Tapahtumat ja yritykset
EuroTier 2018

Hannoverin EuroTier 2018 -näyttelyssä uusin kotieläintekniikka oli näkyvästi esillä — Automatiikasta apua eläinten hoitoon

EuroTier-näyttely tarjosi jälleen kerran hienon kattauksen uusimmasta kotieläintekniikasta. Uutta tekniikkaa löytyy aina, erityisesti etävalvonta- ja automaatio on tulossa vahvasti kotieläintuotantoon. Hoitaja ei kuitenkaan jää merkityksettömäksi uuden tekniikan myötä.
Seppo Nykänen
EuroTier on karjaväen näyttely, joten karjaakin on paikalla. Jalostuseläimiä oli näytillä, ja myös lavaesityksiä pidettiin: karsinoissa oli vasikoiden lisäksi lampaita ja vuohia sekä hevosia. Sikoja ei tällä kertaa ollut, ilmeisesti tautivaaran takia. (SN)

Vuorovuosin Agritechnica-näyttelyn kanssa Hannoverin messualueella järjestettävän EuroTier-näyttelyn teemana oli tänä vuonna "Digital animal farming" eli digitaalinen kotieläintalous. Erilainen mittaus- ja analysointitekniikka on tehnyt pitkään tuloaan maatalouteen ja kotieläintalouteen, mutta todellinen läpimurto käytäntöön on vielä jäänyt näkemättä.

Nyt siitä on jo selviä viitteitä, sen verran selkeä viesti Hannoverin halleista kaikkiaan 155 000:lle näyttelykävijälle välittyi. Uusimman tekniikan ajurina ei toimi pelkästään tuotannon talous, vaan yhä useammin uudella tekniikalla pyritään parantamaan eläinten hyvinvointia. Erilaisilla analysointi- ja kuvantamisjärjestelmillä voidaan suuristakin eläinyksiköistä havaita nopeasti hoitoa tai muuta erityishuomiota tarvitsevat yksilöt.

Esimerkkinä tästä toimii hopeamitalilla palkittu MS Schippersin MS Korund -järjestelmä, jossa on yhdistetty vaaka ja ultraääniskannaus lehmän sorkkavaurioiden havaitsemiseksi. Jo lehmän lievä ontuminen pystytään havaitsemaan, ja ongelmaan voidaan puuttua ennen sen varsinaista syntyä. MS Korund palkittiin myös näyttelyn yhteydessä jaetulla Animal Welfare -palkinnolla. Toinenkin Animal Welfare -palkinnon saanut järjestelmä, CBS-System, on kehitetty havaitsemaan eläimen ontuminen jo varhaisessa vaiheessa.

Ruokinnan automatisointi etenee

Nautojen ruokinnassakin automatiikka näyttää yleistyvän lopulta myös Keski-Euroopassa. Useampi apevaunuvalmistajakin on automatisoinut ruokintajärjestelmiään joko itse tai yhteistyökumppanien kanssa. Näistä järjestelmistä enemmän lehdessä KV 1/2019.

Täysin ilman käsi- ja ihmistyötä ei koskaan tulla kotieläintaloudessa pärjäämään ja nämäkin työvaiheet on muistettava tuotantotekniikkaa kehitettäessä. Tästä hyvänä osoituksena EuroTier-näyttelyssä ainoana kultamitalistina palkittu Meier-Brakenbergin Speedy-järjestelmä, jossa painepesurin suuttimeen liitettävällä imurin suulakkeella saadaan sikojen ruokintakaukalon rehujätteet ja pesuvesi imettyä pois samalla kertaa kun kaukalo pestään.

Ammoniakin haihtumiseen huomiota

Lannankäsittely on saanut uutta potkua EU:n ilmansuojeludirektiiveistä, kun ammoniakin haihtuminen on tarkkailun alla. Ensimmäinen vähentämiskausi lähenee loppuaan vuonna 2020 ja seuraava kymmenvuotiskausi alkaa saman tien. Suomessa ammoniakin haihdunnan vähentäminen on hyvällä tolalla, eikä tiloille aiheutune järisyttävän suuria toimenpiteitä. Sen sijaan Keski-Euroopassa paine tilojen suuntaan kovenee.

Esillä olikin muutamia ammoniakin haihtumisen vähentämiseen tähtäävää innovaatioita. Big Dutchman mm. esitteli sikojen karsinaan suunnitellun uudenlaisen pohjaratkaisun, jolla virtsa erotellaan jo heti karsinassa ja johdetaan erilliseen säiliöön erilleen kuivalannasta.

Tuotanto eriytymässä?

Eurooppalaiset, korkean elin- ja kustannustason maiden kotieläintilat hakevat uusia menestymiskeinoja pärjätäkseen kovenevassa kilpailussa. Tilojen on joko kehitettävä tuotantoaan entistä tehokkaammaksi tai sitten tuotteille on saatava parempaa hintaa suoramyynnin tai tuotantotavan avulla. Kaksi vuotta sitten järjestetyssä EuroTierissä oli kolme valmistajaa, jotka esittelivät ulkoilutarhalla varustettuja siirrettäviä kanaloita. Nyt vastaavia ratkaisuja oli esillä viidellä osastolla.

EuroTierissä oli tänä vuonna mukana 2 597 näytteilleasettajaa, joista 26 Suomesta. 155 000:sta vierailijasta 46 500 tuli Saksan ulkopuolelta.

Näyttelyssä palkittiin innovatiivisimpia tuotteita ja jaettiin näille yksi kultamitali ja 25 hopeamitalia. EuroTier-näyttelyn kanssa samanaikaisesti järjestetyssä Energy Decentral -näyttelyssä palkittiin yksi tuote kultamitalilla ja viisi tuotetta hopeamitaleilla.

Lue lisää