Tapahtumat ja yritykset

Eurotier 2016 -kotieläinnäyttely - Hyvinvointi keskiössä

Eurotier järjestetään Hannoverissa vuorovuosina Agritechnica-näyttelyn kanssa. Eurotier-näyttely on kasvanut Euroopan suurimmaksi kotieläintalouden näyttelyksi, jonka yhteydessä esitellään myös rehuja ja lääkkeitä sekä uusiutuvaa energiaa.
Nipere esitteli osastollaan uuden Nipere Mix -järjestelmän, joka pystyy syöttämään eri rehukomponentteja, jopa yli kahtakymmentä erilaista. Keskusyksikkö ohjelmoidaan käyttämään siilojen purkuruuveja ja vaakalaitteita halutun seossuhteen aikaansaamiseksi. (SN)

Eurotier-näyttelyn järjestää saksalainen DLG-neuvontaorganisaatio. Tapahtumaan tutustui yhteensä 165 000 kävijää. Näytteilleasettajia oli yhteensä 2 929. Saksalaiset valmistajat olivat pääosassa, mutta myös suomalaisia yrityksiä oli mukana.

Lähes kaikki Hannoverin messukeskuksen hallit olivat Eurotier 2017 -näyttelyn käytössä. Tilan käyttö oli väljää ja käytävät leveitä, mikä teki tapahtumasta huomattavasti mukavamman. Osastoihin oli helppo tutustua, kun käytävillä voi kävellä omaan eikä tungoksen sanelemaan tahtiin. Eri tuotantosuuntien laitteet oli keskitetty omiin halleihinsa.

25 palkittua uutuutta

Näyttelyn järjestäjät palkitsivat valitsijaraadin mielestä merkittävimmät uutuudet. Palkinnon jakoperusteina on mm. hoitotyön helpottuminen, eläinten hyvinvointi, energian ja muiden tuotantopanosten säästö sekä tuotannon tehostuminen. Kilpailuun ilmoittautui yhteensä 251 tuotetta tai palvelua, jotka olivat 167 eri valmistajan ehdottamia. Uutuustarjonta oli kansainvälistä, sillä ehdotuksia tuli 25 eri maasta.

Neljä uutuutta palkittiin kultaisella innovaatiopalkinnolla ja 21 hopeisella. Monet uutuuksista liittyivät eläinten sijainnin ja käyttäytymisen seurantaan, joista voidaan tehdä päätelmiä eläimen terveydentilasta ja siten ennakoida mahdollisia hoitotoimenpiteitä. Seurantajärjestelmät helpottavat myös paperisotaa, koska eläinten siirrot tallentuvat muistiin.

Joustavia ratkaisuja

Kevyet, elementtirakenteiset tai kontteja käyttävät ratkaisut yleistyvät, koska ne voidaan tarvittaessa myydä tai siirtää toiseen paikkaan melko nopeasti. Ääriesimerkki on perävaunuun rakennettu ulkokanala, joka täyttää tieliikennemääräykset. Se on helppo siirtää kesäksi ostovoimaisten mökkiläisten läheisyyteen...

Kontteihin rakennettuja voimalaitoksia oli useita eri tyyppejä. Energialähteinä käytettiin haketta, biokaasua, dieseliä ja tietysti aurinkoa, jonka tuottama energiaa voitiin varastoida samanlaisiin akkuihin, joita käytetään sähköautoissa.

LED-valot yleistyvät kotieläintilojen valaistuksessa kovaa tahtia, sillä eri eläinlajeille ja olosuhteisiin optimoituja valaisimia ja valonsävyjä on tarjolla runsaasti.

Uutta akkutekniikkaa hyödyntäviä laitteita ja robotteja oli yllättävän vähän esillä. Polttomoottori oli edelleenkin yli 99 prosentin osuudellaan vallitseva omin voimin kulkevien laitteiden voimanlähde.

Biokaasu työllistää huoltoa

Saksassa on kuitenkin tuhansia biokaasulaitoksia käytössä, vaikka buumi hiipuukin samaa tahtia tukirahojen kanssa. Uusia investointeja tehdään vähemmän, mutta käytössä olevien laitosten huolto työllistää.

Useimmat laitokset tuottavat moottorikäyttöisillä generaattoreilla sähköä verkkoon. Moottorit ovat pyörineet jo tuhansia tunteja, minkä vuoksi vaihtomoottoreiden ja 24/7-huoltopalvelujen tarjonta on kasvanut nopeasti.

kuvat: Erkki Holma, Jussi Nykänen, Seppo Nykänen, Uolevi Oristo

Lue lisää