Tapahtumat ja yritykset
EuroTier 2018

Suomalaiset yritykset näyttävästi esillä EuroTier-näyttelyssä

Suomalaiset osallistuivat Hannoverissa 13–16.11. järjestettävään EuroTier-näyttelyyn sekä messuvieraina että näytteilleasettajina. Monilla kansainvälisten yritysten osastoilla oli myös suomalaisia esittelijöitä.
Matti Turtiainen
Kuvassa vasemmalta lukien ministeri Leppä, tulkki Nina Domisch, Sampsa Mäkinen (Antti-Teollisuus), Pekka Vinkki (Demeca), Stephanie Alves (Demeca), Johanna Ratia (Farmtools), Juha Hööpakka (JPT-Industria), Pekka Paloniemi (Kometos), Ari Kuhalampi (MPH Products). (UO)

Näyttelyjärjestäjien listalla oli yhteensä 26 suomalaisyritystä, minkä lisäksi suomalaisia valmistajia oli esillä myös päämiestensä osastoilla. Suomalaiset näyttelykävijät saivat palvelua äidinkielellään yli kolmellakymmenellä osastolla.

Kuusi suomalaisyritystä osallistui Business Finland Oy:n ja maa-ja metsätalousministeriön yhteistyössä kokoamalle Agrotechnology from Finland -yhteisosastolle.

Maatalousministeri Jari Leppä avasi Suomen osaston 13.11. Ministeri Leppä korosti kotimaisen maa- ja metsäkonevalmistuksen viennin merkitystä, jonka arvo oli v. 2017 miljardi euroa.

Maa- ja metsätalouskoneiden tuotannon arvo on 1,3 mrd euroa, kertoi Elina Puszkarzewicz Business Finland Oy:stä. Vienti on kasvanut tasaisesti, tuonnin arvo on sen sijaan pysynyt alle 400 miljoonassa eurossa.

”Digitalisaatio on suomalaisten yritysten suurin kasvun moottori sekä jo olemassa olevalle liiketoiminnalle että uuden liiketoiminnan luomiselle. Maatalouden pitää olla eturivissä ottamassa käyttöön uusia digipalveluita ja -järjestelmiä”, totesi ministeri Leppä. ”Tulevaisuuden ruokajärjestelmän on pystyttävä tuottamaan turvallista, ravitsevaa ja maukasta ruokaa tavalla, joka on kestävä ja vastustuskykyinen, ja joka ylläpitää tuotantoeläinten hyvää terveyttä ja hyvinvointia. Sellaisen järjestelmän luomisessa teknologia on avainasemassa”.

Ministeri Leppä korosti myös, että uusia digitalisaatioon, automatiikkaan, robotiikkaan, tekoälyyn ja paikkatietoon perustuvia tekniikoita käytetään jo nyt merkittävässä määrin metsä- ja maataloustuotannossa. Suomi on tunnetusti eturivissä maa- ja metsätalouden digitaalisten sovellutusten kehityksessä ja käytössä. Karttasovellusten ja paikkatiedon hyödyntäminen on myös maataloudessa arkipäivää. Esimerkiksi lypsykarjatuotannossa digitalisaatio on jo muuttanut tuotantoa merkittävästi robottilypsyn yleistyttyä. Jatkossa erilaisilla mittausmenetelmillä on keskeinen rooli maidonlaadun seurannan lisäksi eläinten terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa.

Ministeri hyödyntää itsekin nykyaikaista tekniikkaa, sillä Katriina ja Jari Lepän tila siirtyi robottilypsyyn jo vuonna 2003.

Aiheeseen liittyvät artikkelit