Tapahtumat ja yritykset
Proforest 2021

Proforest 2021 -näyttelyn satoa, osa 2: Näyttelyssä esiteltiin kattava kattaus metsäkoneiden nykytekniikkaa

Proforest 2021 -näyttelyssä monella osastolla keskusteltiin koneiden lisäksi myös komponenttipulasta ja sen vaikutuksista toimitusaikoihin. Haasteita on…
Tommi Hakala
Ponssen uudistuneen Scorpion-harvesterin ohjaamo ja työvalaistus kertoo siitä, että koneiden perusrakenteet ovat jo lähes valmiit nykyisen puunkorjuun ja päästö- määräysten tarpeisiin. Seuraavat askeleet kehittämisen osalta ovat kuljettajien työolosuhteiden parantamisesta entistä täydellisemmiksi.

Kalajoen lentokentällä pidetty Proforest 2021 -metsänäyttely oli käytännön järjestelyiltään ja sijaintipaikaltaan erinomainen. Vaikka kävijämäärät jäivät alhaisiksi, saivat kävijät nähtävilleen kattauksen metsäkoneiden nykytekniikkaa.

Keskustelut valmistajien edustajien kanssa kertoivat, että metsäkonekauppa on kiivasta ja toimitusajat ovat pidentyneet. Tilanteessa näkyy tämänhetkinen suomalaisen metsäteollisuuden viennin veto – puutavaran kysyntä pitää konekaupankin käynnissä.

Kuljettajamukavuus paranee

Metsäkonepuolella etenkin kuljettajille näkyvät ja tuntuvat muutokset ovat tuomassa entistä parempia työolosuhteita. Erilaiset puomistonhallinnan puoliautomaattiset toiminnot ovat tulossa vakioiksi. Myös työvalaistus ja näkyvyys ohjaamosta ulos ovat kehityksen kohteina.

Yrittäjille näkökulmasta konevalinta alkaa olla jo vaikeaa, sillä Suomen markkinoilla on laaja konevalikoima, myös pienempien koneiden osalta. Lisäksi erittäin pienien metsäkoneiden – jotka usein ovat metsäpalveluyrittäjien työkaluja – valikoima on laajentunut lähes edelläkävijä Ruotsin tasolle.

Metsäkonevalmistajien haasteita 2021:

  • Peruskomponenttien odotusajat venyneet
  • Osahankinnoissa vaaditaan suurempia kertaostoja
  • Elektroniikan osien puute haittaa rajusti tuotantolinjojen toimintaa

Kommentti: ”Näyttelyihin koko alan parhaaksi”

Suomalainen metsäteknologiaosaaminen on erittäin korkeatasoista. Se on tiedossa aika hyvin globaalisti, kun puhutaan paperikoneista, selluteollisuudesta tai kolmesta suurimmasta metsäkonevalmistajasta. Proforestin ja FinnMetkon kaltaisiin näyttelyihin tulisi saada mukaan kaikki metsäkonealan valmistajat ja toimijat nykyistä laajemmin. Näiden näyttelyjen avulla suomalaista metsäosaamista pitäisi pystyä nostamaan entistä paremmin näkyville kansainvälisellä tasolla, jolloin pienetkin toimijat saisivat näkyvyyttä ja uusia vientikohteita.

Tommi Hakala
Proforest 2021 -näyttelyn pitopaikka ihastutti sekä kävijöitä että myös konevalmistajien sekä maahantuojien edustajia. Lentokenttäalue tarjoaa parkkipaikkatilaa runsaasti, Hiekkasärkät Areena taasen mahdollistaa laajat sisätilat ja ison näyttelyravintolan. Vaikka ensimmäisen Kalajoen näyttelyn kävijämäärä kärsi syksyisestä ajankohdasta, seuraava kevääseen sijoittuva näyttely tulee olemaan kokemisen arvoinen tilaisuus.

Katso myös aiempi Proforest-näyttelykooste:

Kalajoen Proforest 2021 -näyttely osoitti Suomen metsäteknologian osaamisen olevan maailman kärkeä – suuria metsäkonevalmistajia lukuun ottamatta metsäsektorin edustajia paikalla hajanaisesti

Lue lisää