Tapahtumat ja yritykset

Nauvon ja Kökarin konemuseot – harvinaisuuksia Saaristosta

Turun Saaristo on Koneviestin lukijoille sopiva matkailukohde, sillä siihen voi tutustua omalla autolla käyttämällä lauttavuoroja ja yhteysaluksia. Saariston Rengastien lyhemmän reitin voi kiertää vuorokaudessa. Matkaan kannattaa kuitenkin varata aikaa, sillä saaristossa on paljon nähtävää kaikille – myös koneista kiinnostuneille.
Uolevi Oristo
Fagerlundin traktorimuseossa on kolmisenkymmentä traktoria ja runsaasti erilaista maatalousesineistöä.

Fagerlundin traktorimuseo sijaitsee Nauvon saaressa, joka kuuluu nykyään Paraisten kaupunkiin. Nauvoon on helppo tulla Paraisilta, sillä se on vain yhden lossimatkan takana.

Museo sijaitsee Nauvon keskustasta Korppooseen menevän tien varressa, josta on opastus museolle. Museolla on oma halli, joka sijaitsee kasvihuoneiden läheisyydessä. Halliin voi tutustua myös omaan tahtiin. Vieraskirja ja kassalipas pääsymaksua varten löytyvät hallista. Museossa on kameravalvonta.

Fagerlundin veljekset Per-Erik ja Sven ovat keränneet ja kunnostaneet koneita jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Traktoreita on kolmisenkymmentä, joista vanhin on vuodelta 1938. Koneet ovat peräisin saaristosta ja mantereelta. Konekanta on silti hieman erilainen kuin useimmissa museoissa, sillä esimerkiksi puutarhatraktoreita oli useita.

Konekaluston harvinaisimmat koneet ovat saksalainen vuoden 1952 mallia oleva Ritscher 528 ja vuoden 1954 Renault 3082, jonka Nauvosta kotoisin oleva merimies osti Ranskasta ja toi laivarahtina Paraisille, mistä se ajettiin jäitä pitkin Nauvoon.

Kökarin museossa myös maataloutta

Kökarin kotiseutumuseoon tutustumiseen tarvitaan hieman enemmän aktiivisuutta, sillä Kökariin päästääkseen on varattava autopaikka Korppoosta lähtevään maksulliseen yhteys-

alukseen. Lisätietoa löytyy Kökarin matkailusivuilta ja Ålandstrafikenin aikatauluhakemistosta. Matkan kustannus on kuitenkin hyvin kohtuullinen, ja lipun varaus käy netissä vaivattomasti.

Kökarin museossa on oma osasto veneille, venemoottoreille sekä muille koneille ja laitteille. Museoon kannattaa tutustua, sillä se antaa hyvän kuvan siitä, kuinka monesta lähteestä toimeentulo on saaristossa hankittava.

Näyttelyssä on nähtävillä todellinen moottoriharvinaisuus, nimittäin naapurisaarella valmistettu veneenmoottori, joita ehdittiin tehdä 5 kappaletta ennen sodan syttymistä.

Kuvat: Uolevi Oristo

Katso myös Lisämateriaali-osiosta lisäkuvia saaristomuseokiertueelta!

Lue lisää