Tapahtumat ja yritykset

Agritechnica 2017 - Uusinta tekniikkaa

Agritechnica-näyttelyssä oli jälleen kerran ennätysmäärä näytteilleasettajia, jotka olivat varanneet lähes kaiken käytettävissä olevan hallipinta-alan. Sen sijaan ulko-osasto oli kutistunut suunnitellusta kahdesta yhteen, hieman vajaakäytössä olleeseen metsäosastoon – sääriski marraskuisessa Saksassa lienee vähentänyt kiinnostusta.

Ensivaikutelma Agritechnica-näyttelystä oli lievä pettymys, sillä koneuutuuksia tuntui olevan tavanomaista vähemmän. Merkittävä osa muutoksista liittyi kuitenkin automatisointiin sekä ohjaus- ja tallennusjärjestelmiin – eivätkä nämä näy päällepäin.

Muutamat valmistajat kertoivat ennakkoon, että he ovat uudistaneet koko traktorimallistonsa. Väite piti paikkansa, koska pakosta oli tehty hyve: EU:n uudet traktorimääräykset astuvat voimaan 1.1.2018. Uudet säännökset pakottavat valmistajat tekemään uudistuksia, joista osa on hyviä, osa vain nostaa koneiden hintaa. Paremmat peilit ja askelmat ovat tervetullut parannus, sen sijaan ohjauspyörän puolan kulmien pyöristäminen tuntuu pelleilyltä.

Farming 4.0

Agritechnicassa esiteltiin ensimmäiset ohjelmistot, jotka toimivat useiden eri konevalmistajien tiedostomuotojen kanssa – mikä on tervetullut kehitysaskel. Esimerkiksi John Deeren edustajat liputtivat lehdistötilaisuudessaan ohjelmistojensa avoimuuden puolesta. JD:llä on jo yli 140 yhteistyökumppania ohjelmistopuolella.

Agcon osastolla taasen esiteltiin yhteistyössä ohjelmistokehittäjä Nextin kanssa kehitettyä toistaiseksi veloituksetta käytettävissä olevaa Wayline converter -muunnintyökalua, jonka avulla eri valmistajien automaattiohjausten tallentamia ajolinjoja voidaan konvertoida Agcon automaattiohjausten tukemaan muotoon.

Isobus-työkoneita esiteltiin uusiin käyttösovellutuksiin, muun muassa Kvernelandin osastolla oli mahdollista tutustua Isobus-ohjattuun kultivaattoriin.

Kemikaalien käyttöä pyritään vähentämään tekniikan avulla. Useimmissa uutuusruiskuissa suutinkohtainen ohjaus oli vakiovarusteena, lisäksi konenäkö ja täsmäruiskutus yleistyy edelleen. Myös mekaaninen rikkaruohojen torjunta on kasvussa. Kemperin ja John Deeren projekti StalkBusterin avulla maissipellon tuholaisten ja vihulaisten elinoloja hankaloitetaan huomattavasti murskaamalla peltoon jäävät korret sadonkorjuun yhteydessä.

Nopeudet nousevat

Valmistajat hehkuttivat traktoreiden nopeuksien nousua yllättävän vähän. Saksassa on jo usean vuoden ajan voinut rekisteröidä 63 km/h kulkevia traktoreita. Niiden rekisteröinti tapahtui kansallisten määräysten perusteella. Muita traktoriluokkia tiukemmat ajokortti- ja katsastusmääräykset sekä kalliimmat vakuutusmaksut ovat pitäneet myyntimäärät melko pieninä. Veikkaamme, että niin tulee käymään Suomessakin.

Uusista mahdollisuuksista huolimatta 60 km/h traktoreiden esiinmarssia ei nähty, esimerkiksi CNH:n Casen, New Hollandin ja Steyrin sekä Massey Fergusonin traktorimallistoiden huippunopeus on edelleen 50 km/h.

Nopeuksien nousu näkyy parhaiten renkaiden luokituksissa. Uusilla IF- tai VF-renkailla voidaan ajaa entistä lujempaa aikaisempaa alhaisemmilla paineilla. Uusissa renkaissa oli poikkeuksetta 65 km/h nopeuksiin yltävä D-luokitus. Nopeuden nostamisen merkitys renkaiden kulumiseen oli myös esillä, pidemmän käyttöiän vaikutus kustannuksiin oli vahva kärki markkinoinnissa.

