Tapahtumat ja yritykset
EuroTier 2018

Eläinten hyvinvointi ohjaa hankintoja

Sika- ja siipikarjatilojen tarvitsema tekniikka ja palvelut oli keskitetty kolmeen halliin, jotka muodostivat yhtenäisen kokonaisuuden.
Uolevi Oristo
Big Dutchman esitteli EuroTierissä hopeamitalilla palkittua Pig T -lannanpoistojärjestelmäänsä. Karsinassa on liikkuva ja rei'itetty matto, joka erottelee virtsan ja se johdetaan putkea pitkin erilliseen säiliöön. Kuivalanta poistetaan, kun mattoa liikutetaan. Järjestelmällä pyritään ammoniakkipäästöjen vähentämiseen, sillä EU:n direktiivi määrää maakohtaisesti ammoniakkipäästöjen vähentämisestä. Järjestelmä mahdollistaa myös huomattavasti reippaamman kuivikkeiden käytön sikojen karsinoissa. (UO)

Oli ilahduttavaa havaita, että myös suomalaiset tuottajat olivat tulleet tutustumaan uusimpaan tekniikkaan. Usko alaan on kannattavuushaasteista huolimatta säilynyt.

Eläinten hyvinvointituki on ohjannut investointeja viime vuosina. Tuki on kuitenkin laskenut, eikä seuraavan tukikauden painopisteitä ole vielä määritetty. Vapaa porsitus kiinnostaa emakkosikalan laajentajia ja saneeraajia, vaikka se pakottaa suurentamaan karsinoiden kokoa. Tutkimusten mukaan vapaaseen porsitukseen kannattaa siirtyä silloin, kun rakennetaan kokonaan uutta tuotantorakennusta.

Rakennuksiin ja työtä säästävään tekniikkaan on kuitenkin pakko panostaa, mikäli aikoo jatkaa tuotantoa. Investoinnit suunnataan kuitenkin sellaisiin kohteisiin, jotka säästävät kustannuksia tai tehostavat toimintaa lyhyellä aikavälillä.

Automatiikan käyttö lisääntyy sika- ja siipikarjatiloilla hitaammin kuin nautatiloilla, sillä lypsyrobotin kaltaista teknistä vallankumousta ei ole näköpiirissä. Pesurobotit ja kuivikkeiden automaattiset levityslaitteet tulevat kuitenkin lisääntymään myös Suomessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit