Tekniikkaa ja tietoa

Moniin kohteisiin - Leica

Leican järjestelmässä yksinkertaisemmat työsuunnitelmat voi luoda suoraan näyttöpaneelilta.

Säävälät Oy on Oululainen maarakennukseen, kuljetuspalveluihin ja jätehuoltoon erikoistunut yritys. Maarakennuskoneita on käytössä 7 kappaletta. Uusimpaan kaivukoneeseensa Säävälät valitsivat Leican kaivuohjausjärjestelmän. Järjestelmän käyttöönottoa helpottivat aiemmat kokemukset. ”Meillä on muutamassa muussa koneessa kilpailevan merkin laitteisto, joten kaivuohjausjärjestelmät olivat sikäli tuttuja. Vaihtelun vuoksi päädyimme kuitenkin kokeilemaan myös Leican järjestelmää”, kertoo Samuli Säävälä.

Jutuntekohetkellä yrityksellä oli käynnissä katujen saneeraus-urakka Oulunsalossa. Noin kilometrin pituiseen urakkaan sisältyy vesijohtojen ja viemärien uusiminen, minkä vuoksi kadut kaivetaan täysin auki ja rakennekerrokset uusitaan. Leican kehittyneellä iCON excavate iXE3 -järjestelmä on ollut tärkeä rooli työmaan edistymisessä.

”Järjestelmää on hyödynnetty monissa eri vaiheessa. Putkien asennuksessa apuna oli tosin myös putkilaser, mutta rakennekerrosten tasaaminen on koneohjauksen avulla helppoa ja nopeaa. Laitteisto on ollut käytössä parisen kuukautta. Leica on perustoiminnoiltaan helppokäyttöinen ja mukava käyttää. Järjestelmä on varsin monipuolinen, mutta syvällisimpien toimintojen käyttö vaatii hieman perehtymistä”, Säävälä myhäilee.

Myös Leican järjestelmän päivitykset ja työsuunnitelmat ladataan suoraan verkkoyhteyden kautta. Yksinkertaiset maastomallit voidaan tosin luoda suoraan ohjauspaneelissa, mikä helpottaa pienempien projektien toteuttamista. 2D- ja 3D-mallien ja karttojen välillä näyttönäkymää voidaan vaihtaa yhdellä näppäimellä.

Arto Turpeinen

Lue lisää