Tapahtumat ja yritykset
Veteraanikuorma-autoseura Vetku ry

Veteraanikuorma-autoseura ry:n kesätapahtuma Naantalissa 29.6.2018

Veteraanikuorma-autoseura Vetku järjestää vuosittain useita kokoontumisajoja eli keikkoja. Vuoden 2018 kesäkeikan määränpäänä oli Naantali. Mukaan ilmoittautui 109 autokuntaa.
Uolevi Oristo
Letkaa veti Carl-Johan Blomqvistin Wilke vm. 1964. Wihuri-yhtymä valmisti Wiima-linja autojen lisäksi Wilke-kuorma-autoja vuosina 1959–64. Autojen tekniikka tuli Volvolta, mutta ohjaamot olivat Wihurin suunnittelijoiden käsialaa, ja autot koottiin Teijossa. Wilke-autoja ehdittiin rakentaa vuoteen 1964 mennessä kaikkiaan 120 kappaletta.

Veteraanikuorma-autoseuran kesätapahtuman autot kokoontuivat perjantaina 29.6. Lohjalle. Aamuvirkulla yleisöllä oli tilaisuus tutustua autoihin ennen kello 9 tapahtunutta lähtöä.

Seuraava kohde oli Teijon kylä ja ruukki, josta matka jatkui Kemiön ja Paimion kautta Turun ohitustietä pitkin Naantaliin. Kerho oli hoitanut tiedottamisen hyvin, sillä lehtijutut olivat houkutelleet runsaasti katsojia teiden varsille. Autot kokoontuivat Naantalin Kylpylän viereiselle kentälle, jossa yleisöllä oli mahdollisuus tutustua autoihin ja keskustella niiden omistajien kanssa.

Kesäkeikkaan osallistui hyvin erilaisia autoja. Mukana oli myös todella monia perävaunullisia yhdistelmiä. Perävaunut ovat oleellinen osa kuorma-autohistoriaa, ja niiden soisi myös säilyvän jälkipolville. Valitettavan usein perävaunut joko romutetaan tai käytetään loppuun maatalous tms. käytössä tai hyödynnetään varastoina. Toivottavasti aktiivikäytöstä poistetuille, mutta kunnostuskelpoisille, perävaunuille löytyy parempaa käyttöä kuin romutus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit