Tapahtumat ja yritykset
Tractor of the Year 2020

Tractor of the Year -kilpailu uudistuu

Tractor of the Year -kilpailu on jälleen käynnissä. Tuomaristo tutustuu kilpailun kandidaatteihin eri puolella Eurooppaa järjestettävissä koeajotilaisuuksissa ja eri sarjojen voittajat julkistetaan Agritechnica-näyttelyssä pidettävässä palkintoseremoniassa 10.11.
Uolevi Oristo
Claas Axion 960 Terra Trac osallistuu kilpailun pääsarjaan. Malli on Claasin Axion-malliston tehokkain traktori 445 hevosvoiman maksimitehollaan. Mallimerkinnän Terra Trac -osuus viittaa teloihin, jotka korvaavat näissä malleissa takarenkaat.

Tractor of the Year -kilpailussa on kolme sarjaa, joista tuomaristo valitsee enintään viisi finalistia valmistajien ilmoittamista ehdokkaista. Kukin valmistaja voi saada enintään yhden traktorin kunkin luokan finalistiksi. TOTY-kilpailun tuomaristo koostuu 25 eri Euroopan maasta tulevista ammattilehtien toimittajista.

Kestävän kehityksen kelkkaan

Tractor of the Year -kilpailu on uudistunut tälle vuodelle. Aiemmin jaetun Best Design -muotoilupalkinnon on korvannut uusi Sustainable Toty -palkinto, jonka myöntökriteerit eivät rajoitu pelkästään siihen, kuinka "vihreä" traktori on.

Valmistajien ja yleisön mielenkiintoa herättäneessä kategoriassa kilpaillaan muun muassa siitä, kuinka kokonaisvaltaisesti valmistaja on onnistunut yhdistelemään niin tulevaisuuden vähäpäästöisempiä teknologioista kuin digitaalisia työkaluja ja koneen autonomisen ajamisen mahdollistavia ominaisuuksia traktoriin.

Muista kategorioista poiketen tähän luokkaan valmistajat voivat osallistua myös prototyyppiasteella olevilla traktoreilla, sillä muissa luokissa traktorin on oltava yleisessä myynnissä voidakseen osallistua kilpailuun. Varta vasten tähän kategoriaan ilmoitettujen traktoreiden lisäksi myös kaikkiin muihin sarjoihin osallistuvat traktorit ovat mukana Sustainable Toty -arvioinneissa.

Laatuaan ensimmäiseen Sustainable Toty -luokkaan ilmoitettiin tänä vuonna mukaan kaksi jo markkinoilla olevaa sähkökäyttöistä traktoria sekä yksi prototyyppiasteella oleva, metaanikäyttöinen traktori.

Koon kasvua kompensoidaan renkailla ja teloilla

Traktoreiden koon kasvu näkyy selvästi Tractor of the Year -kilpailussa. Valmistajat koettavat kompensoida painoa kasvattamalla rengaskokoa ja tuomalla markkinoille uusia telaratkaisuja.

Trelleborg on valmistanut Fendt 900 -sarjan traktoreita varten kokonaan uuden, 44 tuuman vanteelle tarkoitetun renkaan. Uusi vannekoko sijoittuu nykyisten 42 ja 46 ” vanteen väliin.

Muutos ei sisäänsä tunnu suurelta, mutta rengaskoko on tehokas tapa asemoida traktorin kokoa ja samalla tehdä eroa valmistajan muihin mallisarjoihin. Fendtin 800-sarjan traktoreissa käytetään eniten 42”, uudessa 900-sarjassa 44” ja 1000-sarjassa 46” renkaita.

Claasin telatraktorissa hyödynnetään yli 20 vuoden kokemusta, joka on kertynyt puimureiden teloista. Traktorin telastoa on kehitetty jousituksen osalta edelleen, jotta telatraktori ei häviä ajomukavuudessa kumipyöräkoneelle, kun ajetaan 40 km/h matkanopeutta.

Claasin rakenne, jossa vain takapyörät korvattiin teloilla, ei ole ensimmäinen laatuaan. Case Magnum valittiin Vuoden 2014 traktoriksi pitkälti siksi, että se oli ensimmäinen sarjavalmisteinen traktori, johon telat sai suoraan tehtaalta. Aika näyttää, kuinka raati arvostaa Claasin tekniikka tämän vuoden TOTY-valinnassa.

Lue lisää