Tapahtumat ja yritykset
Agritechnica 2019

Agritechnica 10.–16.11. Hannoverissa – kaikki messuhallit käytössä

Agritechnica 2019 -näyttelystä on tulossa ainakin pinta-alaltaan mitattuna suurempi kuin koskaan ennen. Koneita ja laitteita on esillä isolla alueella, josta yli 20 hehtaaria on katettua. Näyttelypäiviin kannattaakin varautua kunnolla, jotta tapahtumasta saa mahdollisimman paljon irti – kaikkea ei ehdi kuitenkaan näkemään.
Agritechnican näyttelykartta

Agritechnica-näyttelyn kävijämäärän ei enää odoteta kasvavan, koska viime kerralla ylitettiin 450 000 kävijän raja. Viljelijöiden määrä vähenee Saksassakin, eikä yhä enenevässä määrin kasvava ulkomaalaisten tulijoiden joukko riitä paikkaamaan paikallisten viljelijöiden jättämää aukkoa.

Näyttelyalueen kaikki nykyaikaisen tapahtuman vaatimukset täyttävät tilat ovat vuoden 2019 tapahtumassa käytössä. Näytteilleasettajista yli 60 prosenttia tulee muualta kuin Saksasta. Suomalaisia yrityksiä on näytteilleasettajien listalla yhteensä 47.

Hallijärjestystä on muutettu!

Agritechnicassa on totuttu siihen, että yritykset ovat vuodesta toiseen samoissa halleissa. Nyt järjestäjät ovat sijoitelleet suuria yrityksiä eri tavoin. Vetovoimaisimmat yritykset on sijoitettu näyttelyn eri osiin, millä pyritään varmistamaan se, että kävijät viipyvät mahdollisimman pitkään ja mieluiten monta päivää nähdäkseen ”kaiken”.

Suomalaisten kannalta mielenkiintoisimpia ovat tietysti tunnetut kansainväliset valmistajat sekä suomalaiset yritykset. Koko Agcon valikoima on esillä hallissa 20, John Deere ja Claas ovat hallissa 13. CNH:n New Holland ja Case on tänä vuonna sijoitettu halliin 3.

Junkkarin, Multivan sekä PEL-Tuotteen ja Tumen yhteisosasto on hallissa 26. Ennakkotietojen mukaan kaikkien puimureista kiinnostuneiden kannattaa käydä Sampon osastolla A34 hallissa 7.

Kävijän kannattaa suunnitella reittinsä tarkoin. Näyttelyjärjestäjien kartoissa olevat symbolit kertovat, minkä tyyppisiä koneita on pääasiassa esillä kussakin hallissa.

Näyttelyjärjestäjien sivuilta voi myös ladata puhelimeen sovelluksen eli apin, joka opastaa kävijää ennalta määrättyä reittiä pitkin. Eri teeman mukaisia reittivaihtoehtoja on useita. Reittiehdotuksen voi myös rakentaa oman kiinnostuksensa mukaiseksi. n

Tänä vuonna kultamitaleja myönnettiin vain yksi: John Deeren ja Joskinin yhteiselle projektille, jossa traktorin portaattoman tehonjako – eli CVT-voimansiirron hydrauliset komponentit on korvattu sähköisillä. Joskinin lietevaunu on varustettu vedolla, jonka sähkömoottorit saavat voimansa traktorin sähköjärjestelmästä.

Rengasvalmistaja Trelleborg ja raskaan kaluston akselivalmistaja Dana ovat kehittäneet yhteistyössä renkaan paineensäätöjärjestelmän, joka on tarkoitettu lähinnä ensiasennukseen. Paineensäätöjärjestelmien kysyntä kasvaa, minkä vuoksi valmistajat ovat kiinnostuneet myymään niitä. Järjestelmän vaatimien letkujen ja muiden komponenttien sijoittelu helpottuu, jos ne on huomioitu jo tuotantovaiheessa. Paineensäätö voidaan hoitaa traktorin oman ohjausjärjestelmän kautta, eikä erillisiä näyttöjä tms. tarvita.

Yksi kulta- ja 39 hopeamitalia

Konevalmistajat ilmoittivat Agritechnican uutuuslistaukseen 291 konetta, laitetta ja palvelua, joista raati valitsi yhden kultamitalin ja 39 hopeamitalin arvoista innovaatiota. Palkitut uutuudet julkaistiin jo syyskuussa, jotta valmistajilla on aikaa ottaa kaikki irti palkinnoista, jotka ovat – varsinkin muille kuin isoille saksalaisyrityksille – harvinaista herkkua. Koneiden listaus ja esittelyt löytyvät Agritechnican sivuilta.

Tarvikkeille ja osille nimikkohallit

Agritechnican yhteydessä järjestetään myös Systems & Components -tapahtuma. Halleissa 15–18 esitellään uusia teknisiä ratkaisuja ja niiden toteuttamisessa tarvittavia komponentteja. Näistä halleista löytyy myös tavallista hydrauliikkaa sekä varaosia ja tarvikkeita.

Vinkki! Näissä halleissa kannattaa käydä:

2 Huolto ja korjaus, vaihtokoneet

11 Täsmäviljely

15–18 Systems and Components

21 Näyttelyjärjestäjä DLG:n omat osastot

26 Suomen osasto numero B6

Kuvat: Tuomas Anttila, Uolevi Oristo, konevalmistajat

Katso myös lista suomalaisista Agritechnica-esittelijöistä, jotka ovat mukana messuilla!

Lue lisää