Tapahtumat ja yritykset

Hyötyajoneuvot Hannoverissa - Tehokasta ja kevyempää

Hyötyajoneuvonäyttelyn keskiössä olivat polttoainetehokkuuteen, pienempiin päästöihin ja kustannussäästöihin tähtäävät ratkaisut. Myös tulevaisuuden ratkaisut, vaikka ne paikoin futuristisilta tuntuivatkin, olivat näyttelyn keskeistä antia.
Agro Mover on Paul Nutzfahrzeugen Mercedes-Benz Arocs 2051 4x4 muokattu erikoisauto, joka voidaan rekisteröidä maa- tai metsätaloustraktoriksi. Takana on 7 tonnin kapasiteetin nosturi sekä mekaaninen (375 kW, 3 405 Nm) voiman ulosotto ja korkeussäädettävä vetokita. Hydrauliikan tuotto on 120 cm3. Varusteisiin kuuluu mm. ISOBUS-ohjausjärjestelmä.

66. IAA-hyötyajoneuvonäyttely tarjosi jälleen huikean määrä erilaisia uutuuksia. Näytteilleasettajia oli 2013 kappaletta 52 eri maasta. Maailman ensiesittelyjä oli 322 kappaletta ja Euroopan 100 kappaletta. Kahdeksan messupäivän kuluessa näyttelyvieraita kävi noin 245 000. Oleellista lienee se, että kävijäkyselyihin vastanneista 60 % on tekemässä hankintoja tulevan 12 kuukauden aikana. Näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä saatuihin asiakaskontakteihin ja ennen kaikkea Saksan ulkopuolisten kontaktien määrään ja laatuun. Vuoden 2014 näyttelyyn verrattuna mittarit näyttävät nyt myönteiseen suuntaan.

Näyttelyn suuria ja hallitsevia teemoja olivat liikenteen ja kuljettamisen sähköistyminen, digitalisoituminen sekä urbanisoituminen ja kuljetusratkaisut kaupunkimaisessa ympäristössä. Näihin teemoihin linkittyvät voimakkaasti yhä kireämmät päästömääräykset, tiukan kilpailutilanteen tuomat kustannuspaineet ja sitä kautta tehokkuusvaatimukset. Muuttuvat tarpeet ja tiukka kilpailutilanne pitää laitevalmistajat hereillä, joten valinnanvaraa ja uusia innovaatiota piisaa.

Myös Suomessa markkinat ovat kehittymässä suotuiseen suuntaan. Kuorma-autokauppa on 22,9 prosentin kasvussa edelliseen vuoteen verrattuna. Scania Suomi Oy:n markkinointipäällikkö Seppo Salmi totesi, että kauppa on käynyt odotuksia paremmin.

”Meillä se näkyy etenkin raskaamman pään korotettujen painojen kaluston kysynnän nousuna. Esimerkiksi puutavara-autoissa meillä on nyt hyvä vauhti päällä,” Salmi kertoo.

Myös pakettiautojen kauppa käy odotuksia paremmin. Keväällä alkanut kasvu on yllättänyt alan toimijat. Suurin kasvu on ollut 3,5 tonnin kokoluokassa ja suurimpia voittajia ovat olleet Ford, Renault ja Citroen.

Lue lisää