Tapahtumat ja yritykset

Puolalainen Samasz panostaa vientiin - Nurmikoneiden kysyntä kasvaa

Perunakoneiden valmistamisesta vuonna 1984 alkunsa saanut puolalainen Samasz on viime aikoina keskittynyt nurmikalustoon, piennarmurskaimiin ja kunnallisteknisiin koneisiin. Suomessa Samaz lienee tunnetuin tehokkaista ja kokonaistaloudellisista perhosniittokoneistaan.
Samasz on keskittynyt nurmikalusto-, piennarmurskain- ja kunnallistekniikkakoneiden valmistamiseen

Viennin jatkuva kasvu pakotti Samaszin laajentamaan tuotantotilojaan. Uusi tehdas rakennettiin Zabłudówiin, parisenkymmentä kilometriä kaakkoon Białystokista. Aiemmin ahtaalla tontilla Białystokin kaupungissa ollut tehdas sai mittavasti lisää tuotantotilaa. Vanhan tehtaan vajaan hehtaarin tilat nelinkertaistuivat laajennuksen myötä. Varsinaista tuotantotilaa uudessa rakennuksessa on 2,6 hehtaaria.

20 miljoonan investointi

Puola on vielä kohtuullisen edullinen maa rakentaa, sillä erittäin nykyaikainen tehdas yhdessä toimisto- ja tuotekehityskokonaisuuden kanssa maksoi tontteineen vain noin 20 miljoonaa euroa. Samasz on sen verran iso yritys, ettei EU:lta herunut tukea itse tehdasinvestointiin. Aivan ilman tukea uusi tehdas ei jäänyt, sillä maaseudulle tehty tehdas nauttii useamman vuoden Puolan valtion myöntämistä veroeduista. Tutkimus ja tuotekehityskeskus sen sijaan sai rakentamiseen ja laiteinvestointeihin mukavasti apua EU:n tukiohjelmasta.

Samaszin uusi tehdas tulee vauhtiin päästyään olemaan yksi Puolan merkittävimmistä maatalouskoneiden ja kunnallisteknisten laitteiden valmistuspaikoista. Yritys työllistää tällä hetkellä noin 700 ammattilaista. Tehdas pyörii toistaiseksi kahdessa vuorossa, tosin iltavuoron vahvuus on vain puolet aamuvuorosta. Uuden tehtaan myötä työntekijöiden määrän uskotaan varsin nopeasti kaksinkertaistuvan, jolloin tuotanto pyörisi kolmessa vuorossa. Kysyntä ulkomailla on virinnyt odotettuakin nopeammin. Yli 60 maahan menevän viennin osuus liikevaihdosta on 65 prosenttia ja yrityksen kasvua haetaan lähes yksinomaan viennistä. Viime vuonna yrityksen liikevaihto nousi hiukan yli 35 miljoonaan euroon.

Omat testikentät

Uuden tehtaan tontti on noin 13 hehtaaria, josta noin puolet varattu koneiden testikäyttöön. Katon alla olevaa tehdas- ja toimistotilaa on neljä hehtaaria. Pelkästään tuotekehitykselle on varattu noin 2 000 neliömetrin tilat. Myyntipäällikkö Lukasz Lapinski kertoo, että Samaszin työkoneilla saavutetaan huippuluokan työn laatu ja tehokkuus. Tämän lisäksi tuotekehityksessä panostetaan voimakkaasti myös turvallisuutta ja ergonomiaa parantaviin ratkaisuihin. Koneiden lisälaitteiden ja varusteiden kehittämisellä tehdas kykenee paremmin vastamaan eri puolilla maailmaa olevien käyttäjien vaatimuksiin.

