Tapahtumat ja yritykset

Hako Ground & Garden 20 vuotta - Investoinneista kasvua

Vuonna 1997 perustettu ympäristön- ja kiinteistönhoitoon erikoistunut Oy Hako Ground & Garden Ab on juhlavuoden kunniaksi pistänyt isomman vaihteen silmään. Uudet toimitilat sekä uudet edustukset antavat pohjaa kasvulle ja toiminnan laajentamiselle.
Korjaamossa on viisi ajoneuvonosturia suurempaa kalustoa varten. Huollossa Ground-puolen syömähammas – Citymaster 1600.

Hakon toiminnot olivat aiemmin kahdessa eri pisteessä. Myynti ja hallinto sijaitsivat Vantaalla, huolto ja varaosat Tuusulassa. Tilanne ei ollut missään nimessä ideaalinen, sillä kaksinapainen järjestely aiheutti liikkumista kahden paikan välillä sekä ajankulua ja tätä kautta ylimääräisiä kustannuksia. Myöskään asiakkaille tilanne ei ollut kaikilta osin toimiva.

Olemassa oleviin toimitiloihin ei oikein löytynyt toimivia ratkaisuja, joten edessä oli omien toimitilojen rakennuttaminen. Prosessi käynnistyi noin kolme vuotta sitten, ja muuttamaan uusiin toimitiloihin Vantaan Hakkilaan päästiin syksyllä 2017.

Juhlavuonna myös edustuksia on tullut lisää. Hako aloitti Yamahan golfautojen jälleenmyyjänä. Mallisto käsittää henkilökuljetukseen ja hyötykäyttöön soveltuvat laitteet.

Huolto ja varaosat keskiössä

”Uudet toimitilat on suunniteltu käytännön työtä ajatellen. Tilaa on nyt kaikille toiminnoille saman katon alla. Sijainti on optimaalinen, sillä asiakkaat ovat lähellä ja liikenneyhteydet ovat joka suuntaan hyvät,” Grounds & Golf business unit manager Petri Aaltonen summaa.

Varaosapuolelle tuli uusi SAP- järjestelmään kytketty varaosa-automaatti – varastossa on 1 500 lavapaikkaa ja suuremmille tavaroille omat tilansa.

Suurempien leikkureiden ja kiinteistöhoitokoneiden huolto on nyt aiempaa sujuvampaa, sillä korjaamolla on viisi ajoneuvonosturia näiden huoltoa varten. Siivouskoneille on varattu kolme pienempää nosturia. Leikkureiden terille ja vastaterille on kaksi teroituslaitetta.

Riittävän tilavat esittely-, neuvottelu- ja kokoustilat mahdollistavat erilaisten asiakas- ja koulutustilaisuuksien asianmukaisen järjestämisen.

Kasvua kiinteistöhoidosta

Hakon tuotepaletti jakautuu karkeasti kahteen sektoriin, sisäsiivouskoneisiin ja ulkokoneisiin. Nyt 50 % myynnistä tulee siivouskoneista. Toisen puolen jakavat ground- ja golfkoneet puoliksi.

”Meidän tuotepalettimme on monipuolinen ja lisäksi tuoteryhmät tukevat toisiaan. Esimerkiksi siivousliike saattaa tarvita kiinteistöhoitokonetta,” Aaltonen painottaa.

Jatkossa merkittävin kasvupotentiaali on Aaltosen mukaan kiinteistöhoitopuolella. ”Olemme jo vahva tekijä siivouskoneissa ja golfkoneissakin meillä on arvion mukaan noin 65 % markkinaosuus. Kiinteistöpuolella yksittäisiä yrityksiä on paljon ja toiminta ympärivuotista,” hän kertoo.

Aaltonen mainitsee vielä, että Grounds-puolen kasvun vahvin kulmakivi on runko-ohjattu 3,5 tonnin kokoluokan Hako Citymaster 1600 -lakaisukone. Kolme vuotta myynnissä ollutta konetta on toimitettu lokakuun loppuun mennessä 44 kappaletta.

”Monipuolisten lisälaitteiden ansiosta Citymaster on muokattavissa talvikunnossapitoon, ruohonleikkuuseen, lakaisuun, pesuun ja kuljetukseen,” hän luettelee.

Citymasterissa on hydrostaattinen voimansiirto jatkuvalla nelivedolla. Hydrostaattinen työvaihde toimii 0–24 km/h alueella, suurin siirtonopeus on 40 km/h.

 

Oy Hako Ground & Garden Ab

On Hako Groupin myyntikonttori Suomessa ollen osa pohjoismaista konsernia.

  • Perustettu vuonna 1997.
  • Liikevaihto noin 10 miljoonaa euroa.
  • Henkilöstöä 24.
  • Hakon omien tuotteiden ( sisäsiivouskoneet ja kiinteistöhoitokoneet ) lisäksi edustukseen kuuluu Toro viheralueiden ja golfkenttien hoitokoneet, Kioti traktorit ja lava-ajoneuvot, Foley teroituskoneet sekä Yamaha golf- ja hyötyajoneuvot.
  • Hako Groupin omistaa maailman johtava siivous- ja kiinteistöhoitokoneiden valmistaja, saksalainen Hako GmbH&amp Co. Toimintaa 65 maassa kaikilla mantereilla, liikevaihdon ollessa yli 400 milj euroa.
  • Hako GmbH&amp Co kuuluu puolestaan maailmanlaajuiseen Possehl Grouppiin, jonka liikevaihto on 3,5 miljardia euroa. Sen palveluksessa on kaikkiaan 12 000 henkeä

 

Lue lisää