Tapahtumat ja yritykset
Proforest

Proforest 2019 -metsäalan näyttely Haapavesi 3.–4.5.2019 oli "takatalvinäyttely"

Vuonna 2017 järjestetty ensimmäinen ”keskeisen Suomen metsänäyttely” Proforest sai jatkoa tänä vuonna. Keväisestä ajankohdasta huolimatta näyttelyssä vallitsivat talviset olosuhteet – keli vaihteli arktisesta lumimyrskystä kevättalven aurinkoon. Tämä asetti haasteita niin näytteilleasettajille kuin kävijöillekin. Kelistä huolimatta kävijöitä näyttelyssä oli edelliskertaa enemmän, peräti 8 100.
Tommi Hakala
Keväällä järjestetyssä Proforest 2019 -näyttelyssä esiteltiin metsäkoneita, ja kelikin sattui olemaan karun samanlainen, jossa kyseiset koneet työskentelevät. Takatalvimyrskyn kourissa tuskaillut keskeinen Suomi oli kerännyt ilahduttavan monipuolisen näyttelytarjonnan, jota arktiset olosuhteet eivät haitanneet.

Proforestin järjestäjillä on selkeä suunnitelma näyttelyn ajoituksessa. Kun Suomessa ei järjestetä parittomina vuosina FinnMetko-näyttelyä, on parillisille vuosille sopiva paikka järjestää pienimuotoisempi, metsäalaan keskittyvä näyttely. Myös sijainti keskemmällä Suomea palvelee metsäisempää osaa maastamme.

Näytteilleasettajien joukossa olivat lähes kaikki järeämpien koneiden maahantuojat, sen sijaan yllättäen esimerkiksi moottori- ja raivaussahapuolella oli yllättävän hiljaista – vaikka paikalla olisi ollut paljon potentiaalisia asiakkaita metsänomistajapiireistä.

Näyttelyalueen keskialueen osastot olivat jopa ylimitoitetun suuria, alueelle olisivat sopineet kaikki järeiden metsäkoneiden valmistajat. Se tekisi alueesta napakamman ja selkeämmän.

Suomen konekaupassa vauhtia ja takatalvea

Suomessa eletään metsäalalla korkeasuhdannetta, mikä on näkynyt järeämpien koneiden toimitusaikojen pidentymisinä – komponenttivalmistajien toimitusajat ovat venyneet, mikä jarruttaa tuotantoa. Samalla koneiden vaihtoajat kasvavat, mistä on seurannut käytettyjen koneiden markkinoiden kuumeneminen. Vähemmän ajetut koneet ovat kysyttyjä uusien korvikkeita, jotta saadaan konekaluston ikä pysymään kohtuullisena. Sama tilanne on ollut maataloustraktoripuolella: traktorimarkkinoiden oltua hiljaiset jo useamman vuoden – vähänajettua käytettyä traktoria ei ole liiemmin tarjolla.

Pienempien koneiden ja varusteiden puolella taasen konekauppa on ollut vaihtelevaa, ja vientimarkkinoiden merkitys on noussut kotimaisille valmistajille erittäin tärkeäksi. Metsäkäyttöön suunnattujen energiapuukourien myynti on energiapuumarkkinoiden parantuessa vähitellen nousussa. Talvimyrskyn seurauksena on metsäperävaunujen ja pienmetsäkoneiden kysyntään tullut piikki, kun metsänomistajat ovat hankkineet kalustoa hankalasti markkinoitavien lumituhopuiden korjuuseen.

Metsänomistajuus muutoksen kourissa

Etenkin kevyemmän korjuukaluston puolella näkyy metsänomistajuuden muutos – kysyntä on kappalemääräisesti vähäisempää, mutta kohdistuu puhtaasti metsätilakäyttöön sopiviin koneisiin. Eräs muutoksen merkki on, että viimeisten vuosien aikana pienmetsäkoneiden markkinat ovat Suomessa lähteneet Ruotsin tavoin nousuun. Pienet ja kevyet kuormatraktorit ovat nostaneet myyntiään ja korvanneet mönkijöitä. Näitä koneita hankkivat metsätöistä kiinnostuneet, muualla kuin tilalla asuvat. Maataloustraktoreiden metsäperävaunut järeytyvät traktoreiden suurentumisten myötä, ja niiden käyttö monipuolistuu maatilojen yleisperävaunuiksi – metsäkäyttö saattaa olla kiireisellä maatilallisella vähäistä.

Katso lisää kuvia Proforestin näyttelyannista Lisämateriaali-osiosta!

Lue lisää