”Samazilla on koko yrityksen 30- vuotisen toimintahistorian ajan pyritty hyödyntämään uusinta mahdollista teknologiaa. Valmistus nojaa niin sanottuun lean-filosofiaan, jonka perusajatuksena on perinpohjainen vaihtelun ymmärtäminen. Jokainen työntekijä on vastuussa valmistamansa tuotteen laadusta. Komponenttien jäljitettävyys on täydellinen, jolloin ongelmien ilmaantuessa päästään heti kiinni oikeaan kohtaan. Laadunvalvonta ei ole valvontaa sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan se on enemmänkin valmistuksen yhteistyökumppani ja tukija”, laatupäällikkö Konrad Pelszynski kertoo.

Työmenetelmiä jatkuvasti kehittämällä pienennetään vaihtelua, joka puolestaan aiheuttaisi vikoja ja materiaalihukkaa. Lean pitää sisällään myös asiakastyytyväisyyden arvon ymmärtämisen ja asiakastarpeiden etsimisen tärkeyden. Huippuluokan materiaalien käyttö yhdistettynä ketterään tuotekehitykseen mahdollistaa sellaisten koneiden kehittämisen, jotka säästävät aikaa, polttoainetta ja näin myös rahaa.

Huippuluokan pintakäsittely

Uuden tehtaan kenties edistyksellisin kokonaisuus on täysin automatisoitu maalauslinja. Kappaleiden perusteellisella puhdistamisella, sinkkifosfatoinnilla, kataforeettisella maalauksella eli KTL-menetelmällä ja pinnan jauhemaalauksella työkoneisiin saadaan kestävä ja kaunis pinta.

Kun koneiden pintakäsittelyssä siirrytään märkämaalauksesta KTL-maalaukseen, pelkkä tehdasinvestointi tai maalauslaitteistojen hankinta ei riitä. Koko mallisto on tavallaan uusittava, jotta esikäsittelyssä käytettävät puhdistusaineet ja pohjamaali pääsisivät ongelmitta myös kotelorakenteiden sisälle.

Kun maalattava kappale upotetaan maaliin, niin siihen kytketään sähkövirta. Maalattava tuote tulee katodiksi ja vetää positiivisen varauksen omaavia värikationeja puoleensa. Näin maalimolekyylit tarttuvat tiukasti ja ennen kaikkea tasaisena kerroksena kiinni kappaleen pintaan. Osien hitsauksen jälkeen komponenteilla on peräti 13 erilaista käsittelyä ennen kokoonpanovaihetta. KTL-tekniikalla metallien korroosiosuojaus saadaan erittäin hyväksi ja menetelmä on eräs metallien pintakäsittelyn edistyneimmistä tekniikoista. Etenkin autoteollisuus, jossa pintojen on oltava yhtä aikaa siistejä ja korroosiolta suojattuja, on ollut KTL:n edelläkävijänä.

Myös logo uusiksi

Viennin painoarvon kasvun myötä brändin imagon uudistaminen tuli myös ajankohtaiseksi. Logon muuttaminen oli yksi askel kohti johdonmukaista kuvaa markkinoilla. Kahden ruohonkorren symboli viittaa vahvasti yhtiön liiketoiminnan ytimeen. Tuttu vihreä väri liittyy Samaszin nurmikoneisiin.

Lapinskin mukaan Samaszin tulevaisuuden tavoitteena on luoda entistä parempia tuotteita hyödyntämällä luontevia ja avoimia kontakteja loppukäyttäjiin. Koneita maahan tuovan Agri-Kymin toimitusjohtaja Juha Järvisen mukaan asiakaskontaktit ovat avainasemassa toimintaa ja koneita kehitettäessä. Käyttäjiä tarkasti kuuntelemalla saadaan hyvää palautetta ja ideoita koneiden tuotekehitykseen.

Perhoskoneet tulevat luonnollisesti jatkossakin olemaan Samazin tuotetarjonnan kärki Suomessa. Tuotekehitys tekee kuitenkin jatkuvasti työtä, jotta uutuuksia saadaan markkinoille. Myös konevalmistajien välisen yhteistyön ansiosta markkinoille saadaan uutta ja mielenkiintoista tarjontaa.

Lue lisää