Tapahtumat ja yritykset
SkogsElmia 2019

Perinteinen ruotsalainen metsäalan näyttely SkogsElmia 2019 tarjosi laajan kattauksen metsäalaa.

Parittomien vuosien alkukesällä on eteläisessä Ruotsissa metsänäyttelyn aika. Tänä vuonna SkogsElmia toi esille kaikkea, mitä metsänomistaja tarvitsee – koneiden lisäksi myös koulutusta. Näyttelyyn tutustui kolmen päivän aikana peräti 20 438 kävijää.
Tommi Hakala
SkogsElmia järjestettiin 6.-8.6.2019 Jönköpingissä, Ruotsissa. Näyttely keräsi kolmen päivän aikana 20 438 kävijää.

SkogsElmia ja Elmia Wood poikkeavat tarjonnaltaan ja kävijäprofiililtaan merkittävästi toisistaan, vaikka järjestäjä ja paikka ovat samat. SkogsElmia ja Elmia Wood järjestetään vuorotellen kahden vuoden välein. Tänä vuonna vuorossa ollut SkogsElmia on selkeästi metsänomistajille suunnattu näyttely, jonka kävijät tulevat pääosin Ruotsista. Ulkomaisia kävijöitä on toki jonkin verran, lähinnä norjalaisia ja suomalaisia. Elmia Wood on sen sijaan ollut kansainvälinen tapahtuma, jonka vieraista iso osa tulee ulkomailta.

Tummia pilviä Elmia Woodille tuo 2021 Solvallan raviradalla järjestettävät konemyyjien yhdistyksen omat messut, jotka ovat lähes samaan aikaan. Vain harvat näytteilleasettajat tulevat osallistumaan molempiin näyttelyihin.

SkogsElmian erilainen profiili näkyy tarjonnassa: isot metsäkoneet ja kuljetuskalusto loistavat poissaolollaan. Isännän linjan kalustoa, polttopuun tekoon ja metsäteiden hoitoon jne. sopivia laitteita oli runsaasti.

Järeää kalustoa esittelee viikkoa myöhemmin Skogsnolia, joka järjestetään Uumajan lähistöllä.

SkogsElmiassa oli myös palveluja ja laitteita, kuten jäteveden puhdistuslaitteita, joita haja-asutusalueiden asukkaat tarvitsevat – unohtamatta tietenkään talojen pihapiirien trimmauslaitteiden tarjontaa. Akkukäyttöiset koneet yleistyvät etenkin ympäristöhoitokoneissa nopeasti.

Tuholaisten ja metsäpalojen torjuntaa

Neuvontaorganisaatioiden ja puutavarayhtiöiden osastoilla toistui kaksi samaa teemaa: tuholaisten, lähinnä kirjanpainajien ja taimia tuhoavien tukkimiehentäiden torjunta sekä metsäpalojen välttäminen. Jälkimmäiseen viittasivat metsäperävaunuihin ilmestyneet jauhesammutintelineet.

Paikallinen tulitikkujen valmistaja lähestyi asiaa toiselta kannalta: näyttelyn portilla jaettiin yrityksen mainostikkuja yleisölle, joka oli matkalla rutikuivaan metsään mustaa paikallishuumoria?

Keski-Euroopassa tuholaiset tekevät rajua jälkeä, mikä on herättänyt ruotsalaiset. Esimerkiksi Tšekissä tuholaiset ovat viime vuonna pilanneet puutavaraa jopa enemmän, kuin mitä maan vuotuinen metsän kasvu on. Saksalaisen KWF-organisaation jäsen totesikin, että osassa Saksaa kuusikot tullevat katoamaan tuhojen vuoksi.

SkogsElmiassa esiteltiin erilaisia keinoja tuholaisten torjuntaan – koiraharrastajat esittelivät, kuinka koulutettu koira löytää kirjanpainajan toukat hajuaistinsa avulla.

Metsäyhtiöt näkyvästi esillä

Ainakin kuudella isolla metsäyhtiöllä oli oma osasto. Suomeen verrattuna metsäyhtiöiden määrä on selvästi suurempi. Kävijälle jäi vaikutelma, että puunostajat olivat tosissaan kosiskelemassa uusia asiakkaita – tullen metsänomistajien iholle, kaikin mahdollisin keinoin. Ruotsin hakkuumäärät lähestynevät korjattavissa olevaa maksimia ja markkinoille saatavasta puusta on selvästi kiivasta kilpailua.

