Tapahtumat ja yritykset

Hyötyajoneuvot Hannoverissa - Muutoksen äärellä

Maailman suurimman ja merkittävimmän hyötyajoneuvonäyttelyn tarjonta näytti suuntaa siihen, minkälaisella kalustolla tulevaisuudessa tavarat ja ihmiset kuljetetaan. Muutostahti on kovaa ja vaihtoehtoiset polttoaineet sekä ajoneuvotekniikat ovat arkea jo huomenna.

Maailma muuttuu nyt kovaa vauhtia ja se leimaa vahvasti myös tavaroiden ja ihmisten kuljettamista. Paitsi että suuret megatrendit – urbanisoituminen ja digitalisaatio – muokkaavat yhteiskuntia, on niiden vaikutus merkittävä myös koneenrakennukseen.

YK:n arvion mukaan vuoden 2030 tienoille mennessä 2 miljardia ihmistä muuttaa asumaan kaupunkeihin. Hiabin myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Sebastian Poccard kertoi Hiabin lehdistötilaisuudessa, että 60 % tämän muutoksen vaatimasta tilasta ei ole edes vielä rakennettu. Poccard totesi, että tämä muutos tulee ennenkaikkea korostumaan vähäpäästöisten sekä hiljaisten tuotteiden kysyntänä. Myös kuljetusvälineiden ja koneiden koot ja mallit tulevat mukautumaan yhä pienempään tilaan sopiviksi.

Maataloudessa kehitys on päinvastainen. Väki vähenee maaseudulla, tilakoot kasvavat ja yhä pienempi joukko tuottaa yhä suuremman joukon elintarvikkeet. Tehokkuus, suuret yksiköt ja koneet ovat avainasemassa.

Myös muutoksen nopeus puhuttaa. VW-Auto Group Oy:n Volkswagen-hyötyajoneuvojen johtaja Juha-Pekka Sihvonen totesi, että se, miten asioita pystyi 15 vuotta sitten ennakoimaan jopa kymmenen vuoden päähän, on nyt huomattavasti vaikeampaa. Hyvä, jos kahden vuoden päähän pystyy arvioita tekemään.

”Tekninen kehitys ottaa huimia askelia eteenpäin, ja kuten messuilla on voinut huomata, niin digitalisaatio ja vaihtoehtoiset energiamuodot alkavat olla arkipäivää myös hyötyajoneuvopuolella. Tämä vaikuttaa myös jälkimarkkinapuolen toimintaan ja panostuksiin. Lisäksi koko yhteiskunnan digitalisaatio näkyy jo liiketoimintaympäristön muutoksena. Se vaikuttaa myyntiverkoston rakenteeseen ja lopulta liiketilainvestointeihin saakka,” Sihvonen luettelee.

Perinteistä ja uutta

Näyttelyssä esiteltiin jälleen koko joukko mitä erilaisimpia uutuuksia ja innovaatioita. Vaikka uusi tekee kovasti tuloaan, on silti perinteisellä dieselinkatkuisella meiningillä vielä pitkään oma vahva roolinsa. Perusrauta on jo kuitenkin keksitty, joten innovaatiot keskittyvät lähinnä taloudellisuuden, käytettävyyden ja ympäristöystävällisyyden kohentamiseen.

Näyttelyssä julkistettiin myös valinnat vuoden 2017 linja-, kuorma- ja pakettiautoksi. Sähkökäyttöinen Solaris Urbino 12 electric sai Bus of the Year 2017 -tittelin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Puolalainen valmistaja saa näin merkittävän huomionosoituksen.

Scanian uuden kuorma-automalliston S-sarja voitti International Truck of the Year -palkinnon. Volkswagen jatkoi menestysketjuaan, kun uusi Crafter valittiin kansainvälisen Van of the Year 2017 -kilpailun voittajaksi. Viime vuonna ykköspalkinto tuli VW Transporterille.

Lue lisää