Tapahtumat ja yritykset

Nivalan seosrehupäivä ja työnäytös 31.10.2019 – uudenlainen apetyönäytös

Nivalassa järjestettiin 31.10. apevaunujen työnäytös, jossa koneet eivät olleet vain esiteltävinä, vaan niiden työnjälkeä ja tehontarvetta mitattiin. Mittaustulokset analysoidaan tarkemmin Koneviestin numerossa 2/2020, mutta tässä hieman maistiaisia päivän kulusta.
Visa Vilkuna
Nivalassa apevaunujen työnäytöksessä 31.10. testattiin myös koneiden työjälkeä ja mitattiin tehontarvetta.

Nivalan seosrehupäivän ja työnäytöksen tarkoituksena oli esitellä apevaunujen toimintaa käytännön työssä, ja samalla selvittää erimerkkisten ja -tyyppisten vaunujen ja säätöjen vaikutusta sekoitustulokseen. Appeen teko on taitolaji, sillä säilörehun koostumus ja muiden komponenttien määrät vaikuttavat merkittävästi siihen, miten apetta tulee sekoittaa ja millainen lopputulos saadaan. Vaunun ominaisuuksilla sekä varsinkin kuljettajan tekemillä säädöillä ja sekoitusajan pituudella on ratkaiseva vaikutus appeen laatuun ja sitä kautta suoraan tuotannon kannattavuuteen.

Työnäytös sopi hyvin AgroTeknoa Jokilaaksoihin -hankkeelle, koska se edistää uuden maatalousteknologian käyttöönottoa sekä tuottaa tietoa ja käyttäjäkokemuksia uusista koneista, laitteista ja tuotantomenetelmistä. Tavoitteena on parantaa maataloustuotannon tehokkuutta, kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen maatalousyrittäjät sekä maatalouskoneurakoitsijat. Hanke toimii Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa, eli yhdellä Suomen merkittävimmistä kotieläintuotannon alueista.

Saimme tapahtumaan kaikki Suomen markkinoilla olevat merkit yhtä lukuun ottamatta. Vaunujen malli- ja varustevalikoima on laaja, minkä vuoksi keskityimme suosituimpaan vaunutyyppiin ja kokoluokkaan. Pyysimme mukaan kahdella pystyruuvilla varustettuja vaunuja, joiden säiliön tilavuus on noin 20 kuutioita.

Mukana olevien vaunujen mallit ja merkit on listattu erilliseen taulukkoon. Pienin vaunu oli kaksiruuvinen 17-kuutioinen ja suurin vastaavasti kolmiruuvinen ja 25 kuution vetoinen. Vertailun vuoksi mukana oli myös yksi vaakaruuvivaunu, sekä 3-ruuvinen pystyruuvivaunu.

Monien apevaunujen toimitusajat ovat melko pitkät, minkä vuoksi yritykset osallistuivat tapahtumaan joko täysin uudella tai jo asiakkaan käytössä olevalla vaunulla. Ajosta tulevat vaunut olivat "sisään ajettuja", eli säiliön sisäpinnan maalikerros oli kulunut pois, ja näytös sekä mittaukset voitiin tehdä sopivasti omistajan rehunjakokertojen välillä.

Paalit ajallaan vaunuun

Paalien kuormauksen ja viljan, kivennäisten sekä muiden mahdollisten komponenttien lisäämisen on sujuttava jouheasti ja appeen reseptin mukaisessa järjestyksessä ja aikataulussa. Silpun pituuden vaihtelu kasvaa varmasti, jos paalien sekoitusaika vaihtelee esimerkiksi siksi, että verkon irrottaminen paaleista kestää huomattavasti suunniteltua pitempään. Käsipelillä muovien irrottaminen on myös työlästä ja aikaa vievää, ja talvikelillä jokainen hytistä poistuminen liukkaalla pihalla on pieni työturvallisuusriski.

Tapahtumassa oli esillä Tomas Kjelman AB:n markkinoima Stoll-paalileikkuri sekä Turun Konekeskuksen maahantuoma Tanco-paalileikkuri, jotka oli varustettu muovisiepparilla. Molempia laitteita valmistaa Tanco. Kauhassa oleva koura tarttuu paalin halkaisuvaiheessa muoviin ja paali purkautuu. Kouran ote piti hyvin, vaikka muovi olikin pakkaskelin vuoksi liukasta. Kuljettajan on kuitenkin oltava tarkkana, sillä muovi saattaa joutua vaunuun, jos sieppari ei ole kunnolla painautunut muovia vasten, eikä näin ollen saa siitä kunnon otetta. Lastauskoneen täytyy myös nostaa paali riittävän korkealle, ettei muovin helma yllä sekoitusruuveille asti.

Kurottajat yleistyvät

Paalien ja komponenttien laitto vaunuun on olennainen osa appeen tekoa, ja merkittävä maatilan työvaihe, sillä lastattavaa kertyy päivittäin tonnikaupalla. Kurottajien ja pyöräkuormainten käyttö on yleistynyt, koska ne ovat hinnaltaan huomattavasti edullisempia kuin etukuormaimella varustettu, joskin käyttökohteiltaan huomattavasti monipuolisempi traktori. Ne voidaan myös yleensä varustaa järeämmällä lastauslaitteella, ja puomi sekä nivellykset on suunniteltu kestämään pidempään ja kovempaa käyttöä, kuin keskiverto etukuormaaja.

Tapahtumassa oli esillä kolme erilaista kuormainta. Turun Konekeskus toi paikalle Schäffer 3550T SLT -teleskooppikuormaajan, joka on 3 700 kg ottelupainon ja 50 hevosvoiman moottoritehon kanssa samassa sarjassa 100-hevosvoimaisten traktoreiden kanssa, toki kurottaen lähes neljään metriin asti. Kjellman osallistui lastaustyöhön 8,5-tonnisella Dieci Agri Plus 42.2 VS EVO2:lla, joka on traktoreihin verrattuna omassa luokassaan 4 200 kilon nostovoimalla ja 6,9 metrin ulottuvuudella.

Suursäkeissä olleen väkirehun lastasi NHK:n maahantuoma JCB:n telekuormaajamalliston järein TM420, jossa nostokykyä on 4 100 kg ja nostokorkeutta 5,4 metriä. Kone oli varustettu Haumet Oy:n valmistamalla SSN-H-suursäkinostimella. Säkkinostimen erikoisuutena on, että sillä voidaan leikata säkki auki hytistä poistumatta. Koukkupuomi on teleskooppinen, ja sillä nostetaan ensin säkkiä ylemmäksi suhteessa sovitteeseen. Tämän jälkeen terä kääntyy säkin alle, ja paali lasketaan terää vasten, jolloin säkki aukeaa.

Pienimuotoinen maatalousnäyttely

Työnäytöksen lisäksi tapahtumassa riitti myös messutunnelmaa, sillä mukana oli vaunutoimittajien lisäksi noin 40 näytteilleasettajaa. Näytteillä oli kaikkea äkeistä paalimuovipuristimiin, ja sisätiloissa oli monipuolisesti yrityksiä sekä rehualalta, että muilta maatalouden osa-alueilta.

Kävijöitä tapahtumassa oli päivän mittaan yli tuhat. Tapahtuma herätti alan ammattilaisissa todella suurta mielenkiintoa, ja varsinkin apevaunuinvestointia harkitsevat olivat erittäin valppaina paikalla. Työnäytöksille tuntuukin olevan runsaasti kysyntää, kunhan näytteillä oleva konetyyppi, tässä tapauksessa apevaunut, ovat riittävän kattavasti edustettuna.

Lue lisää