Gudrun-myrskyn vaikutus tuntuu edelleen Ruotsin metsätaloudessa. Etelä-Ruotsissa on tulevaisuudessa runsaasti nuoria kasvatusmetsiä, joissa koneille tulee olemaan todella paljon työtä. Pienmetsäkonevalmistaja Malwa jopa kauppasi koneita tällä ”optiolla”.

Kuidun laatuvaatimukset lisäävät energiapuun tarjontaa

Markkinoille on tullut runsaasti pystykuivaa tuhopuuta, mikä on lisännyt energiapuun tarjontaa. Energiapuun tarjontaa tulee lisäämään myös kuitupuun laatuvaatimusten kiristyminen. Näin olikin ymmärrettävää, että näytteillä oli erityyppisiä hakkureita traktorikäyttöisistä kotitarvekoneista isoihin murskausasemiin asti.

Tekniikkaa metsänhoitoon ja puukauppaan

SkogsElmiassa esiteltiin lukuisia erilaisia sovellutuksia, joilla voidaan esim. määrittää puuston määrää helpommin, tai ainakin modernimmalla tavalla, kuin perinteisellä relaskoopilla. Konenäköä voidaan hyödyntää myös puun alkuperän todentamisessa – ekologisesti kestävien huonekalujen valmistaja voi antaa asiakkaalleen sertifikaatin, joka näyttää mistä puutavara on tullut ja karttakoordinaatit sen kasvupaikasta.

Ruotsalainen kevyempi metsä- konevalmistus on erittäin vahvaa, mistä kertoo esimerkiksi jo 1 000. valmistunut Alstor-pienmetsäkone. Pienmetsäkoneissa innostus oli suuntautunut ”mikroharvestereihin”, joista esillä oli erittäin laadukkaasti toteutettu Kranman 620S. Myös Kinetic-pienmetsäkoneesta oli hakkuupäällä varustettu yhdistelmäkone.

Tänä vuonna metsäperävaunuvalmistajien panostuksessa näkyi suuntaus hieman järeämpiin metsäyrittäjän vaunumalleihin. Myös nostureissa esillä oli pidempipuomistoisia malleja, joilla hakkuutyö-kasaustarvetta voidaan vähentää.

Kahtiajakoiset konemarkkinat

Ruotsin konemarkkinat ovat kahtiajakoiset. Ammattikäytössä arvostetaan kestäviä koneita, mutta omatoimiseen puunkorjuuseen tai ympäristönhoitoon tarjotaan myös yksinkertaisia, kaukana ja edullisesti valmistettuja koneita. Ruotsalaisuutta korostetaan, mutta asiakkaalle jää usein epäselväksi, onko kone valmistettu kokonaan Ruotsissa vai onko sen komponentit teetetty jossain halvemman työvoiman maassa ja vain kokoonpano, maalaus ja viimeistely Ruotsissa. Joillakin kauppiailla lienee seinällään 1600-luvulta peräisin oleva kartta, silloin Ruotsin valtio oli suurimmallaan käsittäen myös osia Puolasta ja Baltian maista.

Baltian konevalmistajat ovat kuitenkin investoineet valmistustekniikkaan ja maalaukseen, mikä näkyy koneiden ulkonäössä. Röpösaumat tulevat nykyään kauempaa.

Traktoreita metsässä

SkogsElmiassa oli esillä runsaasti metsävarusteltuja traktoreita, kaikki tärkeimmät merkit John Deereä lukuun ottamatta olivat mukana. Metsätraktoreiden varustelutaso vaihteli kääntyvästä istuimesta täydelliseen panssarointiin ja metsäkäyttöön modifioituun ohjaamoon. Mukana oli myös Pfanzeltin ammattilaiskäyttöön tarkoitettu ja komponenteista valmistettu traktori sekä nelipyöräohjattu Lindner. Monipuolisesta tarjonnasta voi päätellä, että traktoreita myös ostetaan metsäkäyttöön.

Pienmetsäkoneet suosittuja

Aina Ruotsin metsänäyttelyissä käydessä ei voi kuin ihmetellä, mihin kaikkialle pieniä metsäkoneita oikein myydään. Alstoriakin on valmistettu jo 1 000 kappaletta. Nyt selvästi näkyy, että kun kevyitä hakkuupäitä on saatavilla, varustellaan näistä "taskukokoisista" koneista hakkuukoneita. Eli selvästi pienmetsäkoneissa on kasvua pukkaamassa – nykyinen Malwakin alkaa olla kooltaan jo lähellä entisajan Mini Brunettia.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta lisäkuvat näyttelyuutuuksista!

Lue lisää