Tapahtumat ja yritykset
Borgebyn peltopäivät

Borgebyn peltopäivät, Bjärred, Ruotsi: Ilmaston lämpeneminen nostaa sadetuksen ja ojituksen merkitystä

Vuosittain järjestettävistä Borgebyn peltopäivistä on kasvanut Ruotsin tärkein maatalousalan tapahtuma, johon tutustuu vuosittain 20 000 kävijää. Monipuolinen tapahtuma koostuu erilaisten koeruutujen esittelystä, tietoiskuista, työnäytöksistä sekä konenäyttelystä. Näytteilleasettajia oli 456. Vesi ja perunan viljelymenetelmät olivat tapahtuman teemoina, sillä säät ovat Ruotsissa olleet hyvin vaihtelevia ja viime vuoden sato jäi monin paikoin puoleen normaalista.
Uolevi Oristo
Kuvassa Rosen- qvistin ramppi, joka liikkuu sadetuskoneen yksittäisen suuttimen tavoin pitkin peltoa. Ramppisadetus sopii hyvin erikoisviljelyyn, jossa rajua sadetusta ei kasvuston vaurioitumisriskin vuoksi voida käyttää. Suomessa Rosenqvistin laitteita myy Avagro Oy.

Skånessa, Ruotsin eteläisimmässä osassa sadetusta tarvitaan useimpina vuosina, minkä vuoksi viljelijät ovat joutuneet panostamaan kastelujärjestelmiin. Usealla, jopa 5–8 kertaa tehdyllä sadetuksella on mahdollista päästä isoillakin aloilla yli 7 tonnin viljasatoihin.

Sadetukseen on käytettävissä rajoitetusti vettä, minkä vuoksi sadetuksen tarkkuus sekä säädettävyys ovat nousseet tärkeiksi asioiksi. Ramppisadettimet ja tehokkaat sadetuskoneet ovat yleistyneet Ruotsissa, sillä niillä on mahdollista päästä suuriin levitysaloihin ja sadettaa jopa 1 000 metriä pitkiä lohkoja kertasadetuksella. Elokuvista tuttuja pyöriviä ramppisadettimia myydään vuosittain 10–20 kappaletta.

Sadetuslaitteiden työleveyttä voidaan säätää automaattisesti paikkatiedon avulla. Tuulen vaikutus sadetustykin sektoriin voidaan kompensoida vaikkapa kännykän kautta pellon päästä, muuttamalla vain tykin liikealuetta. Kehitteillä on myös kokonaan automattisesti toimiva järjestelmä.

Skånessa käytetään runsaasti pohjavettä kasteluun, mutta sen määrä on rajallinen. Siksi esimerkiksi vettä säästävä tippukastelu yleistyy avomaan vihannesviljelyssä.

Tietoiskussa keskusteltiin myös sulamisvesien ja yhdyskuntien ”harmaiden jätevesien” käytöstä kaste- luun. Ongelmana on kuitenkin raskasmetallien ja hormonien tms. jäämät, jotka rajoittavat jäte- ja hulevesien käyttöä elintarvikkeiden tuotantoon. Toisaalta erilaisten viher- ja virkistysalueiden sadetukseen käytetään merkittäviä määriä arvokasta pohjavettä.

Kosteuden säätelyä ojituksella

Maan tiivistyminen on Ruotsissakin ongelma, minkä vuoksi ojituksia joudutaan uusimaan ja täydentämään. Tilakohtaiset tai osa-aikaiseen urakointiin sopivat salaoja-aurat kiinnostavat viljelijöitä.

Säätösalaojitusta käytetään jonkin verran. Salaojista tuleva vesi pyritään varastoimaan altaisiin, joista se voidaan kesällä sadettaa takaisin peltoon ja näin vähentää ravinnepäästöjä sekä säästää pohjavesivaroja.

Konevarkaudet ongelmana

Borgebyn tietoiskussa keskusteltiin myös konevarkauksista, jotka ovat iso riesa ja kustannuserä vakuutusyhtiöille, ja sitä kautta myös vakuutusten maksajille.

Ruotsissa tehdään vuosittain yli 5 000 konevarkautta, jotka kohdistuvat pienten koneiden lisäksi myös traktoreihin ja suuriin työkoneisiin. Varkaina ovat ammattilaiset sekä pitkälle erikoistuneet liigat, joilla on varastetulle tavaralle jakelukanavat valmiina. Varastettu tavara kuljetetaan nopeasti ulos maasta.

Omaisuusrikoksia tehdään eniten Tukholman seudulla ja Etelä- Ruotsissa, josta on erinomaiset yhteydet Baltiaan, Puolaan ja Keski- Eurooppaan.

Varastetun tavaran vientiä rajan yli on vaikea estää. Rajavartiostolla, poliisilla ja tullilla on omat järjestelmänsä, jotka eivät kuitenkaan keskustele keskenään. Nopeus on rikosten selvityksessä valttia, sillä Ruotsin henkilötietolaki kieltää viranomaisia säilyttämästä esim. satamasta otettuja videoita pitempään kuin vuorokauden.

Vakuutusyhtiön edustaja antoi urakoitsijoille ja viljelijöille palautetta koneiden huolettomasta säilytyksestä. Koneet ovat usein perinteiseen maalaistapaan avaimet paikallaan pihassa tai konehallissa, joka ei ole lukittu!

Seuraavat Borgebyn peltopäivät järjestetään 24.–25.6.2020.

Katso Lisämateriaali-osiosta lisäkuvia Borgebyn peltopäiviltä!