Tapahtumat ja yritykset
LIFE CLIMAGRI

LIFE-ohjelman alainen CLIMAGRI-projektin päätösseminaari: Pellosta hiilinielu

EU:n tulevaa CAP-ohjelmauudistusta ajatellen Climagri-hankkeen tulokset alleviivasivat jälleen kerran peltomaiden mahdollisuutta toimia hiilinieluina.
Jussi Knaapi
Viljelijäpaneelin jäsenet kertoivat Ca-viljelyn tuloksista omilla alueillaan ja tiloillaan. Tanskan Frederik Larssen (etualalla) ja Oliver Martin Saksasta (oikeassa reunassa) edustivat pohjoisemman Euroopan viljelijöitä.

Marraskuun alussa Brysselissä pidettiin LIFE-ohjelman alaisuudessa läpiviedyn Climagri-projektin (2014–2018) päättöseminaari. Yhteistyössä ECAF:in (Euroopan Ca-viljelyn järjestö) kanssa järjestetty seminaari osoitti, miten pellot voisivat toimia ilmakehän hiilidioksidin nettositojina. Hanke toteutettiin Portugalin, Espanjan, Italian ja Kreikan alueilla, mutta seminaarin esimerkit myös muualta Euroopasta osoittivat, että Ca-viljelyn käytäntöjä noudattaen peltojen orgaanisen aineksen (hiilen) määrää on mahdollista kasvattaa.

Parhaat viljelykäytännöt

Best Agricultural Practices, eli parhaat viljelykäytännöt, ovat avainasemassa, kun ilmastomuutoksen vaikutuksia pyritään vähentämään. Parhaimmillaan peltojen multavuutta on mahdollista merkittävästi nostaa, jolloin maatalous pystyisi sitomaan muun yhteiskunnan toimista (teollisuus, liikenne, rakentaminen jne.) vapautuvia kasvihuonekaasuja.

Parhaat viljelykäytännöt tarkoittavat käytännössä kynnöstä ja jopa kevytmuokkauksesta luopumista, sekä intensiivistä alus-, kerääjä- ja kumppanikasvien käyttöä. Lista jatkuu viljelyn monipuolistamisella ja monilla muilla toimenpiteillä. Myös täsmäviljelyn laajaa keinovalikoimaa hyödyntäen voidaan peltojen multavuutta lisätä. Samalla mahdollistuu tuotantopanosten säästö – alkaen polttoaineesta ja kalustokustannuksista ja jatkuen mahdollisin säästöin lannoite- ja kasvinsuojelun kuluissa.

Climagri-projektin päättöseminaarissa kummeina toimivat MEP:it Espanjasta (Clara Aquilra-Garsia) ja Kroatiasta (Ivan Jakovcic). Suomalaisia euroedustajia ei seminaari jostain syystä kiinnostanut.

Ca-viljely

Ca on lyhennys englanninkielisestä ”conservation agriculture” eli viljely, jossa peltoa ei kynnetä tai mieluusti ei myöskään kevytmuokata vaan suorakylvetään. Lisäksi korostuvat esimerkiksi aluskasvit ja monipuolinen viljely.

Kuvat: Jussi Knaapi, Emilio Gonzalez-Sanchez, Amir Kassam, Oliver Martin, Climagri

Lue myös Lisämateriaalit-osiosta juttuun liittyvä CLIMAGRI-hankkeen päätösseminaari -lisäartikkeli!

Lue lisää