Tapahtumat ja yritykset
Masinistikesä 2019

Mahtava Masinistikesä 2019 – hyvään tapahtumaan ei tarvita satoja koneita

Vireä veteraanikonevuosi on taas takana ja on aika kerrata mitä kaikkea oli kaivettu nähtäville hallien ja latojen kätköistä. Mitään merkittäviä löytöjä ei vastaan tullut, mutta jotain kuitenkin. Sää suosi jokaista tapahtumaa, kahvi oli hyvää ja sitä oli riittävästi.
Kimmo Kotta
Deering 10-20 Riihimäellä ja Farmall F-14 (kts. seuraava kuva) Keuruulla kuuluivat kesätapahtumissa aina vain vähälukuisemmaksi käyvien rautapyöräisten joukkoon. Deering ja Fordson olivat 1920-luvun puolivälin jälkeen ainoita meillä myytyjä pyörätraktoreita, ja niistä Deering oli noin 50 % kalliimpi vaihtoehto (kts. myös seuraava kuva).

Jokainen tapahtumajärjestäjä toivoo yleisön viihtyvän niin hyvin, että vierailu seuraavassa tapahtumassa varmistuu. Miksi ei viihtyisi, jos riittää kiintoisaa nähtävää ja kaikki toimii mutkattomasti. Monet tapahtumat ovat kuihtuneet talkooväen puutteeseen, eripuraan, ympäristön painostukseen tai muuhun inhimilliseen seikkaan, mutta on myös kokoontumisia, jotka ovat vetäneet väkeä yli 20 vuoden ajan. Se kertoo, että yleisön lisäksi myös järjestäjät ovat viihtyneet.

Veteraanikoneharrastus on meillä jonkunlaisessa kurssissa, mutta ei läheskään samalla tasolla kuin Euroopan ja muun maailman kovissa masinistimaissa. Siellä voidaan isonkin tapahtuman tuotto lahjoittaa kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen, mutta epäilen vahvasti, että ei onnistuisi meillä. Tai ehkä onnistuisikin, mutta jäisikö mitään annettavaa, tapahtuman jälkeen kun on ojossa monta odottavaa kättä.

Menneen kesän riennoista miellyttävin uusi tuttavuus oli Mäntyharjun Toivolan kyläyhdistyksen syyskuussa järjestämä Elonkorjuupäivä. En tuntenut sieltä ketään, eikä kukaan minua, mutta viihdyin erinomaisesti. Tilaisuus oli maksuton, mutta naisväki kartutti kassaa hernekeitto-, kahvi- ja pannukakkutarjoilulla.

Kovin erikoisia koneita ei ollut näytillä, mutta sen korvasi reipas toiminnallisuus. Rämisevä Pikku-Sampo pui jyvät maahan ja oljet tankkiin, kuten asiaan kuuluu, yritti tukkeentuakin pariin kertaan. Valtti-kuivuri piti omaa huminaansa, flanellipaitainen kaveri hikoili käsikäyttöisen puimakoneen kammessa ja uuttera kyläläisryhmä hankosi hevosrattaille uutta puitavaa. Hieman sivummalla keitteli juureva isäntämies sahtivierrettä. Syksyiselle sänkipellolle oli saatu yhteisvoimin koottua mainio pikkutapahtuma.

Seuraavassa on kuvasatoa Airakselan Rompepäiviltä, Haverin Konepäiviltä (Viljakkala), Elävä Maaseutu-messuilta (Joroinen), Suur-Jämsän Perinnepäiviltä, Katteluksen Perinnepäiviltä (Alavus), Kalettoman Konepäiviltä (Keuruu), Sawolaesilta Perinnekonepäewiltä (Iisalmi), Maalahden Veteraanikonepäiviltä, Ol Hollil -tapahtumasta (Somero), Elonkorjuupäiviltä (Mäntyharju), Weteraanikonepäiwiltä (Oulainen), Paukepäiviltä (Sastamala) ja Rauta & Petroolista (Riihimäki).

Runsaat kiitokset kaikille järjestelyihin osallistuneille ja niillekin, joiden tapahtumiin en ennättänyt. Yritetään ensi kesänä uudestaan.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta lisäkuvia Masinistikesän annista!

Lue lisää