Tapahtumat ja yritykset

Ollikkalan messut olivat koko perheen maaseututapahtuma – tapahtuman tarjonta ulottui lietteen letkulevitysnäytöksestä MM-tason Polkutraktori Pulling -vetokilpailuun asti

Lähes sadan vuoden mittaisen historian omaava Kannuksen Maaseutuoppilaitos eli Ollikkala toimi 23. ja 24. elokuuta järjestettyjen Ollikkala-messujen näyttämönä. Uuden näyttelyn tarkoituksena oli yksinkertaisuudessaan tuoda lisää tietoa viljelijöiden ja urakoitsijoiden tarpeisiin.
Uolevi Oristo
Koneurakointi Karvolan edustajat näyttivät, kuinka lannan – tässä tapauksessa veden – levitys sujuu letkulevittimellä. Ammattitaitoinen kuljettaja osaa ”äkseerata” traktorin kanssa siten, että letku ei mene solmuun. Koneviestin numerossa 16/2018 olleessa artikkelissa on lisätietoa aiheesta. (UO)

Lapset ja nuoret olivat Kannuksessa pidettyjen Ollikkala-messujen järjestäjille erittäin tärkeässä osassa, sillä nuoret ovat tulevaisuuden viljelijöitä ja maatalouskaupan asiakkaita. Näyttelyn järjestävänä tahona oli Keski-Pohjanmaan Maaseutunäyttelyt ry, joka on voittoa tavoittelematon yhdistys. Varta vasten Ollikkalan messuja silmällä pitäen perustetun yhdistyksen toisena tarkoituksena on tuoda esiin luonnonvara-alan koulutuksen tarjoamia mahdollisuuksia aiempaa paremmin ja perustellummin.

Kehityksen kärjessä

Koko toimintansa ajan Kannuksen oppilaitoksessa on seurattu aikaa tarkasti ja tehty ennakkoluulottomasti uusia avauksia opintokokonaisuuksiin. Tätä taustaa vasten oppilaitoksella oltiin heti innostuneita, kun heille ehdotettiin uuden maatalousnäyttelyn järjestämistä. Kannuksen yksikkö on valtakunnallisesti merkittävä maa- ja metsätalouden kouluttaja sekä aikuisille että peruskoulunsa päättäneille nuorille.

Parikymmentä vuotta maatalousteknologian opettaja Ollikkalassa toiminut ja merkittävässä roolissa Ollikkala-messujen onnistumisessa ollut Petri Ahoniemi korostaa uuden tiedon etsimisen tärkeyttä maatalousopetuksessa. Kehittämishankkeita viedään nyt eteenpäin rivakasti, jotta tutkimustietoa saataisiin mahdollisimman tehokkaasti viljelijöiden ja urakoitsijoiden hyödynnettäväksi.

Ahoniemen vastuulla olevassa AgroTeknoa Jokilaaksoihin -hankkeessa testataan uutta teknologiaa peltoviljelyssä ja kotieläintuotannossa. Hankealue kattaa Keski-Pohjanmaan ja Kalajokilaakson alueen maatilayrittäjät. Hanke koostuu viidestä työpaketista: peltomittaukset, logistiikka, dronet peltoviljelyssä, automaatio-ohjaus sekä navettateknologia. Hankkeessa testataan ja jaetaan tietoa uusista teknologisista ratkaisuista. Ollikkalan tapahtuma oli kouriintuntuva osoitus siitä, kuinka kehittämishankkeesta saadaan jaetuksi ajantasaista tietoa kentälle.

Työnäytöksistä tietoa

Näyttelyalue oli oppilaitoksen laajalla ja kovapohjaisella, lähes kokonaan asfaltoidulla pihamaalla. Koneosastot oli helppo sijoittaa useiden rakennusten väliin ja vastaavasti rakennusten sisällä oli pienempiä neuvontaan ja tiedonvaihtoon keskittyneitä osastoja.

