Tapahtumat ja yritykset

KoneAgria 2018 - Karjaväki koolla

Neljättätoista kertaa järjestetty KoneAgria-näyttely on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisella näyttelykentällä. Vahva näyttelybrändi ja hyvä sijainti kantavat, sen osoittivat Jyväskylän Paviljongissa käyneet reilut 8 000 messuvierasta, joista valtaosa oli rautaisia alan ammattilaisia.

Perinteikkään KoneAgrian perustukset hieman horjahtivat viime vuonna, kun kilpaileva näyttelyorganisaatio ilmoitti Helsingin Messukeskuksessa tänä syksynä järjestettävästä konenäyttelystä. KoneAgrian kävijäpalaute on kuitenkin vuosi toisensa jälkeen ollut sen suuntaista, että keskisessä Suomessa järjestettävä kotieläintuotannon ammattilaistapahtuma on tarpeen.

Jyväskylässä järjestetty KoneAgria on keskittynyt jo muutaman vuoden ajan nimenomaan karjatalouden ratkaisuihin ja näin tänäkin vuonna. Näyttely oli entistäkin selkeämmin karjatalouspainotteinen, sillä KoneAgrian yhteydessä järjestettiin myös Finn Dairy Expo -kotieläinnäyttely, joka toi aivan uudenlaista eloa Jyväskylän Paviljonkiin. Näyttelyssä esillä oli kolmen lypsykarjarodun valioyksilöitä.

Kiitosta jälkeenpäin

Näyttelyn ohjelma oli suunnattu tiukan ammattimaiseksi, mikä näkyi myös messujen kävijäprofiilissa. Useat näytteilleasettajat todistivat sen, mitä ennakkoon arveltiinkin – liikkeellä olivat kotieläintuotannon tosi ammattilaiset, jotka olivat valmiita myös kaupantekoon. Näyttelypäällikkö Marko Toivakka kertoo, että palaute näytteilleasettajilta oli jopa mairittelevaa.

”Monet esittelijät kertoivat, miten hienoa on, kun asiakkaiden kanssa keskusteluun on kunnolla aikaa. Samansuuntaista hyvää palautetta kuultiin myös messukävijöiden suunnalta. Monet näytteilleasettajat kertoivat tämänvuotisen KoneAgrian olleen heidän kannaltaan paras koskaan.”

Monipuolinen ohjelma

KoneAgria profiloitui konenäyttelyn lisäksi myös vahvasti seminaariesitelmillään, jotka kokosivat hyvän joukon kuulijoita. Salit täyttyivät ainakin uuden näyttelyjärjestäjäkumppanin, Maitoyrittäjät ry:n seminaarissa sekä tuotosseurannan 120-vuotisjuhlaseminaarissa.

Marko Toivakka kertoo, että KoneAgria aikoo jatkaa samalla linjalla ensi vuonnakin.

”Poliittinen ja kuluttajien mielipiteiden muokkaamiseen tähtäävä ohjelma on jätetty yleisötapahtumien huolehdittavaksi ja me keskitymme ammattiasiaan eli käytännönläheistä ohjelmaa tehdään ensi vuonnakin.” n

Seuraava KoneAgria-näyttely järjestetään 10.–12.10.2019.

Heikki Käärijä on valmiiden pilkkeiden pakkaukseen kehitetty apuväline. Kehikkoon ladotut pilkkeet saavat kammesta pyörittämällä tiukan muovikalvon ympärilleen, jolloin pilkkeiden käsittely on nopeampaa asiakkaan luona. Laitteen käyttäjät ovat kehittäneet sen avulla suoraan esimerkiksi saunan kiukaan suuluukusta sisään sopivia pakkauksia, jossa on myös sytytyspala ja sille oma sytytyslanka. Näin paketti poltetaan yhtenä kokonaisuutena. Laitetta myy Puuvirrat Oy ja sen hinta on 648 euroa sis. alv 24 %. (TH)

Tuomas Anttila, Tommi Hakala, Jussi Knaapi, Seppo Nykänen, Uolevi Oristo, Matti Turtiainen, Tapio Vesterinen

Tuleeko VR yleistymään?

Olemme nyt ottaneet ensimmäisiä askelia virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä maataloussektorilla. Koneagrian pilottinäytös oli toki vaatimaton alku, mutta avasi ehkä polkua eteenpäin.  Sovitettuna isompaan digitalisaation raamiin, tulee VR olemaan jatkossakin voimakkaasti esillä. Teollisuuden, opetuksen, neuvonnan ja myös itse viljelyn kehityksessä VR tulee olemaan tavalla tai toisella mukana. Haaste on kova, mutta ei mahdoton.

Syksyn ilmastokeskustelujen aikana energian kulutuksen ja jättämämme hiilijalanjäljen teemat ovat olleet voimakkaasti esillä. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten kehitys kehittyy. Saammeko perinteisten näyttelyjen ja seminaarien rinnalle VR-tekniikan keinoin mahdollisuuden osallistua tilaisuuksiin myös etänä hiilijalanjälkeä säästäen? Etäosallistumisen tekniikkaa hyödynnetään jo seminaareissa, jolloin esitykseen voidaan myös osallistua kysymyksiä esittäen ja kuunnellen.

Seuraava VR-tekniikan askel tullaan ottamaan jossain vaiheessa. Vielä nykyisellään esimerkiksi VR-lasien hintaluokka on korkeahko. Langattomien ja oman prosessorin sisältävien lasien hintaluokka nousee vielä yli 500 euron.

Oma lukunsa on itse esityksen rakentaminen, jossa vaivaa ja kuluja on toistaiseksi niin paljon, ettei kyse ole jokamiehen ratkaisusta. Ehkä ensimmäiset ”arkisovellutukset” ovatkin ns yhdistettyä todellisuutta (MR eli mixed reality), jossa on elementtejä myös AR-tekniikasta. Tällöin käytetään laseja, joiden kautta näkyy ”normaali” maisema ja sen päälle asemoidaan haluttuja lisäosioita, kuten esimerkiksi kuvassa näkyvä salaojakartta.

Lue lisää