Tapahtumat ja yritykset

KoneAgria, Tampere - Hyvän mielen näyttely

KoneAgria-näyttelyn teemana oli tällä kertaa viljanviljelyn koneet ja tarvikkeet, mikä tuntui syksyn sääoloissa varsin haasteelliselta aiheelta. Ennakkoasenne on tällä kertaa kuitenkin väärä, sillä paikalle saapunut yleisö oli erittäin kiinnostunut uutuuksista. Kauppoja tehtiin varsinkin ensimmäisenä päivänä hyvin.

KoneAgrian tämänvuotinen noin 15000 kävijän määrä oli hyvä saavutus, mutta jäi kuitenkin järjestäjien tavoitteesta. Moni näyttelykäyntiä suunnitellut perui matkansa viime tingassa, kun loppuviikoksi luvattiin poutaa.

Kaupan uusjako konkretisoitui halleissa, sillä esimerkiksi Claasin traktorit, puimurit ja työkoneet olivat Konekeskon osastolla, joka sijaitsi eri hallissa kuin K-ryhmän muut maatalouskaupan liiketoiminnot ostanut ruotsalaisomisteinen Lantmännen Agro.

Maatalouskaupan merkittävin toimija Suomessa ja oikeastaan koko Itämeren alueella on tällä hetkellä Danish Agro. Sen ensimmäinen ostos oli Y-Agro vuonna 2011 ja pari vuotta myöhemmin tanskalaisten hoiviin siirtyi Hankkija. Tänä vuonna Danish Agro hankki 45 prosentin osuuden Konekeskosta, minkä lisäksi DLA:lla on oikeus lunastaa loput osakkeet alkuvuoteen 2019 mennessä.

Konekeskon osto oli osa Danish Agron kasvustrategiaa. Danish Agron konekaupan liikevaihto oli viime tilikaudella noin 400 miljoonaa euroa ja kauden 2018/2019 tavoite on 600 miljoonaa euroa, kertoi Danish Agron konekaupan johtaja Jens Skifter.

”Danish Agro on monimerkkitalo, joka myy Claasin lisäksi muitakin traktorimerkkejä. Traktorikaupan lisäksi haluamme vahvistaa asemaamme työkonekaupassa”, totesi Skifter KoneAgriassa.

Konekauppa näyttää pikku hiljaa viriävän uuteen nousuun. Koneurakointi on hyvässä nosteessa niin tilojen koon kasvun kuin kasvinviljelytilojen toiminnan monipuolistumisen seurauksena. Tämä näkyi Tampereella isojen traktoreiden ja urakointiluokan maataloustyökoneiden tarjonnassa. Myös teiden ja ympäristönhoidon urakointiluokan kalustoa oli hyvin esillä.

Lue lisää