Sisäosastoilla sai tietoa, kuinka tilakohtaisesti ja ruokintasuunnitelmaan perustuen lasketaan rehusadon laadun ja määrän tasapaino, jotta tilanpito saadaan mahdollisimman kannattavaksi. Karjatilalla menetetään paljon rahaa, jos ruokintasuunnitelmaa ei ole tehty tarkasti tilalla olevien rehujen analysointitulosten perusteella.

Ollikkalan näyttelyssä oli myös tuorerehun korjuunäytöksiä. Reilun viiden hehtaarin nurmilohko aivan näyttelykentän vierestä oli varattu työnäytöksiin. Hyvin suunniteltu työnäytös palveli erinomaisesti näyttelyvieraita, sillä vieraiden ei tarvinnut siirtyä kuin muutamia kymmeniä metrejä nähdäkseen kuuden yrityksen uusimmat nurmikoneet käytännön työssä. Ainut ongelma asiassa oli äärimmäisen kuiva kesä, joka oli jättänyt nurmen kovin lyhyeksi. Mutta näkyi se lyhytkin nurmi kaatuvan, karhottuvan ja nousevan paaliin.

Uusia merkkejä markkinoille

Ollikkalan työnäytöksessä oli mukana myös Agco-yhtymän heinäkoneet. Massey Fergusonia, Fend- tiä ja Valtraa valmistava Agco on laajentunut yrityisostoin myös heinäkonesektorille. Massey Ferguson tai Fendt-tuotemerkeillä myytävät niittomurskainten ja karhottimien juuret juontavat saksalaiseen Fellaan. Paalaimet ja noukinvaunut perustuvat Agcon ostamiin Welger- ja Lely-tuotemerkkeihin.

Ollikkalassa oli esillä Fendtin niittokone, karhotin ja paalain sekä Massey Fergusonin karhotin, joiden myynti Suomeen alkoi tänä korjuukautena.

Fendt-heinäkoneet esiteltiin ensimmäisen kerran marraskuussa Maatalouskonemessuilla Helsingissä, mutta ensimmäinen laajempi työnäytösesitys oli Ollikkalassa.

Työnäytökseen osallistui useita niittokoneita ja -murskaimia. Niittokoneet ovat kiinnostava vaihtoehto niittomurskaimille varsinkin kolmeosaisten perhoskoneiden kokoluokassa. Niittokoneen vetokoneeksi riittää kokoluokkaa pienempi traktori, sillä murskaimen tuoma lisätehon tarve ja painon sekä hinnan nousu ovat merkittäviä, kun koneen työleveys on yli 8 metriä.

Niiton yhteydessä tehtävän karhojen yhdistämiseen on aiemmin käytetty mattokuljettimia. Markkinoille on viime vuosina tullut myös ruuvikuljettimia, koska ne ovat kevyempiä ja vievät vähemmän tilaa. Koneliikkeiden edustajien mukaan ruuvi voi jossain olosuhteissa silputa jonkin verran rehua ja samalla rikkoa korsien ja lehtien vahapintaa, jolloin karhon kuivuminen nopeutuu.

Reilut 7000 näyttelyvierasta

Näytteilleasettajia oli mukana yli 150 ja kahden päivän aikana Ollikkalassa kävi reilut 7 000 vierasta. Pääsylippuja ei ihan tätä määrää myyty, sillä opiskelijat ja koululaiset pääsivät näyttelyyn maksutta. Jotain näyttelyn onnistumisesta kuvaa se, että useat näytteilleasettajat varasivat saman esittelypaikan käyttöönsä, jos näyttely kahden vuoden kuluttua järjestetään uudestaan. Keski-Pohjanmaan Maaseutunäyttelyt ry:ssä on jo tehty alustava päätös, että Ollikkalan messut järjestetään toisenkin kerran. Eli vuoden 2021 syyskesästä Kannuksessa on jälleen uutta ja hyödyllistä nähtävää ja koettavaa.

Lue lisää