Työkonevalmistajat varautuvat myös traktoreiden nopeuksien kasvuun tulevaisuudessa. Fendtinkin väreissä esitelty Squadra-suurkanttipaalain on vakiovarustettu 65 km/h nopeusluokan renkailla ja Claas esitteli yhteistyökumppaninsa kanssa suunnittelemat tie- ja peltoajoon soveltuvat työkonerenkaat.

Maa tiivistyy

Koneiden koon kasvu jatkuu, vaikka maan tiivistymisen haitat näkyvät aikaisempaa selvemmin. Kaluston kasvaneista painoista johtuvaa maan tiivistymistä vastaan pyritään nyt taistelemaan kaikin keinoin. Valmistajat esittelevät myös painonsiirtojärjestelmiä ja nopeasti kiinnitettäviä lisäpainoja, jotta maan tiivistymistä saataisiin edes hieman ehkäistyä.

Isojen renkaiden tuotekehitys on vilkasta, sillä isommat traktorit tarvitsevat isomman kitkapinnan. Käytännön kannalta ikävää mutta tehokasta toimenpidettä – renkaan paineensäätöä – helpotetaan erilaisin automaattijärjestelmin. Ne mahdollistavat nopeasti toistuvan paineensäädön, kun traktorilla ja isolla perävaunulla siirrytään pellolle ja takaisin.

Telojen käyttö traktoreissa ja myös työkoneissa lisääntyy, jopa järeän perävaunun alla oli painetta tasaava telasto.

Puolisen tuhatta komponenttivalmistajaa

Agritechnican kaksi ja puoli hallia käsittävä Systems & Components -osasto on muodostunut kohtauspaikaksi konevalmistajien ja komponenttivalmistajien välille. Konevalmistajilla on erinomainen tilaisuus tutustua Agritechnicassa satojen pienten ja suurten osavalmistajien tuotantoon ja uutuuksiin. Tilaisuus on erityisen tärkeä uusille komponenttivalmistajille – varsinkin, jos tarjottavana on jotain täysin entisestä poikkeavaa, jollaista konevalmistajien suunnittelijat eivät osaisi edes kysyä mistään.

Komponenttiosastolla näkyi selvästi koneteollisuuden entistä voimakkaampi pyrkimys optimoida tuotantoa. Osia saatetaan ostaa alihankkijalta, vaikka omaakin tuotantoa olisi ja tarvittaessa omaa tuotantoa tarjotaan myös valituille kilpailijoille. Esimerkiksi Claas tarjosi komponenttihallissa valmistamiaan voimansiirto- ja telastoratkaisuja ja toisaalta samassa hallissa oli akselistovalmistaja NAF, jolta Claas ostaa akselistoja.

Systems & Components -hallit erottuivat muusta Agritechnicasta myös siellä liikkuvan yleisön osalta. Valtaosa käytävillä liikkuvista messuvieraista oli harmaaseen pukuun ja kravattiin sonnustautuneita suunnitteluinsinöörejä.

Paljon suomalaisia, vähän venäläisiä

Suomalaisia näytteilleasettajia oli tuttuun tapaan runsaasti, osa oli liittoutunut suomalaisen yhteisosaston alle.

Sen sijaan venäläiset lähes loistivat poissaolollaan, vaikka näytelyssä olikin oma Venäjä-paviljonki. Monille konevalmistajille Venäjä, Ukraina, Kazakstan, Azerbaizan jne ovat parhaiten kasvavia markkinoita. Tilakoko on kuitenkin sen verran suuri, että konekaupan päätöksentekijöitä on vähän – muut bisnekset vievät tilanomistajan ajan niin tarkkaan, että he eivät lähde tunkemaan tavallisen näyttelyväen joukkoon.

Kuvat: Tommi Hakala, Jussi Knaapi, Jussi Laukkanen, Erkki Mäkelä, Seppo Nykänen, Timo Oksanen, Uolevi Oristo, Matti Turtiainen, Tapio Vesterinen

Lue lisää