan.

Vaara-alueelle meneminen (työvälineen ja taakan läheisyys) on aina suuri riski. Vahinkoja ihmisille ja omaisuudelle aiheutuu myös taakkojen tippumisesta kuormaimesta, sekä siitä, että tahattomasti kolhaistaan kauhalla/työvälineellä väärään paikkaan.

Lue lisää