Tapahtumat ja yritykset

KoneAgria 2021 -uutuuskoneiden esittely jatkuu, osa II: Uusia konsepteja ja parannuksia työmenetelmiin

KoneAgrian uutuuksien esittely jatkuu. Koneiden ja laitteiden lisäksi esiteltiin kokonaan uusia konsepteja ja parannuksia käytettäviin työmenetelmiin.
Eemeli Linna
Tumen hybridiäes Harrow T600 on pitkä työlaite. Piikit ovat kuudessa rivissä siten, että väli kasvaa ajosuunnassa taaksepäin ollen ensin 60, 65, 70, 75 ja lopulta 80 senttiä. Piikkijako on 15 senttiä ja käytössä on kuvassa 21-senttinen hanhenjalkaterä, jossa kärki on kiinnityspisteen etupuolella. Siirtoajopyörät saadaan kokonaan ylös. Erikoista laitteessa ovat Expanderit kriittisissä nivelissä – niillä saadaan välykset pois vuosienkin päästä.

KoneAgria oli läpileikkaus maatalousteknologiasta. Näyttelyssä oli pitkän tauon jälkeen mukavan positiivinen pöhinä. Se kertoo siitä, että liiketoiminta maaseudulla ei ole jämähtänyt paikalleen, vaan uusia innovaatioita on tarjolla muun yhteiskunnallisen kehityksen kyljessä. Eläinten hyvinvoinnista, maan rakenteesta, tuottavuudesta, kannattavuudesta, ympäristöstä ja yrittäjistä itsestään halutaan pitää huolta. Nämä kaikki kulkevat käsi kädessä kehityksessä.

KoneAgria 2021:

  • Messuilla vieraili kolmen päivän aikana 14 768 kävijää, näytteilleasettajia oli 335.
  • Konevalmistajat kertoivat saaneensa mukavasti tarjouspyyntöjä sekä maatalouden että metsä- talouden koneista.
  • Seuraavan kerran KoneAgria järjestetään 2023 Tampereella.

Innovaatioita ja metsäenergiaa

Suomalainen maatalouskoneteollisuus on viisaasti keskittynyt hintakilpailun sijaan tuotekehitykseen ja laatuun – mikä näkyi myös näyttelytarjonnassa. Uusia innovaatioita esiteltiin, esimerkiksi Tumen panostus kestävyyteen (Expander-tappien käyttäminen) on hieno uutuus.

Metsäosastolla oli havaittavissa kasvava kiinnostus metsiin ja niiden hoitoon. Ehkä yleinen metsäkeskustelu on havahduttanut siihen, että metsien osalta parasta ympäristönhoitoa on, kun metsä saadaan kasvamaan ja uudistetaan oikeaan aikaan.

Hintasuhteet energian hinnassa vaikuttavat kiinnostukseen erilaisia energiaratkaisuja kohtaan. Moni maaseudulla asuva omistaa metsää, ja puuraaka-ainetta on kätevästi saatavilla. Öljylämmitys on kiinteistöjen osalta poistumassa ja sen tilalle on paljon hyviä vaihtoehtoja. Hakelämmityksen tekniikka on kehittynyt huimasti ja komponentit ovat toimivia. Maalämpö on toki vaihtoehtona kiinteistöillä, joihin hakelämmitystä ei ole kätevä sijoittaa. Hakelämmityksen etu on se, että se on säätöenergiaa – kattilassa on tuli, kun lämpöä tarvitaan ja puskurina on varaaja. Hakerangan hinta on noussut vuodessa, mutta omaa puuta käyttävälle rangan hinta ei suoranaisesti vaikuta kustannuksiin.

Markkinoiden toimivuudesta kertoo sekin, että kone- ja laite-edustuksiin on tullut muutoksia. Messut ovatkin hyvä tilaisuus kertoa käyttäjille tuttujen merkkien uusista edustajista ja jälkimarkkinoinnin toimivuudesta.

Tähtäimessä toiminnan tehostaminen

Koneiden ja laitteiden lisäksi messuilla esiteltiin runsaasti ohjausjärjestelmiä ja jo olemassa olevien järjestelmien parannuksia. Tämä onkin luontevaa, sillä kilpailun kiristyessä toiminnan kehittäminen painottuu entistä tarkempaan resurssien ja kaluston hyödyntämiseen. Usein uudet järjestelmät ovat myös aiempaa helppokäyttöisempiä ja monipuolisempia.

Katso myös raportti KoneAgria -uutuuksista osa I:

KoneAgria 2021 -näyttelyssä oli entisajan näyttelytunnelmaa – pitkän näyttelytauon jälkeen liikkeellä oli erityisen paljon alan maatalous- ja metsäkonealan ammattilaisia

Lue lisää