Tapahtumat ja yritykset

Maxpo, Hyvinkää - Kauppaa ja sadetta

Joka toinen vuosi järjestettävä Maxpo-näyttely keräsi yhteen maarakennuksen ja ympäristöhoidon ammattilaiset Hyvinkään lentokentälle. Näytteilleasettajien myönteisistä tunnelmista huolimatta syksyinen sää verotti kävijämäärää.

Maxpo 2017 -näyttely järjestettiin jo 17. kerran. Tapahtuman takana on Rakennuskonealan Näyttely -yhdistys, johon kuuluu konekauppiaita ja- vuokraamoja, on perustettu jo 1960-luvulla. Ensimmäinen Maxpo-järjestettiin Keimolassa vuonna 1970. Hyvinkään lentokenttä oli paikkana viidettä kertaa. Kolean kesän jatkoksi myös näyttelypäivien sää oli varsin epävakainen, mikä verotti hieman kävijämäärää. Kolmen päivän aikana vierailijoita oli yhteensä 15 500, mikä on yli tuhat vähemmän kuin edellisellä kerralla. Näytteilleasettajia tosin oli paikalla 276, eli 50 enemmän kuin vuonna 2015. Näyttelyalueen koko oli 60 000 neliömetriä, jossa on kasvua 19 % kahden vuoden takaiseen verrattuna.

Näyttelyjärjestäjät haluavat yhteisesti kiinnittää huomiota työvoimapulaan, joka rajoittaa tällä hetkellä yritysten toimintaa ja koko toimialan kasvua. Kuljettajien ja huoltomiesten lisäksi pulaa on myös tietotekniikan osaajista ja myyntihenkilöstöstä. Siksi opiskelijat pääsivät torstaina vapaasti näyttelyyn.

Lievästä kävijämäärän laskusta huolimatta paikalle saapui yritysten kannalta oikeita asiakkaita. Useat eri näytteilleasettajat kertoivat, että kauppoja ja kontakteja syntyi pienemmästä vierailijamäärästä huolimatta edelliskerran malliin, sillä paikalla oli ostomielellä olleita urakoitsijoita. Tämä ei olekaan ihme, sillä konemyynti on pitkästä aikaa kasvussa. Alkuvuonna myyntimäärät ovat olleet noin 15 % suuremmat kuin vastaavana aikana viime vuonna. Myös ne maahantuojat, joiden myynti kääntyi kasvuun jo viime vuonna, kertoivat kuluvan vuoden sujuneen vähintäänkin edellisvuoden tasolla.

Päästömääräysruljanssin hetkellisen taukoamisen myötä myös koneiden uutuustulva on rauhoittunut. Esillä oli lähinnä jo aiemmin esiteltyjä tai pienesti päivitettyjä malleja. Monella kävijällä huomio kiinnittyi edustusvaihdoksiin, esimerkiksi Kobelco Center osallistui ensimmäistä kertaa alan tapahtumaan.

Kulkuväylällä ruuhkaa

Maxpo-näyttelyn toinen päivä oli säältään selvästi selkein, minkä ansiosta alueella oli ajoittain runsaasti innokkaita messuvieraita. Valitettavasti liikennejärjestelyt eivät olleet aivan kävijämäärän edellyttämällä tasolla, sillä parkkipaikalle johtanut tie ruuhkautui pahasti. Pahimmillaan jonot olivat 3–4 kilometrin pituisia, mikä tarkoitti jopa 1–1,5 tunnin jonotusaikoja, mikä on ehdottomasti liikaa. Bussit ja henkilöautot ohjattiin Hyvinkään pohjoiselta kehätieltä yhden risteyksen kautta alueelle, missä puutteelliset opasteet viivästyttivät parkkialueelle ajoa vielä lisää. Maxpon liikenteestä vastaavien kannattaa tehdä ensi kesänä opintomatka Oripäähän, missä huomattavasi suuremman automäärän parkkeeraus sujuu huomattavasti ripeämpää tahtia. Hyvinkään lentokenttä sopii näyttelyalueeksi hyvin, mutta mikäli tapahtumaa halutaan kasvattaa, täytyy myös liikennejärjestelyihin panostaa enemmän.

Seuraava Maxpo-näyttely järjestettäneen jälleen vuonna 2019. Tarkka aika selviää myöhemmin.

 

Lue lisää