Tapahtumat ja yritykset
KoneAgria 2019

KoneAgria 2019 -näyttely veti paikalle ammattiväkeä

Viidestoista KoneAgria oli onnistunut tapahtuma, 12 500 näyttelyvierasta on maatalouden tilanteeseen nähden hyvä luku. Näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä saamiinsa kontakteihin. Pienemmät konevalmistajat – ja kauppiaat – saivat tuotteensa paremmin esille, kun useimmat alan isot toimijat eivät olleet paikalla. Jyväskylä sopii sijaintinsa ansiosta kotieläintalouteen painottavan tapahtuman pitopaikaksi
Uolevi Oristo
KoneAgrian anti oli monipuolinen. Kiinnostavimmat näyttelyuutuudet palkittiin 1–3 tähdellä, kuvassa Marko Toivakka luovuttamassa kolmea tähteä Pellon Group Oy:n Harri Muilulle.

KoneAgria alkoi lupaavasti, sillä sisään oli ensimmäisenä aamuna kello 10.30 mennessä tullut jo noin 1 800 kävijää, kertoi kymmenennen kerran KoneAgrian näyttelypäällikkönä toiminut Marko Toivakka. Tahti jatkui hyvänä ja kävijöiden määrä nousi kolmen päivän aikana 12 500:aan. Konekauppiaiden mukaan kävijät olivat ammattiväkeä eikä ”renkaanpotkijoita”. Esittelijät kertoivat, että osastoilla oli puolen päivän aikoihin niin kova vilske, että lounaalle ei tahtonut ehtiä.

Kävijämäärä on olosuhteisiin nähden hyvä, ja viime vuoden KoneAgrian kävijämäärään nähden erinomainen. Näyttelytarjonta on muuttunut ja rakennekehitys vienyt asiakkaita – ammattitapahtuman on enää turha haikailla kymmenen vuoden takaisia, lähes 20 000 kävijän määriä.

”KoneAgrian kaikki osastot myytiin jo ennen juhannusta loppuun”, kertoi Marko Toivakka. Näyttelyssä oli vain oli vain kolme muita huomattavasti suurempaa osastoa: Lantmännen Agro, Pel-tuote Oy ja Ab Tomas Kjellman. Deutz Fahr oli tapahtumassa ainoa esillä ollut traktori eikä puimureita ollut lainkaan, traktorimönkijöitä oli sen sijaan tarjolla runsaasti.

Näyttelyn parasta antia olikin se, että nyt pienemmät yritykset pääsivät entistä paremmin esille. Yrittäjät uskovat maatalouden tulevaisuuteen, sillä mukana oli myös uusia näytteilleasettajia. Esimerkiksi Salon Seudun Osuuskauppa on aloittanut Volant-koneiden maahantuonnin ja myynnin.

Viljelijät reagoivat nopeasti muutoksiin

Raati palkitsi jälleen näyttelyn kiinnostavimmat uutuudet 1–3 tähdellä. Yhdellä tähdellä palkittuja uutuustuotteita oli 14 kappaletta,kymmenelle uutuudella annettiin kaksi tähteä. Kolmen tähden uutuuksia oli 5 kappaletta: Bernerin metsäteollisuuden sivuvirroista valmistettu Bio-A Kalkitseva NK- lannoite 26-2, DeLaval Evanza-lypsin, Elho SideChopper Tornado 560 -murskain, Pellon Group Oy:n edustuksessa oleva, siirrettävä Mobistar-lypsyasema ja Naarva HS -lavavaunu.

Viljelijöillä on selvästi patoutuneita investointitarpeita, valitettavasti vain tuotteiden hinnat rajoittavat niiden toteutusta. Leasingin merkitys kasvaa myös maatalouskonekaupassa, minkä vuoksi helposti siirrettävät, vaunukuivurin kaltaiset laitekokonaisuudet kiinnostavat. Lainsäädännön muutoksiin ja kuluttajien toiveisiin reagoidaan myös nopeasti. ”Kaikki emakkosikala-investoinnit ja isommat remontit perustuvat vapaaseen porsitukseen”, kertoo Pellonpaja Oy:n myyntijohtaja Harri Muilu.

Lantmännen Agron kaupallinen johtaja Janne Mäkikalli kertoi, että KoneAgria on heidän tämän vuoden päänäyttelynsä. Tuotannon tehostamiseen tarvitaan investointeja, siksi työkoneiden koko kasvaa. Työkoneiden lisäksi erilaisten energiaratkaisujen ja lämmön talteenottojärjestelmien myynti kasvaa Mäkikallin mukaan vakaasti.

Neuvonnalle haasteita

KoneAgriassa pidettiin jälleen lukuisia seminaareja, paneelikeskusteluja ja tietoiskuja. Tietoa jaettiin lavalta, joka oli onneksi sijoitettu keskelle hallia, mikä helpotti niiden seuraamista. ProAgria kertoi mm. Ilmastoviisas maatila -projektista, jossa haetaan konkreettisia toimia, kuinka yksittäinen tila voi kehittää toimintaansa ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan.

Suomalaisten maatalousneuvontaa on Karhisen raportin mukaan kehitettävä, mikä näkyi myös KoneAgriassa. ProAgrian ja muiden neuvontajärjestöjen rinnalle on tulossa tuottaja- ja yrittäjävetoisia yhteisöjä, jotka tarjoavat vertaistukea ja keinoja verrata omaa maatilaa muihin vastaaviin yrityksiin.

KoneAgriassa omalla osastollaan mukana olleet Maitoyrittäjät ovat liittyneet eurooppalaisten maidontuottajien, European Dairy Farmers (EDF) -yhdistykseen. EDF kerää vertailutietoa useiden eri maiden maatilojen tunnusluvuista ja muuttaa ne vertailukelpoiseen muotoon. Suomessa tietojenvaihdossa on mukana 17 tilaa, jotka voivat verrata oman toimintansa tehokkuutta muiden maiden tilojen tuotannon tehokkuuteen ja laatuun.

Ensi vuonna ei ole KoneAgriaa

Näyttelyiden tilanne elää edelleen, koska kävijämäärien aleneminen vähentää näytteilleasettajien lukumäärää. Ensi vuoden näyttelykalenterissa on kesällä Mikkelissä Farmari ja talvella Helsingin Maatalouskonemessut. ProAgria tulee osallistumaan Helsingin Konemessujen neuvonnallisen ohjelman järjestämiseen, vaikka se lopetti tiloille suunnatun koneneuvonnan jo 15 vuotta sitten…

Vuonna 2021 ovat vuorossa Okra ja KoneAgria. Okra on tietysti Oripäässä, mutta KoneAgrian pitopaikkaa ei ole vielä päätetty, kertoo ProAgrian näyttelytoiminnataa johtava Henri Honkala.

Monet KoneAgriassa käyneistä sanovat, etteivät he tule osallistumaan Kehä kolmosen sisäpuolella olevaan näyttelytapahtumaan, toisaalta lounaissuomalaisia viljelijöitä näkyi Jyväskylässä vain vähän.

Näyttelyn onnistumiseen vaikuttaa monta tekijää, joista sijainti on vain yksi. Keskittyminen vain pariin isoon tapahtumaan säästää rahaa ja parantaa niiden kilpailukykyä pohjoismaisiin kilpailijoihin nähden, kertoi Honkala.

Pitkällä tähtäimellä pahin kotimaisten näyttelyiden kilpailija taitaa kuitenkin olla aidosti kansainvälinen Agritechnica, jonka kanssa on vaikea kilpailla.

Lue lisää