Tapahtumat ja yritykset

KoneAgria 2021 -näyttelyssä oli entisajan näyttelytunnelmaa – pitkän näyttelytauon jälkeen liikkeellä oli erityisen paljon alan maatalous- ja metsäkonealan ammattilaisia

KoneAgriassa vieraita oli odotettua enemmän ja paikoin käytävillä oli jopa tungosta. Koneviesti kokosi KoneAgriasta keskeisimpiä kehitystrendejä.
Tapio Vesterinen

Virallisen seurannan mukaan näyttelyvieraita oli yli 14 700 kpl, mikä on ilman muuta odotettua korkeampi määrä. Liikkeellä oli erityisen paljon ammattilaisia, jotka uskaltautuivat pitkän poikkeustilan päätteeksi näyttelyyn – ammatillinen tiedontarve oli ilmeinen.

Näyttelyhallien järjestys oli paikoin kirjava. Aiemmin selkeyttä ovat osaltaan tuoneet useat konekaupan isot edustajat, jotka suunnittelevat omat osastonsa kokonaisuuksina. Valtraa ja Fendtiä edustava AGCO-Suomi oli tuonut näyttelyyn tietopohjaisen osaston, jossa oli Sampo Comia -hybridipuimuri ja sekä yksittäisiä traktoreita, joista osa oli ulkona.

Näyttelyosastoihin oli myös tehty joitakin viimehetken muutoksia, olipa pari osastoa kokonaan tyhjänäkin.

KoneAgria 2021:

  • Messuilla vieraili kolmen päivän aikana 14 768 kävijää, näytteilleasettajia oli 335
  • KoneAgria järjestettiin tapahtuma-alan pysähtyneisyyden jälkeen ensimmäisenä alan ammattitapahtumana
  • Seuraavan kerran KoneAgria järjestetään lokakuussa 2023 Tampereella

Vain uutuustraktoreita

Traktoreita oli KoneAgriassa vähän. Jokainen paikalle tuotu traktori edusti jotain uutuutta, ennen niin tutut traktoririvistöt puuttuivat tyystin. Samaan aikaan kiinalaiset ja intialaiset traktorit ovat ottamassa entistä vakavammin otettavaa markkinaosuutta. Osittain kyseessä on jonkinasteinen seuraava siirtymä pieniin ja edullisiin traktoreihin, mikä tulee traktorimönkijöiden korkean suosion jatkeeksi.

Puimureissa näkyi nyt uusi puimurisukupolvi, kun hybridikoneista esiteltiin uusia malleja. Rostselmash oli nyt näyttelyssä kokonaan uutena merkkinä ensimmäistä kertaa.

Maatalouskoneet

Näyttelyssä oli koneita aika laajalti koko maataloudesta, tosin markkinaosuudella mitattuna merkittäviä brändejä puuttui.

Paalaimia oli vain kaksi, Kuhn ja Agronic. Noukinvaunuja ei ollut lainkaan, mutta toisaalta molemmat Lantmannenin edustamat silppurit, Elho ja Kongskilde, olivat paikalla.

Niittoon oli esillä Kuhnin ja Samazin sekä Kvernelandin laitteita. Kylvökoneita edustivat Tume, Junkkari ja Kverneland.

Uudistuvan viljelyn menetelmät näkyivät erityisesti muokkaus- ja kylvökoneissa. Mekaaniset rikkaharat sekä erilaiset kerääjäkasvien lopettamiseen tarkoitetut ratkaisut olivat edustettuina. Näistä mainittakoon Kuhnin Biomulch, sekä BT-Agron osastolla olleet kelajyrsintä muistuttava Acquire sekä vihreä veitsirulla Grimperroller, jolla kasvusto kaadetaan ja tiivistetään maata vasten traktorin edessä varsinaisen muokkauksen tai kylvön yhteydessä.

Uudistuvan viljelyn merkkejä on sekin, että piensiemenkylvölaitteiden suosio kasvaa. Merkkejä oli useampia asennettuna muun muassa jyrien ja erilaisten äkeiden ja rikkaharojen yhteyteen.

Tiedolla johtaminen

Sääasematarjonta on vilkastumassa, mikä kertoo datan keräämisen ja sen hyödyntämisen lisääntymisestä. Sademäärä halutaan tietää viljelytoimenpiteiden ja pellon kosteustilanteen arvioinnin tueksi. Mielenkiintoisena detaljina mainittakoon Witraktorin edustama sääasemaratkaisu, jonka säädata nähdään John Deeren Operations Centerin kautta.

Isona trendinä voi todeta, että langaton tiedonsiirto traktoreiden ja kolmansien osapuolten ohjelmistojen välillä helpottuu. Tiedonsiirron yhteydessä tullaan todennäköisesti vielä keskustelemaan GDPR:n nostamista kysymyksistä. Vielä merkittävämpää on tehdä selväksi se, kuka kerätyn tiedon omistaa.

Sanottua: Optimistinen tunnelma

"Messuilla parasta oli runsas ammattilaisvieraiden määrä. Näyttelyyn oli lähdetty ammatillisista syistä hakemaan tietoa ja käymään keskustelua uusimmista trendeistä. Mediassa on käyty keskustelua äkillisestä maatalouden kustannusnousun aiheuttamasta kannattavuuskriisistä. Asiaa sivuttiin monissa keskusteluissa, mutta tunnelma näyttelyssä oli hyväntuulinen. Ihmiset halusivat selkeästi nähdä toisiaan puolentoista vuoden poikkeustilan jälkeen. Näytteilleasettajien keskuudessa tunnelma oli helpottunut. Konevalmistajat kertoivat saaneensa mukavasti tarjouspyyntöjä sekä maatalouden että metsätalouden koneista. Kauppaakin oli tehty.Muutaman ison maatalouskonekaupan toimijan puuttuminen näkyi kuitenkin tapahtuman yleisilmeessä."

Lue lisää