Tapahtumat ja yritykset
Masinistikesä 2018

Kuuma Masinistikesä 2018 – Aurinkoa, hikeä ja hienoja koneita

Jatkuvasti lisääntyviä perinnekonetapahtumia saatiin menneenä kesänä järjestää ja katsella ennätyslämpimässä säässä. Koneväki pääsi tapaamaan tuttujaan ja näkemään tutuiksi käyneitä koneita. Uusia harrastajia koneineen kaivattaisiin mukaan ja ennen kaikkea tuoreita ideoita.
Kimmo Kotta
Koko kesän toiminnallisimmat tuokiot nähtiin Mäkilän traktorimuseon Ol Hollil -tapahtumassa, rautapyörätraktoreiden kyntökisassa oli ääntä ja petroolinkäryä. Kilpailu käytiin museon omilla traktoreilla ja auroilla, toki mukaan olisi otettu ulkopuolisiakin, mutta kukaan ei ilmoittautunut jaloon koitokseen. Tässä kyntönäytettä antaa Arto Haapakorpi vuoden 1938 Fordson N Standardilla ja 2-siipisillä Oliver 9 -auroilla. (Somero)

Hyvä tapahtuma on monen tekijän summa. Vaikka esillä olisi valtava rivi uskomattomia harvinaisuuksia, joilla myllerrettäisiin pitkin päivää jos missä työssä, niin hyvät näyttelyfiilikset voidaan pahimmassa tapauksessa pilata jo ennen alueelle tuloa. Herkkähipiäisempi vieras saattaa jättää kiinnostavankin näyttelyn seuraavana kesänä käymättä, jos on joutunut kokemaan tylytystä.

Leppoisa ja joustava pysäköinninohjaaja sekä hyväntuulinen lipunmyyjä ja porttivahti ennakoivat, että päivä jatkuu hyväntuulisena tapahtumana. Onneksi lähes kaikissa masinistikokoontumisissa talkooväki tai rahan edestä hommassa olevat urheiluseuralaiset, kylätoimikuntalaiset sun muut ovat tilanteen tasalla ja osaltaan takaavat vieraille mukavan tapahtuman, mutta pikkutarkennuksiin on vielä aihetta.

Keksittäisiinkö jotain uutta?

Kaikenlaista säpinää on tullut peräänkuulutettua varmaan jokaisessa Masinistikesä-katsauksessa, mutta tapahtumat ovat paremminkin laajoja ulkoilmamuseoita kuin toimintapäiviä. Useammassa paikassa koneet seisovat sievässä rivissä, pari kertaa päivässä on varovainen paraatiajo ja sitten taas takaisin ruotuun. Tylsään menoon voi olla virallisiakin syitä – jos paikallinen pelastusviranomainen on kieltänyt koneiden liikuttelun yleisen turvallisuuden ja yhteiskuntajärjestyksen säilymisen nimissä, niin silloinhan niiden on jökötettävä paikallaan.

Minkäänlainen myrääminenhän ei tietenkään tule kysymykseen, jos ollaan jossain puistossa, urheilukentällä, torilla tai muussa vastaavassa. Silloin on tyytyminen toisenlaisiin näytöksiin. Taannoinen Fergusonin kasausesitys veti hyvin yleisöä, mutta päinvastoin kuin lajin kotimaassa Irlannissa, meillä ei löytynyt ryhmälle haastajaa. Jotain Fergu-näytöksen kaltaista kaivattaisiin jokaiseen tapahtumaan, vauhdikasta ja vaaratonta.

Kesän perinnepäivistä kovin meno oli taas Mäkilän ja Jokelan museoiden tapahtumissa Somerolla ja Ruotsinkylässä. Mäkilässä lisäväriä toi rautapyörätraktoreiden kyntökilpailu, jonka onnistuminen jopa 80-vuotialla koneilla kesän kovimmassa helteessä oli melkoinen ihme. Tosimasinistien traktorit toimivat kelillä kuin kelillä.

Keuruulla Kalettoman vanhalla pysäkillä syyskuun puolivälissä pidetty omatekoisten ajoneuvojen kokoontuminen oli upea päätös kuumalle masinistikesälle. Koneharrastuksessa voi näköjään olla runsaasti huumoriakin seassa, Paukepäivät ovat saaneet haastajan.

Seuraavassa kuvasatoa Isokyröstä (Sirpistä Puimuriin), Ruotsinkylästä (Vanhan Ajan Päivät), Jämsästä (Perinnepäivät), Keuruulta (Kalettoman Konepäivät), Kiteeltä (Puhoksen Perinnepäivät), Lopelta (Traktoritapahtuma), Nurmeksesta (Harrasteajoneuvotapahtuma), Oulaisista (Weteraanikonepäiwät), Riihimäeltä (Rauta & Petrooli), Somerolta (Ol Hollil) ja Tammelasta (Teuron Tekniikkatapahtuma). Runsaat kiitokset taas kerran järjestäjille ja yleisölle, nähdään.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta Rauta ja Petrooli -konekavalkaadivideo!

Aiheeseen liittyvät artikkelit