Tapahtumat ja yritykset
Eima 2018

Eima 2018 -maatalousnäyttely tarjosi kattavan näkymän Euroopassa käytettäviin erikoisviljelykoneisiin — näyttelyssä oli myös suomalaiseen viljelyyn sopivaa kalustoa

Eima on aina ollut peri-italialainen maatalouskonenäyttely, jossa kotimaan teollisuus on etusijalla. Näyttely oli samansuuntainen myös tänä vuonna, sillä vaikka ulkomaalaisia näytteilleasettajia oli paljon, päärooli oli varattu kotimaan valmistajille. Näytteilleasettajia oli noin 1 900, joista 650 ulkomaisia.
Tapio Vesterinen

Tämän vuoden Eima-näyttelyssä oli melko harvalukuisesti todella kovia uutuuksia. Uusia malleja kyllä esiteltiin, mutta useimmat niistä olivat nähneet päivänvalon jo aiemmin. Näyttely on kuitenkin muuttunut vuosien varrella, sillä aikaisemmin esillä oli hallitolkulla pieniä, käytännössä samanlaisia maanmuokkauskoneita.

Nyttemmin koneet ovat suurentuneet. Pieniäkin koneita oli paljon, mutta niiden painopiste oli erikoistuotannossa, kuten viininviljelyssä ja vuoristoalueiden maataloudessa. Tietotekniikka on tietysti tullut mukaan kuvioihin, ja selvästi havaittava trendi oli sähköisen ohjauksen yleistyminen ja sähkökäyttöisten koneiden lisääntynyt tarjonta.

Kuivuus näkyi näyttelyssä

Silmiinpistävää oli myös eteläisen Euroopan kuivuuden mukanaan tuoma kastelulaitteiden kirjo. Tähän liittyi suoraan näyttelyssä ollut EIMA Idrotech -osio, joka oli keskittynyt pelkästään kastelutekniikkaan ja ohjelmistoihin. Erityisen paljon oli näytillä veden säästämiseen optimoituja kastelujärjestelmiä. Erilaisia tihkukastelulaitteita ja putkia oli paljon, aurinkovoimalla toimivia laitteistoja oli myös esillä.

Raskaissa maatalouskoneissa ei juuri uutuuksia juhlittu, myös muutama suuri valmistaja – merkittävimpänä Krone – oli jättänyt tänä vuonna näyttelyn väliin.

Konevalmistajien kannalta Eima Componenta on tärkeä kohtaamispaikka eri toimijoille. Paikalla oli edustettuna osavalmistajia ympäri maailmaa, tosin tälläkin saralla suurin osa toimijoista oli kotimaista syntyperää – onhan Italia yksi maailma suurimmista vaihteistojen ja hydrauliikan tuottajamaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit